Saveti

Cene nekretnina u Beogradu (po opštinama i naseljima)

Ulaganje u nekretnine oduvek predstavlja vrednu investiciju. Pažljivo odabrana lokacija, detaljno procenjena kvadratura stana i raspored prostorija u njemu, neki su od vodećih faktora koji određuju cenu nekretnine koju kupujete.

Bez obzira na to da li birate stan u kome ćete živeti ili pak prostor koji planirate za izdavanje, veoma je važno da nekretnina bude na lepom i bezbednom mestu. Kada su u pitanju cene nekretnina u Beogradu, upravo je lokacija od presudnog značaja. U zavisnosti od toga u kojoj se opštini nalazi stan, varira i njegova novčana vrednost po kvadratnom metru.

Najnoviji podaci kažu da prosečna cena stanova u Beogradu iznosi 1.513 evra po kvadratu, a konstantan rast pokazuje da je tržište nekretnina u prestonici i te kako živo. Cene stambenog prostora su u Beogradu tokom prethodne godine skočile za 8,97%, pri čemu su najviše poskupeli stanovi na Savskom vencu, za čak 28,3%.

Što se tiče konkretnih cena, najskuplji stanovi su na lokaciji Beograd na vodi, sa prosečnom cenom od 3.060 evra po kvadratu, na Obilićevom vencu prosečna cena iznosi 3.025 evra, u bloku 67a 2.992 evra, na lokaciji Savamala 2.850 evra, dok je za kvadratni metar stambenog prostora kod Doma omladine potrebno izdvojiti 2.800 evra.

Najjeftiniji stanovi su na obodu grada, u zemunskim naseljima Batajnica i Zemun polje, kao i na Čukarici i Rakovici, gde se cene kreću od 730 do 1.000 evra/m2.

Ako vas interesuje prodaja stanova u Beogradu, mojanekretnina.rs je internet platforma sa odličnom ponudom. Podaci sa njihovog sajta poslužili su nam kao izvor za pisanje ovog teksta. U nastavku vam dajemo detaljniji uvid u to koliko košta kvadrat stambenog prostora u beogradskim opštinama. Pročitajte i saznajte kolike su cene stanova u Beogradu.

Opština Stari grad

Beogradska opština Stari grad predstavlja dušu Beograda, i smatra se njegovim istorijskim središtem. Beogradska tvrđava, Trg Republike, Studentski trg, deo Terazija, Dorćol, sve ove lokacije predstavljaju glavne prestoničke znamenitosti i nezaobilazne su na mapi svih turista. Prava je privilegija šetati strogim centrom grada, a biti vlasnik nekretnine u ovom delu Beograda stvar je prestiža.

Cena nekretnina u opštini Stari grad u proseku iznosi 2.596 evra, s tim da cene variraju zavisno od lokacije.

Nekretnina u neposrednoj blizini beogradske boemske četvrti Skadarlije koštala bi vas oko 2.303 evra za metar kvadratni. Na drugim lokacijama u ovoj opštini cene su još veće, i kreću se od 2.425 evra, koliko u proseku treba izdvojiti za kvadrat stambenog prostora na Dorćolu, pa do 2.945 evra na Dunavskom keju, odnosno 3.026 evra koliko vredi kvadratni metar na Obilićevom vencu.

Osim precizne lokacije, na cenu stana utiče spratnost zgrade, kao i to da li je u pitanju mali ili veliki stan. Tako, na primer, neće biti ista cena za kvadrat jednosobnog i trosobnog stana kod Bajlonijeve pijace, gde za manji stan treba izdvojiti 2.235 evra po metru kvadratnom, a za trosobni 2.334 evra. Najpovoljniju cenu imaju jednosobni stanovi u blizini Kalemegdana, gde kvadrat košta 1.790 evra, kao i dvosobni stanovi kod Botaničke bašte, sa cenom od 1.934 evra po kvadratu.

Savski venac

Ako je Stari grad istorijsko središte Beograda, onda je Savski venac njegov saobraćajni, poslovni i turistički centar. Ova opština smeštena je na Topčiderskom brdu i njegovim padinama, na desnoj obali reke Save i zauzima centralni položaj u gradu. Graniči se sa opštinama Vračar, Voždovac, Stari grad, Rakovica i Čukarica, a preko reke Save i sa Novim Beogradom.

Savski venac je raskrsnica svih prestoničkih puteva, te tako svako ko prolazi kroz Beograd mora proći upravo kroz teritoriju ove opštine. Ovde se nalaze najvažnije beogradske ulice i saobraćajnice. Trg Slavija, Nemanjina ulica, Beogradska koja vodi do Bulevara kralja Aleksandra, Ulica kneza Miloša, ali i Autokomanda, gde je uključenje i isključenje sa autoputa.

Pored prelepe Topčiderske šume, jedno od najlepših i najluksuznijih beogradskih naselja Dedinje takođe se nalazi u ovoj opštini.

Zbog toga ne treba da vas iznenadi što su najviše cene nekretnina u Beogradu  upravo ovde. Najskuplji i verovatno najluksuzniji stanovi trenutno se nalaze u Beogradu na vodi, gde u proseku treba izdvojiti od 2.724 evra do 3060 evra po kvadratnom metru.

Na Dedinju je prosečna cena kvadrata 2.700 evra, dok je u okolini Vojnomedicinske akademije i kod stadiona Partizana moguće pronaći najjeftinije stanove u opštini Savski venac (1.470–1520 evra/m2).

Voždovac

Stari Voždovčani se ponose istorijskim značajem koji Voždovac ima, jer je upravo odavde vožd Karađorđe krenuo sa svojim ustanicima da oslobodi Beograd 1806. godine. Po voždu je i ceo kraj dobio svoje ime.

Od značajnijih znamenitosti i prirodnih lepota ove opštine svakako treba izdvojiti Avalu, sa Spomenikom Neznanom junaku i planinarskim domovima, kao i Avalskim tornjem, koji je simbol Beograda. Na Voždovcu se nalaze naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović, kao i Kumodraž, Medak i Dušanovac.

Cene stanova u ovom delu grada kreću se od 940 evra, koliko košta stan po kvadratu u naselju Medaković, pa do 2.419 evra za dvosoban stan kod Voždovačke crkve.

Vračar

Po mnogima najlepši deo Beograda, Vračar se nalazi u srcu srpske prestonice i oduševljava svojom arhitekturom i parkovima. Ovde se nalazi jedan od najvećih pravoslavnih hramova – Hram Svetog Save, ali i mnoga mesta od kulturno-istorijskog značaja. Vračar je Cvetni trg sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem, preko puta. To je Kalenić, Čubura, Crveni krst sa Beogradskim dramskim pozorištem, Gradić Pejton i Slavija, koja ujedno predstavlja granicu ove opštine sa opštinom Savski venac.

Iako su cene stanova na Cvetnom trgu u proteklih godinu dana pale za 5,68%, to je i dalje jedna od najskupljih lokacija na Vračaru. Prosečna cena stambenog prostora ovde iznosi 2.562 evra/m2. Ukoliko želite stan sa pogledom na Karđorđev park i Hram Svetog Save, moraćete da izdvojite oko 2.395 evra po metru kvadratnom. Kvadratni metar stabenog prostora na Čuburi košta 2.291 evra, na Slaviji 2.285 evra,  dok je na Crvenom krstu prosečna cena 2.049 evra/m2.

Novi Beograd

Ranije poznat kao „spavaonica Beograda“, Novi Beograd danas predstavlja značajno poslovno središte prestonice. Kroz ovo gradsko naselje prolazi autoput E-75, a sa starim delom grada povezuje ga čak šest mostova: Gazela, Brankov most, Stari savski most, Stari i Novi železnički most, kao i Most na Adi.

Na Novom Beogradu nalaze se predstavništva mnogih kompanija, Studentski grad i Fakultet dramskih umetnosti, Arena… Još jedno obeležje ovog dela Beograda sasvim sigurno jeste i buran i aktivan noćni život, koji se odvija u klubovima i splavovima na savskoj obali.

Cena stanova na Novom Beogradu u proseku iznosi 1.599 evra po kvadratu. Cene su nešto niže u blokovima, pa tako u bloku 45 kvadrat košta 1.574 evra, u bloku 62 kvadrat je 1.518 evra, a u bloku 72 1.480 evra.

Stanovi su skuplji kod Fontane, gde kvadrat u proseku košta 1.636 evra, u neposrednoj blizini Studentskog grada cena stoji 1.716 evra, dok je u bloku 22 prosečna vrednost kvadratnog metra stambenog prostora 2.198 evra. Najskuplji stanovi su u novom, modernom bloku 67a (A blok), sa prosečnom cenom od čak 2.992 evra/m2.

Palilula

Opština Palilula svojim većim delom se prostire na levoj obali Dunava, ali i na desnoj strani ima svoja naselja i gradske četvrti. Najpoznatije na desnoj strani su Tašmajdan, Karaburma, Ada Huja, Višnjica i Višnjička Banja, a na levoj Krnjaža, Kotež, kao i blokovi Braća Marić, Sava Kovačević, Sutjeska i Partizanski blok.

U ovom delu Beograda možete naći stanove po nešto nižim cenama. Pa tako u naseljima Karaburma, Kotež, Krnjača i Višnjica kvadratni metar iznosi i manje od 1.000 evra. Primera radi, u Krnjači je prosečna cena 781 evro po kvadratu, na Karaburmi 1090 evra, a u Borči 770 evra.

U delu gde se Palilula graniči sa Savskim vencem, dakle kod Tašmajdana, zgrade Poštanske štedionice i Pravnog fakulteta, stanovi su nešto skuplji. Prosečna cena kvadrata ovde iznosi 1.500 evra.

Zvezdara

Opština Zvezdara proteže se skoro preko čitave istočne strane urbanog dela Beograda. Graniči se sa Palilulom, Vračarom i Grockom, a na njoj se nalazi najduža ulica ne samo u gradu već i u celoj zemlji – Bulevar kralja Aleksandra. Bulevar se ujedno smatra i najstarijom aktivnom ulicom na teritoriji Srbije, jer je upravo pravcem kojim on vodi u doba Rimljana ovde je išla rimska Via Militaris, odnosno Vojna ulica.

Takođe, na Zvezdari se nalazi treća po veličini šuma u urbanom delu prestonice – Zvezdarska šuma, koju mnogi nazivaju „plućima Beograda“. Upravo zbog ovog zelenila, ljudi često biraju Zvezdaru za svoje mesto prebivališta.

Cene stanova po kvadratu na Zvezdari kreću se od prosečnih 1022 evra u Malom Mokrom lugu do 1.929 evra koliko koštaju nekretnine po kvadratnom metru u blizini Vukovog spomenika. Stanovi na Mirijevu prodaju se po prosečnoj ceni od 1.097 evra po kvadratu, dok kod Cvetkove pijace u proseku treba izdvojiti 1.665 evra.

Zemun

Na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save nalazi se Zemun, jedan od najvećih industrijskih centara u Srbiji. Zbog njegove lepote i bogate istorije, mnogi biraju da žive upravo ovde, blizu Dunavskog keja, povezani sa Beogradom, a opet udaljeni od gradske gužve.

U Zemunu se nalazi i prva privatna opera u jugoistočnoj Evropi – Opera i teatar Madlenijanum. Prema mišljenju mnogih Beograđana, ali i turista, sa Gardoške kule, koja se nalazi u neposrednoj blizini, pruža se najlepši pogled na Dunav, Zemun i Beograd.

Ukoliko želite da kupite stan u Zemunu biće potrebno da izdvojite u proseku 1.198 evra po kvadratnom metru. Najviše novca treba izdvojiti za stan u Donjem gradu, gde cena kvadrata u proseku iznosi 1.563 evra U naselju Galenika stanovi su nešto jeftiniji, pa tamo kvadrat košta 1.054 evra. U Altini cena kvadrata je 979 evra, a u Zemun Polju 860 evra. Najniže cene stanova u opštini Zemun ima Batajnica, gde kvadrat košta 730 evra.

Čukarica

Do 70-ih godina prošlog veka na području opštine Čukarica nalazilo se nekoliko zasebnih naselja, koja su danas čukarički kvartovi. Neka od poznatijih naselja su svakako Žarkovo, Železnik i Banovo brdo. Ovoj opštini pripadaju i dva verrovatno najlepša beogradska izletišta – Ada Ciganlija i Košutnjak. Zbog blizine ove dve zelene oaze čistog vazduha, Čukarica i sva njena naselja su poželjno mesto za stanovanje.

Cene nekretnina u opštini Čukarica u proseku iznose oko 1.500 evra po metru kvadratnom. Tačnije, za stan na Banovom brdu potrebno je izdvojiti 1.503 evra/m2, dok je na Čukarici cena nešto niža, i iznosi 1.175 evra, a na Čukaričkoj padini 1.345 evra po metru kvadratnom. U naselju Železnik možete kupiti stan po ceni od 860 evra po kvadratu.

Opština Rakovica

Beogradska opština Rakovica je pre više od pola veka bila deo Čukarice, ali se od 1974. godine vodi kao samostalna opština. Na teritoriji Rakovice se nalazi Stari Košutnjak, kao i naselja Vidikovac, Miljakovac i Resnik, potom Kanarevo, Labudovo i Petlovo brdo. Ovo je nešto mirniji kraj Beograda, a opet dobro povezan autobuskim gradskim linijama sa njegovim centrom.

Cene stanova u Rakovici su niže od onih u strogom centru grada, pa tako prosečna cena kvadrata u naselju Resnik iznosi 729 evra, na Labudovom brdu 893 evra, na Petlovom brdu 915 evra, na Miljakovcu 1021, na Kanarevom brdu 1.038, a na Vidikovcu 1.089 evra.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: