Amerika Azija Evropa

Sazvežđa nad našim nebom

Evo još jednog teksta u kome su povezani nauka i astronomija, na mestu gde se otvara prostor da se na mala vrata uvuče astrologija i ponudi lepljivu horoskopsku teoriju.

Svi znamo da zemlja vrši revoluciju oko Sunca, po eliptičnoj putanji, u smeru suprotnom kazaljci na satu, koja traje oko 365 dana. Mi to ne vidimo, već vidimo kako se Sunce u toku godine pomera od zapada prema istoku i opisuje veliki krug na nebeskoj sferi koji nazivamo ekliptika. Zodijačka sazvezđa su na ekliptici ili u njenoj blizini. Možemo reći da su zodijačka sazveždja ona kroz koja Sunce „prolazi“ u toku svog prividnog godišnjeg kretanja.

U tom smisli nebo je podeljeno na nekoliko celina.

Počećemo od sazvežđa RIBE, u kome se nalazi jedna od najvažnijih tačaka u astronomiji – takozvana GAMA tačka. To je oznaka za sazvežđe Ovna, jer se ranije tu nalazila. To je tačka u kojoj se seku ekliptika i nebeski ekvator, i kroz koju Sunce prolazi uzdižući se nad ekvatorom, uzlazni čvor.

Možemo reći da je to tačka u kojoj se projektuje lik Sunca tačno u trenutku prolećne ravnodnevice, 21. marta. Sunce će se u njoj naći oko 21. marta, i tada na severnoj hemisferi počinje proleće, a na južnoj jesen.

Da li se i zašto GAMA tačka pomera?

Svetska osa, zamišljena produžena Zemljina osa rotacije opisuje konus, kupu – kao čigra oko normale na ravan ekliptike, sa otvorom od 23,5 stepeni, jer je toliki ugao izmedju ekvatora i ekliptike. Ovu pojavu je prvi otkrio Hiparh u II veku p.n.e. Ovu pojavu nazivamo astronomska precesija, prednjačenje, zbog toga što GAMA tačka izlazi u susret Suncu.

Puno vekova kasnije Njutn je objasnio precesiju gravitacionim dejstvom Sunca, Meseca i planeta na ekvatorska ispupčenja Zemlje. Zbog precesije, GAMA tačka se pomera retrogradno u smeru kazaljke na satu po ekliptici. Pre oko 2000 godina, ona je bila u sazvezđu Ovna, a danas je u sazvezđu Ribe. To znači da se položaji, tj. projekcije Sunca danas razlikuju od nekadašnjih.

Posle sazvezđa RIBE nalazi se sazvezđe OVAN, a zatim BIK. U sazvezđu Bika postoje dva razvejana jata – Hijade i Plejade, t. Vlasici. Najsjajnija zvezda u ovom sazvezdju je ALDEBARAN, koji je narandžaste boje. BLIZANCI su sledeće sazvezđe, čije su najsjajnije zvezde KASTOR, alfa i POLUKS, beta, ali je zvezda Poluks sjajnija, što znači ili da su stari astronomi pogrešili, ili da su zvezde promenile sjaj.

Sledeće sazvežđe je RAK, i ono nema sjajne zvezde, ali se u njemu nalazi razvejano zvezdano jato, zvezde su fizički povezane gravitacionom silom u jatu, koje se zove JASLE.

LAV je veliko sazvežđe, sa većim brojem sjajnih zvezda. Njegova najsjajnija zvezda je REGULUS alfa, a druga po sjaju je DENEBOLA beta. Sledi sazvezđe DEVICA, sa najsjajnijom zvezdom SPIKA, klas, gde se nalazi, takozvana, OMEGA tačka, omega, tj. tačka jesenje ravnodnevice, tu se Sunce projektuje oko 23. septembra.

Sledi sazvežđe VAGA, a zatim jedno od najlepših zodijačkih sazvezđa ŠKORPIJA. Najsjajnija zvezda tog sazvezđa je crveni džin, ANTARES, čiji je poluprečnik 480 puta veći od poluprečnika Sunca. Ovo sazvežđe ima veliki broj sjajnih zvezda, ali je srazmerno nisko na našoj geografskoj širini.

Sledeće sazvežđe je STRELAC, i u njemu se nalazi centar naše GALAKSIJE, tj. Mlečnog puta. Poslednja dva zodijačka sazvežđa su JARAC i VODOLIJA, koja imaju veliki broj zvezda slabog sjaja. Veći broj tih zvezda spada u dvojne ili višestruke zvezde, a ima i pulsara – neutronskih zvezda.

Prema odluci Međunarodne astronomske unije, IAU o granicama sazvežđa, deo sazvežđa ZMIJONOSA, Ophiuchus, leži na ekliptici, pa se zbog toga pominje kao 13. zodijačko sazvežđe, iako ga stari narodi nisu imali.

Na prvi pogled sada možete pomisliti koliko su horoskopi, koji koriste nekadašnje položaje Sunca, besmisleni i bez ikakve naučne osnove, ali istraživanja posle 2000 godine pokazaće da jedan od reciprociteta koji figurišu u različitim stanjima svesti jeste univerzalna gravitaciona konstanta koja kao takva govori da superpozicija svih gravitacionih sila nad nama ima neki uticaj. Da li je merljiv i bitan na zakone kvante mehanike naše svesti ostavićemo novoj generaciji naučnika. Za sada bitka je i dalje nerešena.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: