Saveti

Pripremite kožu za letnje dane!

Hladni, zimski dani su gotovo na izmaku, a mi željno iščekujemo sunce i lepo vreme, jer se prosto bolje osećamo kada sunce sija. Osim našeg raspoloženja koje je bitno bolje u sunčanim danima, naša koža takođe prolazi kroz period buđenja iz stagniranja ovih zimskih dana.

Iako nam često govore da direktno izlaganje suncu nije zdravo po našu kožu i ostale organe, svesni smo koliko dobrobiti pružaju sunčevi zraci u letnjem i proletnjem periodu. Jedan od mnogih je i neophodan vitamin D, koji je od presudnog značaja kada je izgled i zdravlje naše kože u pitanju.

Pruža nam osećaj zadovoljstva i relaksacije, kao i preplanuli ten. Kada ovako grubo sagledamo, više je prednosti nego mana koje nam sunce pruža. Međutim, postoji i onaj ne tako blagotvorni efekat, koji ne daje zavidne rezultate.

Ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u vremenu provedenom na suncu. Duže direktno izlaganje suncu nije preporučljivo, posebno u periodu kada su sunčevi zraci najefektivniji. Verovatno ste mnogo puta do sada čuli za apel na televiziji, od apotekara, kolega, prijatelja, roditelja, da se izlazak na sunce u vremenu između 11h i 17h ne preporučuje nikome, pogotovo ne maloj deci.

Razlog tome je štetni efekat UV zračenja koji može izazvati različita kožna oboljenja. Osim kožnih oboljenja, usled štetnog delovanja sunčevih zraka, mogu se još pojaviti i određene promene na koži i sluzokoži, kao i najveći globalni problem od koga većina žena širom sveta pokušava da se zaštiti, a to je ubrzano starenje.

Da li ste znali da se koža, direktnim boravkom na suncu pojačano isušuje i ubrzano stari?

Jeste li ikada razmišljali o tome kada ste boravili na suncu u tom najkritičnijem periodu, ili vas nije bilo briga jer ste bili isuviše mladi da bi vas starenje opterećivalo?! Kako vam izgleda koža sada nakon nekoliko godina direktnog izlaganja suncu i ima li posledica na vašoj koži?

Adekvatna zaštita kože po tipovima

Tipovi kože su različiti i ima ih nekoliko. Znate li tačno kakav tip kože imate? Pružate li vašoj koži adekvatnu zaštitu koja odgovara vašem tipu kože?

Sada ćemo dati kratak vodič kako treba da izgleda zaštita kože po tipovima. Iskoristite ove savete i pripremite se za lepo vreme!

Tip kože se uglavnom nasleđuje. Ipak, postoje izuzeci kada možemo i sami da utičemo na kvalitet, nekim dobrim ili pak lošim navikama. Dobra nega i redovna hidratacija kože, omogućava koži da diše i da bude zdrava, mladolika i lepa.

Suv tip kože

Suv tip i izrazito suv tip kože treba svakodnevno hidrirati blagim sredstvima pogodnim za tu namenu. Kada se pripremate na izlazak napolje po hladnim zimskim danima, obavezna je zaštitna krema koja će zaštiti lice od pojačanog zimskog isušivanja.

Isto tako, direktno izlaganje suve kože suncu nije preporučljivo, jer se ona takođe mnogo isušuje, pojačano zateže, a te situacije su adekvatne za širenje pora i pojavu bora. Kolagen se pojačano troši u nadi da će hidrirati kožu u meri koja joj je neophodna, tako da se rezerve istroše. Kao rezultat imamo ubrzano, tj prerano starenje kože. Kada biramo kreme za sunčanje sa određenim zaštitnim faktorom, uvek treba birati biljne meleme koji štede kožu, a ujedno je i dohranjuju. U sebi treba da sadrže visok procenat ulja, jer su prirodna ulja dobar izvor hranljivih sastojaka koji koži u tom periodu najviše nedostaju. Vitamin E je presudan u nezi suve kože.

Znate li da koža ne mora na svim delovima tela da bude istog tipa? Na licu može biti masna, dok su ruke suve kao “barut”.

Uglavnom su koža lica i vrata nekako drugačije od ostatka tela, verovatno jer se njima najviše i bavimo i načešće je negujemo i podležemo određenim tretmanima. Takođe, koža lica i vrata najbrže i stari, pojava bora na licu i vratu je i obeležje da godine prolaze. Upravo zbog toga što se taj odraz bora najviše i vidi, žene se odlučuju na svakojake metode-hirurške i nehirurške, kako bi obrisale godine sa svog lica i vrata. Najčešće su to hijaluronski fileri, peglanje bora, podizanje jagodica, zatezanje kože lica i vrata na mestima gde se koža opustila, a ekspanziju je poslednjih godina, kod žena doživela i metoda rejuvenijacije kože faktorima rasta iz plazme. PRP tretman kože lica i vrata je tretman koji koristi sposobnost sopstvenog organizma u cilju poboljšanja teksture i tonusa kože. Jako je uspešan i dugodelujući tretman, za koji se sve više žena odlučuje.

Masan tip kože

Ovaj tip kože je malo specifičan. Žene koje ga imaju, u mlađem dobu imaju više problema sa održavanjem adekvatne higijene i nege ovog tipa kože, ali zato u starijem dobu ne osećaju godine. Nepisano pravilo je, da masna koža sporije stari, jer je proizvodnja sebuma pojačana i ne dozvoljava prevelik gubitak kolagena i hijalurona koji su zaduženi za održavanje ravnoteže vlažnosti kože. Koža je uglavnom vlažna, te ne puca i ne pravi brazde po licu, a i telu.

Masna koža je takođe zahvalna i kada je priprema za leto u pitanju. Prilikom dužeg boravka na suncu, pore se otvaraju i proizvodnja sebuma je još veća. Prirodna masnoća stvara zaštitni sloj na koži, koji je štiti od isušivanja, a ujedno je i zaštita od drugih spoljašnjih uticaja.

Loš deo svakodnevno dužeg boravka na suncu, ne samo kod masnog tipa kože, već i ko svih ostalih tipova je da se mogu pojaviti fleke od zračenja UV faktora. Njih moramo posebno negovati, jer mogu biti jako uporne i dugotrajne, a pritom i veoma estetski ružne. Kada su na vidljivom mestu, znaju prilično da naruše samopouzdanje osobi koja ih ima. Tamne fleke na koži od sunca mogu nastati usled više različitih faktora.

Retko ko od nas ima savršenu kožu bez oziljaka i posledica nekih kožnih oboljenja.

Vrlo je važno pronaći adekvatnu zaštitu u vidu krema ili losiona sa odgovarajućim faktorima zaštite, a da opet odgovaraju i masnom tipu, tačnije da budu dovoljne hidrantne, i da pri tom ne maste kožu. Masna koža voli kreme koje u svom sastavu sadrže visok procenat vode i vitamina E, jer tekstura odgovara koži koja je isuviše vlažna. Još bolja varijanta za masnu kožu jesu preparati u obliku gela, jer su vodene, a i prodiru dovoljno duboko u drugi i treći sloj kože i tako opuštaju sve svoje hranljive sastojke.

Isto tako su gelovi za osvežavanje tela nakon sunčanja bolja alternativa. Gelovi koji sadrže ekstrat aloe vere u sebi su jako dobri za masnu kožu.

Aktivni kiseonik je pravo osveženje tokom vrelih sunčanih dana, tako i u zimskom periodu, prilikom mraza i vetrova.

Mešovit tip kože

Ovakav tip kože žene najviše vole, provereno. On ne zahteva posebnu negu ni na jednom svom dužinskom delu i podrazumeva da ima dovoljno svega. U retkim slučajevima je koža lica masna, a koža tela manje masna, i obrnuto. Mešovitog je tipa čak i na bliskim delovima tela.

Često se dešava da je T zona problematična, u smislu određenih nepravilnosti na koži i bubuljica. Bubuljice vole sunce, one se na suncu znatno isušuju i blede, do te mere da čak i potpuno nestanu. Kod mešovitog tipa kože je neophodna kombinacija preparata za dnevnu i noćnu upotrebu. Dnevne varijante su posnijeg tipa, a noćne su masnijeg.

Redovna hidratacija i čišćenje lica je neophodno, ne samo kod mešovitog tipa, već i kod prethodno navedena dva. Duže izlaganje suncu sa adekvatnom zaštitom ne bi trebalo da predstavlja dodatni problem.

Savet bonus

Opšta preporuka svih dermatologa je da se direktno izlaganje suncu izbegava u periodu između 11 i 17h. Naša takođe. Naročito, kada govorimo o osobama sa izrazito svetlom puti – neophodna je adekvatna UV zaštita, največi mogući faktor u prvim danima letovanja, dok se koža ne adaptira na sunčeve zrake. U suprotnom, posledice pregorevanja mogu biti opasne po život i džabe ako vam ostatak letovanja propadne u lečenju opekotina.

Osobe koje imaju tamnu put, su malo rasterećenije u smislu zaštite od pregorevanja, ali nisu od direktnog UV lošeg zračenja.

Beta karoten je odličan izbor za pripremu kože ispred letovanja, kao i nakon u cilju dužeg održavanja bronzane boje tela. Kada birate kreme za sunčanje, nije greška ukoliko se odlučite za kremu sa karotenom.

Pantenol sprej je savršen hidratant kože i prilikom i nakon sunčanja. te svakako nije greška ako i njega spakujete u putnu apoteku. Termalna voda u raspršivaču umiruje crvenilo, iritaciju i dodatno hidrira kožu, dajući joj osećaj svežine i mladolikosti.

Ukoliko već od sada razmišljate na koju biste egzotičnu destinaciju voleli da provedete letnji odmor, birajte pažljivo. Godina će, kažu biti sušna i sa visokim temperaturama, jer je uostalom i prestupna (što i ne mora da bude tačno), tako da je važno da se na vreme informišete kako da adekvatno i blagovremeno pripemite vašu kožu za temperaturni šok.

Morska voda neće biti dovoljno osveženje i zaštita, tako da pametno birajte preparate prema svom tipu kože. Budite slobodni da poslušate naše savete i isprobate sve navedeno, jer su to proverene stvari koje zaista u praksi daju rezultate. Do tada, uživajte pored zimske vatre uz egzotične destinacije koje se već nude!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: