Turizam Srbije

Bujanovačka banja – blago juga Srbije

U cilju ravnomerne promocije svih prirodnih bogatstva Srbije vodimo vas ovoga puta na krajnji Jug Srbije, u Bujanovačku Banju. Smeštena je neposredno uz Bujanovac, po kome i nosi ime, na oko 15 kilometara od Vranja.

Trubač., simbol banje
Trubač, simbol banje

Zanimljivo je da je ovaj poteg krcat mineralno lekovitim vodama. Podsetimo se da je susedna Vranjska Banja (http://www.tt-group.net/Fotografije_Srbije/Vranjska-banja/), rekorder po temperaturi vode, budući da voda u pojedinim žilama dostiže temperaturu od preko neverovatnih 100 C.

Bujanovačka (nekada Rakovačka) je mala banja, a satoji se od jednog stacionara i nekoliko izvora lekovite mineralne vode smeštene uz auto put ka Skoplju. Sama banja pored lekovitih svojstava vode nudi i tretmnan u lekovitom blatu, kao i jedinstveno lečenje prirodnim gasom. Kažu da je blato vulkanskog porekla (peloid), vrhunskog kvaliteta i raritet u regionu.

Sama banja je idelana za lečenje reumatskih oboljenja, problema sa varenjem i rehabilitaciju nakon fizičko/neuroloških povreda i bolesti. O ceni smeštaja i rezervacijama možete pozvati zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju invalidnosti „Vrelo“ na telefon 017 651-292.

Vrelo, rehabilitacioni centar
Vrelo, rehabilitacioni centar
Pogled na spomenik srpska kuća, na brdu iznad Banje
Pogled na spomenik srpska kuća, na brdu iznad Banje
Park u Bujanovačkoj banji
Park u Bujanovačkoj banji

Da sve u Srbiji vapi za investicijama govori činjenica da nas je na sred platoa, u prelepom parku sačekala plastična cev, iz koje je šikljala vrlo ukusna voda na sve strane.

Pomislili smo da možda nije za piće, budući da nema ni česme, ali lokalni meštanin nam je odgovorio da je itakako pitka, a za stomak i probleme sa varenjem čak čarobna.

Popili smo po nekoliko gutljaja i bilo nam je krivo što nismo poneli bar flašu da ponesemo lako stečeni trofej za uz put. Da ovako nešto ima Beograd, to bi bila prava pometnja, a ovde voda šiklja na sve strane.

Šteta što ovako dragoceni resursi odlaze u nepovrat po obodu Srbije. Nadamo se da će sa vremenom optimizovati kapaciteti za proizvodnju u Bujanovačkoj fabrici vode.

Jedan od izvora lekovite vode
Jedan od izvora lekovite vode

Ako ste u blizini Bujanovačke banje posetite i biser srednjevekovne kulturno istorijske zaostavštine Prohor Pčinjski (http://www.tt-group.net/photos/v/Prohor-Pcinjski/).

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: