Evropa Turizam Srbije

Potpećka pećina

Ulaz u Potpećku pećinu
Ulaz u Potpećku pećinu

Srbija je protkana prirodnim znamenitostima. O njima se i pored sve jačeg prisustva mulitmedijalnih sredstava još uvek malo zna.

Kao sinonim za pećinu u Srbiji obično svima u svesti prva asocijacija ide na Resavsku pećinu i kojoj je većina ljudi i bila putem ekskurzija tokom školovanja.

Ali postoji još nekoliko njih koji su adaptirane, osvetljenje, i u kojima se speleolozi već duže vremena trude da objasne i prikažu da i u svetu daleko od sunca postoje zanimljivi procesi, lepota,  umetnost.

Ovoga puta vodimo vas u jednu totalno neobičnu pećinu, smešteno u mestu Zlakusa, na putu od Užica za Požegu. Ova pećina je dobila najverovatnije ime po selu Potpećje, koje kao što ime kaže se nalazi pod pećinom.

Zašto posetiti Potpećku pećinu

Skulpture i pećinski nakit
Skulpture i pećinski nakit

Odgovor na ovo pitanje može se kazati u jednoj rečenici. Ovo je jedina pećinu u koju ne silazite u zemlju, već se penjete u planinu u kojoj se ona i nalazi.

Osvetljena je, uređena, vodič je super, cena ulaznice je 200 dinara.

Standradna tura traje oko sat vremena, a iz priče vodiča saznaćete šta je to stalaktit, stalagmin, ali i stalagmat, tj. pećinski nakit koji nastaje kad se stalaktit i stagmin poljube, tj. dodirnu.

Upoznaćete prirodni spomenik Jovanu Cvijiću, skulpture Vuka Karadžića, sove, patuljaka, orgulje, zavese, slona sa surlom, krokodila, ali i đavola.

Mašte može da se roji, samo treba se opustiti.
Par slika sa ulaza izgleda ovako.

Stalaktiti i stalgmiti
Stalaktiti i stalgmiti

Mi nismo nosili video kameru, a evo par video zapisa opremlejnijih turista tome sa Youtuba, čisto da steknete utisak.

 

 

Ispred pećine postoji parking, a naš savet je da se popnete i sačekate da se vodič sa grupom vrati, jer nova tura može da krene svakog časa. Ono što je najlepše ne zavisite od prognoze vremena, čak i da pada kiša, u Potpećkoj možete da se šetate i uživate!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: