Evropa

Sankt Peterburg nekad i sad

U članku o top destinacijama Moskve obećali smo nekoliko novih postova iz Rusije, a ovo je jedan od njih.

Sankt Peterburg je posle Moskve najveći grad i najznačajniji kulturni, industrijski i saobraćajni centar Rusije. Nalazi se na obali Baltičkog mora, na ušću reke Neve u Finski zaliv. Ovde je 1819. godine osnovan Univerzitet, a tu su i naučni instituti Akademije nauka Rusije, biblioteke Saltikov-Scedrinova, osnovana 1795, sa neverovatnih oko 12 miliona knjiga, opservatorija Pulkovo, muzeji Ermitaz – čuven u celom svetu kao riznica umetničkih dela, Muzej ruske umetnosti, Centralni muzej pomorstva, Botanički muzej i dr.

Peterburg ima mnogo pozorišta, umetničke galerije, operu, a tu su i brojne znamenitosti kao što su: Zimski dvorac, Admiralitet, Petropavlovska tvrđava, crkve, palate. Turistima je posebno upečatljiva crkva vaskrsenja Hristovog, koja se često poistovećuje sa simbolom ovog grada.

To je grad, koji je izgrađen na oko 100 ostrva u delti Neve, povezanim sa preko 600 mostova. Centralni deo grada čini Nevski prospekt. Peterburg ima podzemnu železnicu i aerodrom, a u neposrednoj blizini, na ostrvu Kotlinu, nalazi se utvrđenje Kronstat.

Grad je 1703. godine osnovao car Petar Veliki, i on je od 1712-1918. god. bio prestonica Rusije, do 1927. gubernijski glavni grad, od tada glavni grad lenjigradske oblasti RSFSR.

Peterburg je bio centar revolucije 1905. i oktobarske revolucije 1917.godine. Za vreme II svetskog rata grad i njegovi stanovnici herojski su izdržali opsadu nemačke armije, najduže u savremenoj istoriji sveta, preko 850 dana, od 9. septembra 1941. do 21. januara 1944, za koje vreme je izgubilo život oko 620 000 njegovih stanovnika.

To je grad-heroj nekadašneg Sovjetskog Saveza, a kroz ovaj video vodič uverićete se da je njegova slava i dalje na snazi!

Kako je Sankt Peterburg izgledao nekad,

A kako sada,

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: