Slike Srbije

Slike Saborne Crkve u Sarajevu

Saborna crkva rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu
Saborna crkva rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu

Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice je najveća srpska pravoslavna crkva u Sarajevu i jedna od najvećih na Balkanu. Nalazi se u samom centru grada. Posvećena je rođenju Presvete Bogorodice.

Podignuta je na zahtev pravoslavne parohije u Sarajevu između 1863-1868. godine. Crkva je izgrađena od kamena, kao trobrodna bazilika sa upisanim krstom, i ima pet kupola. Mali pozlaćeni zvonik ispred ulaza izgrađen je u baroknom stilu. Unutrašnji zidovi su oslikani ornamentima. U donjim delovima zidova slikani ornamenti simuliraju izgled mermera. Lukovi i svodovi su takođe ukrašeni ornamentima.

Glavni majstor za izgradnju bio je Andreja Damjanov, iz sela Papradište kod Velesa, Makedonija. U toku ratnih dejstava crkva nije oštećena. Međutim, zub vremena nije štedio ovaj hram, te je rekonstrukcija obavljena nakon rata donacijom Grčke.

Saborni hram u Sarajevu
Saborni hram u Sarajevu

 

Arhitektura
Arhitektura

 

Čuvar
Čuvar

 

Portret
Portret

 

Sarajevska crkva u suton
Sarajevska crkva u suton
Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: