Saveti

Otkup mobilnih telefona – na šta treba obratiti pažnju?

Imate mobilni telefon kog želite da se otarasite, a zamara vas da ga sami prodajete i tražite potencijalne kupce? Otkup mobilnih telefona je u tom slučaju pravo rešenje za vas, ako nađete dobrog otkupljača možete dobiti dobar novac, nebitno da li ste telefon dobili preko domaćih mobilnih mreža, na poklon ili ste ga kupili u radnji.

Kako je nekim radnjama koje se bave otkupljanjem telefona u cilju da zarade što više time što će vaš telefon kupiti za manje novca, moramo vam reći da morate biti oprezni kome ćete prodati telefon. Na taj način možete biti oštećeni i za par stotina evra, a to svakako ne želite. Stoga, mi ćemo vam pružiti nekoliko saveta kako da najbolje prodate vaš telefon.

Nikada ne bacajte punjač, garanciju i prateću opremu

Ovo je vrlo važno da znate još na početku kada ste tek kupili telefon i još ne nameravate da ga prodate. Čuvanje garantnog lista će vam omogućiti besplatne popravke telefona ako su one potrebne vašem telefonu.

A kada je u pitanju otkup mobilnih telefona garantni list je dokaz da je mobilni lično vaš. Ni jedan otkupljač neće kupiti telefon koji je kupljen na sumnjivom tržištu ili koji je pronađen na ulici. Ceo njihov posao je zakonski regulisan, te ćete najverovatnije potpisati i ugovor sa otkupljačem pri samoj prodaji. Zato kad god se vrši otkup mobilnih telefona biće potrebno da priložite i vašu ličnu kartu.

Ako ste možda izgubili garantni list i fiskalni račun, a i dalje želite prodati telefon, onda ćete morati potpisati da ga prodajete na vašu sopstvenu odgovornost, kao i da telefon ne potiče iz krivičnog dela.

Originalni punjač je isto od velike važnosti svim okupljačima, te telefon mnogi neće ni uzeti ako se prodaje bez njega. Pored punjača bitno je da sačuvate i originalnu kutiju u kojoj ste telefon i kupili. Ostala prateća oprema kao što su slušalice, eventualno memorijske kartice dolaze kao plus na čitavu cenu.

Obavestite se o tome koji su uslovi otkupljača

Najpre je potrebno da pretražite na Guglu što više otkupljača, uporedite njihove uslove i odredite koji vama najviše odgovara. Ovo posebno ističemo, baš iz razloga što različiti otkupljači imaju sasvim različite uslove.

Neki će kupiti iPhone koji je zaključan na iCloud, a kod drugih tako nešto ne dolazi u obzir. Neko bi kupio telefon samo zbog delova, dok drugi žele samo da preprodaju što novije mobilne telefone.

Takođe, radnje koje se bave otkupom telefona same određuju cene po kojima će telefon do vas kupiti. Neki se trude da što više izađu u susret i plate cenu koja je približna realnoj, dok će neki drugi platiti svega 60% od realne cene, pa i niže.

Kada prodajete telefon vi treba da budete na dobitku, stoga je isplativije da se sami potrudite i prodate telefon nego da sarađujete sa takvim otkupljačima.

Budite svesni da ćete kod otkupljača uvek dobiti manji novac nego što biste ako sami prodajete telefon. U nekim slučajevima postoji mala mogućnost da ćete telefon uopšte prodati, te su onda otkupljači jedini izbor.

Na sajtovima otkupljača možete videti koje tačno modele žele da kupe. Kliknete na marku vašeg mobilnog i potražite vaš model telefona. Na taj način ćete skratiti muku i sebi i otkupljačima, jer ćete odmah znati da li je prodaja uopšte i moguća.

Nađite cene vašeg telefona u oglasima

Mnogi se pređu kada žele da prodaju svoj mobilni telefon i misle da za mogu zaraditi onoliko koliko telefon košta u prodavnici, pa kada žele da ga prodaju razočaraju se niskim cenama koje im otkupljači nude. Zato vam skrećemo pažnju na to da čim telefon u radnji bude kupljen njemu je vrednost već pala.

Dakle, koliko god da je vaš telefon nov, neoštećen, tražen, pa čak i da ste ga tek kupili i smesta hoćete da ga prodate, prodaćete ga po manjoj ceni nego što ste ga kupili. Prosto, tako funkcionišu pravila tržišta.

Da biste stekli realnu sliku koliko vaš mobilni telefon zapravo vredi potražite vaš model mobilnog telefona na oglasima i sajtovima koji se bave kupoprodajom. Recimo, ako je cena nekog telefona u prodavnici oko 500 evra, nov i nekorišćen telefon možete naći za oko 300 evra. Oni koji su polovni bez oštećenja oko 250 evra, pa naniže ako se prodaju sa manjim ili većim oštećenjima.

Ako prodajete telefon samo zbog delova, dakle, ako je njegovo stanje nepopravljivo, onda očekujte najmanju cenu, koja može ići i ispod 100 evra, u zavisnosti od toga koji su delovi upotrebljivi, a i potrebni otkupljaču.

Sve te cene uporedite i onda oduzmite od 10% do 40% od cene koju ste dobili, jer će otkupljači uvek kupiti telefon po nižoj ceni nego što je njegova trenutna vredost u oglasima. Koliko god neki izlazili vama u susret, njihova primarni motiv jeste profit, te vam telefon nikako ne mogu kupiti po oglasnoj ceni.

Kako se obavlja procena telefona?

U prošlim pasusima smo vam otprilike objasnili kako se obavlja procena, ali postoje još neki uslovi koji mogu uticati na cenu.

Naime, svi otkupljači će prihvatiti nov model novog telefona koji dolazi sa originalnom garancijom, kutijom, punjačem i slušalicama. Ali, kako utiče na cenu kada nešto od toga fali? Možete li prodati vaš telefon otkupljaču ako se ne nalazite u istom gradu?

Najbolje je da prvo kontaktirate svog otkupljača putem websajta ili telefona, i pošaljete sliku telefona i naglasite koja su njegova oštećenja. Tada otkupljač najpre donosi procenu da li uopšte ima i mogućnosti za bilo kakvu saradnju. Ako pristane da telefon kupi onda se dogovarate oko cene.

Najpre se gleda kolika je starost telefona, ako je veća od dve ili tri godine (u zavisnosti od uslova otkupljača), onda ga nećete moći prodati. Što je telefon noviji to on više vredi i traženiji je, te mu je i sama cena veća.

Cena se smanjuje sa svakim eventualnim oštećenjem. Većina otkupljača će odbiti cenu za popravku i onda dobijate konačnu ponudu. Ako se, pak, nalazite u nekom drugom gradu, a otkupljač kupuje telefone samo lično, onda će neki i odbiti cenu prevoza.

Takođe, mnogi otkupljaći nude i mogućnost zamene mobilnih telefona, pa se možete i za tu opciju dogovoriti sa njima uz određenu doplatu.

Budite svesni realne vrednosti vašeg telefona

Najveća razočarenja kada je otkup mobilnih telefona u pitanju nastaje zbog toga što prodavci nisu svesni njegove realne vrednosti. Da biste zaobišli bespotrebno nerviranje najbolje je da se na vreme raspitate o svim uslovima prodaje i zamene koje smo već navodili u prethodnim pasusima.

Jednostavno, ne možete po nekoj velikoj ceni prodati telefon koj nije tražen i koji ima previše oštećenja. Sa druge strane to ne znači da treba da pristajete na bilo kakvu cenu, jer neki otkupljači će vam ponudili daleko niže nego što i oštećeni telefon vredi.

Stoga vam savetujemo da se raspitate kod više otkupljača i odlučite se za onog koji bi vam ponudio najviše novca.

Imate li poverenja u otkupljača?

Iako je novac ono primarno šta se gleda kada bilo šta hoćete da prodate, nemojte zanemariti ni pristup samog otkupljača. Da li vam on deluje da je od poverenja, da sve hoće da obavi zakonski i po propisima ili želi samo da vas izigra? Što se više informacija nalazi na njegovom sajtu i što vam više informacija on pruži to će vaše poverenje u njega biti veće. Iskren prodavac nikad neće otkupiti telefon po manjoj ceni nego što treba.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: