Turizam Srbije

Terzića avlija

Kad neko ima mašte, volje i energije, pri tom je sklon zanatima, onda se često dešava da igrajući se zarađuje. U jednoj od prethodnih priča o seoskom turizmu Zapadne Srbije spomenuli smo Drvengrad na Mećavniku, u Mokroj gori, a u ovoj vas vodimo u Zlatusu u jedno od najčuvenijih etno sela, u Terzića Avliju.

Terzića avlija
Terzića avlija

Na prvi pogled, sve izgleda lako, slatko, možda i naivno, al verujte, iza ovog malog porodičnog gazdinstva stoje godine sajamskih nastupa, hiljade skovanih dasaka, taraba, antikviteta koje su brižno skupljani, organizavani i izlagani.

Starinska dečja soba
Starinska dečja soba

Na gornjoj slici je prikazana slika stare dečije sobe.

Ovaj kraj je između ostalog poznat po grnčariji i izradi keramičkog posuđa za kućnu upotrebu, a cena jedne sveže ispečene crepulje košta oko 1200 dinara.

Nekada su škole izgledale ovako
Nekada su škole izgledale ovako

Za nas malo starije,  slika  drvene računaljke je i dalje urezana u svesti. Stvarno fantastična ideja da napravi muzejsku jedinicu u obliku stare učionice.

Malo nas je začudila cena rastvorenog soka od maline. Jedna čaša ove slatkaste tekućine košta čak 160 dinara, za šta mislimo da je ipak malo mnogo. Ulaznica je 120 dinara i uključuje posetu svim etno sobama i zavičajnim muzejima.

Terzića muzej
Terzića muzej

Na gornjoj slici je prikazan Terzića muzej sa svim eksponatima.

Koristan intervju koji smo našli sa Youtuba,

Što se smeštaja tiče, na raspolaganju su sobe po ceni od 1500 dinara (mada za tačniju cenu proveriti na donji telefon), a ekskluzivnost ove lokacije se ogleda u vrhunskoj domaćoj kuhinji. Pre svega to je pečenje, svinjsko i jagnjeće, kajmak, sir, domaće vino i kuvana rakija i tako redom. Sve po starim dobrim srpskim običajima.

Sam etno kompleks se nalazi na pola puta između Požege i Užica, a dodatna znamenitosti ovog kraja je i obližnja Potpećka pećina.

Naš utisak je kao da nedostaju životinje, da učine posetu potpuno autentičnom, kao na primer etno farma Ivanov, ali verujemo da ćemo pri nekoj od narednih poseta imati i to zadovoljstvo, da se izigramo sa jaganjcima, zečevima i jarićima.

Do tada kontakti za rezervaciju i zakazivanje:
Adresa: Zlakusa 36, 31205 Sevojno
Tel/fax: 031/546-118,
Mob. 063/8439-866

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: