Slike Srbije

Crkva Svetog Nikole u Nišu

Sveti Nikoljska crkva Niš
Sveti Nikoljska crkva Niš

19. decembara po novom kalendaru pola Srba slavi svetog Nikolu, a druga polovina je u gostima. Ovo znači da je sveti Nikola najmasovnija slava u Srba, pa evo i crkve posvećene ovom svecu, ovoga puta u Nišu.

Više puta je manjala način obraćanja vernicima. Istoričari kažu, čak 6 puta se pretvarala iz džamije u pravoslavnu crkvu i obrnuto. Danas Sveti Nikoljska crkva predstavlja važan hram u životu Nišlija. Crkva Svetog Nikole u Nišu se nalazi na Paliluli.

Sveti Nikola je živeo u 4. veku u gradu Mira. Bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćanskom svetu: na Istoku i na Zapadu. Zaštitnik je i državama Grčkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji. Takođe sveti Nikola je u Srbiji i Makedoniji najčešća slava.

Nikola Mirlikijski (oko 270 — 6. decembar 343), poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac, bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji (tada Rimsko carstvo, današnja Turska).

Sveti Nikola, posvećena Nikoli Mirlikijskom
Sveti Nikola, posvećena Nikoli Mirlikijskom

 

Crkva Svetog Nikole, Opština Palilula, Niš
Crkva Svetog Nikole, Opština Palilula, Niš

 

Omiljeni Hram Nišlija
Omiljeni Hram Nišlija

 

Slično


Milan Todorović

Milan Todorović

Prvo mislite da vam treba moćan fotoaparat, kasnije uvidite da su objektivi mnogo važniji, a na kraju zaključite da je bitna samo svetlost. Drugim rečima, fotografija je razumevanje svetlosti.

Da li zaslužujemo komentar?

Klikni i ostavi trag

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Nalazite se ovde:

Pratite nas

Preporuka za pogledati

Podeli sa prijateljima: