Slike Srbije

Manastir Đunis

Manastir Đunis sa crkvom Presvete Bogorodice
Manastir Đunis sa crkvom Presvete Bogorodice

Manastir Đunis se nalazi u selu Đunis. Idealan za pokloničko putovanje, malo mesto u centralnoj Srbiji na obali Morave. U ovom delu Srbije, u samo nekoliko kvadratnih kilometara nalaze se Manastir Svetog Romana, Ruska crkva i atraktivna crkva Presvete Bogorodice u manstirskom kompleksu Đunisa. Selo Đunis se nalazi u Rasinskom okrugu. Udaljeno je oko 210 km od Beograda, 14 km od Kruševca i 8 km od autoputa E-75.

Smešteno je u dolini Južne Morave, a kroz njega protiče i Ribarska reka. Od skretanja sa auto-puta do sela, potrebno je ne više od 20 minuta. Pored puta možete videti i dva bunkera iz drugog svetskog rata. Đunis svake godine poseti na desetine hiljada turista. Ovu zavidnu brojku meštani slabo koriste jer su smeštajni kapaciteti nerazvijeni. Turističke atrakcije Đunisa predstavljaju njegovi manastiri, poznati pecaroški lokaliteti na Južnoj Moravi, kao i prilično očuvana priroda.

Iz wikipedije preuzeti su sledeći podaci:

Po predanju daleke 1898. godine manastir Svete Bogorodice je otkrila devojčica Milojka iz Đunisa. 1934. godine po blagoslovu Svetog Vladike Nikolaja podignuta je manja crkva brvnara. 1960. godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve odlučeno je da se crkva Pokrova Presvete Bogorodice proglasi manastirom. Godine 1977. postavljen je kamen temeljac za veliku crkvu, koja je osvećena septembra 2001. godine, rukom blaženopočivšeg Patrijarha srpskog G. Pavla. U njenom oslikavanju učestvovali su grčki slikar Adonis, prof. Dragomir Jašović i drugi. Ikonostas je radila ikonopisačka škola manastira Žiče. Ovo je ženski manastir, poseduje konak i prodavnicu suvenira.

Manastir Djunis
Manastir Djunis

 

Porta
Porta

 

Prelepa arhitektura manastira
Prelepa arhitektura manastira

 

Crkvica
Crkvica

 

Česma
Česma

Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: