Hrana i vino

5 specijaliteta koje morate okusiti u Sarajevu

Inat kuća
Inat kuća, etno restoran na Miljackoj u srcu Sarajeva

Piše: Dušan Stojanović.

Kada odlazite u Sarajevo, bilo putem zadovoljstva ili posla, ne zaboravite da pitate domaćine da vas upute šta sve morate videti. Spisak će biti verovatno dugačak i možda ćete se pritom malo i umoriti. Zato, ne oklevajte da umor zalečite hranom, jer je Sarajevo pravo mesto da svoj stomak počastite na gospodski način.

Izbor će biti ogroman, dvoumljenje neizostavno, i šta god odabrali činiće vam se da ste za nešto ostali uskraćeni. Zato, možda je najbolje na vreme se pripremiti, i umesto razmišljanja uživati u ukusnim specijalitetima.

Sarajevski specijaliteti nastali su u okviru bosanske kuhinje, nose njene osobine, ističu njen značaj i lepotu. Sa druge strane, bosanski meni nastao je kroz jedan složen proces najraznovrsnijih kulturnih uticaja.

Na slovensko nasleđe nadovezali su se uticaji sa Mediterana, zatim religijska i kulturna povezanost sa Turskom i, napokon, višegodišnje postojanje Bosne i Hercegovine u okviru Habsburške monarhije, pa s tim i uticaji iz daleke Budimpešte i carističkog Beča. Ono što je iz te mešavine nastalo kao spoj svih uticaja, ali oplemenjen lokalnim duhom, deo je kulinarske istorije.

Bosanska kuhinja odlikuje se mnoštvom začina koji se koriste u malim količinama i doprinose ukusu lagane hrane koja se obrađuje u malo vode. Muslimansko stanovništvo preferira jela od teletine i ovčetine, dok se mogu sresti i specijaliteti od svinjetine kod hrišćanskog dela stanovništva. Ukusi najviše duguju turskoj kuhinji, a slatkiši su posebna priča – baziraju se na testu i velikiim količinama preliva od istopljenog šećera uz omijene dodatke cimeta i klinčića, oraha, badema i suvog grožđa.

5 sarajevskih specijaliteta

Nije nam bilo lako da u moru bogatih ponuda iz menija sarajevskog kulinarstva sastvimo listu pet najukusnijih jela i znamo da ona nikome neće biti potpuno po volji. Potražite svoje omiljeno jelo i dodajte  predlog ukoliko mislite da je nepravda učinjena baš vašem omiljenom specijalitetu.

Sarajevski ćevap

Sarajevski ćevap
Sarajevski ćevap

Možda je ovaj specijalitet previše predvidljiv izbor, ali kako početi priču o sarajevskim specijalitetima a ne krenuti od čuvenog specijaliteta sa roštilja. Bosna je poznata po ćevapima, a osim sarajevskog čuveni su i travnički i banjalučki ćevap. Naravno, svako preferira jedan od njih.

Sarajevski ćevap je speciijalitet od telećeg i ovčijeg mesa koje se secka, kuva, melje, ostavlja da stoji na sobnoj temperaturi i u frižideru i napokon oblikuje u oblik koji mu omogućuje hrskavost i prepečenost. Naravno, svaki sarajevski domaćin koji drži do sebe ovaj recept poznaje u prste, a vaše je samo da uživate. Čuveni način posluživanja je u somunu, sa crnim lukom.

I da, posegli biste instinktivno za pivom, ali Sarajlije ćevape jedu sa jogurtom.

Teletina ispod sača

Teletina ispod sača, odnosno peke, je jelo koje je karakterističan narodni specijalitet na Balkanu, ali ako idete u Sarajevo moraćete probati kako to spremaju tamo i zašto je naširoko čuvena sarajevska teletina pod sačem.

Teletina ispod Sača
Teletina ispod Sača

Teletina ispod sača sprema se na tradicionalni način sa krompirom. Najpre, ukoliko neko ne zna šta je sač, to je poklopac sfernog oblika i može biti od keramike (zemlje) ili čelika. Žar od vatre se razgrne i na to mesto se stavi velika okrugla tepsija u koju se zatim poslaže sve što čini ovo jelo: meso koje je već odstojalo u začinima, krompir sečen na veće komade, voda, beli luk i ulje. Zatim se sve to poklopi sačem i zatrpa žarom. Ono što od svega toga nastane već je priča za sebe koju ćete neizostavno poneti sa sobom iz Sarajeva.

Sarajevski burek

S jednakim pravom mogli smo ovu listu početi i sa omiljenim sarajevskim doručkom, burekom. Burek je specijalitet koji se sreće u svim zemljama Balkana, a naročito u zemljama koje su nekada bile deo velikog Otomanskog carstva. U pitanju je jelo od testa (na turskom reč „burek“ označava sva jela od testa) i može biti predjelo, jelo, pa i poslastica u svojoj slatkoj formi.

Sarajevski burek karakterističan je po tome što je to motano testo spiralnog oblika, za razliku od srpskog okruglog bureka. Kada u Sarajevu kažete „burek“ to znači da mislite na burek sa mesom, telećim pre svega. Ukoliko pak niste ljubitelj ovog jela u toj formi moraćete da naglasite da želite burek sa sirom, spanaćem ili krompirom. U prvom slučaju možete tražiti i sirnicu, kako je burek sa sirom poznatiji, u drugom zeljanicu, što je ustaljeno ime za pitu sa spanaćem i sirom, a u trećem krompirušu. Sve ove varijacije bureka Sarajlije nazivaju pitama.

Sarajevski burek
Sarajevski burek

Burek  se u Sarajevu nalazi na redovnom meniju svih pekara i ima status najpopularnije brze hrane. Kao izrazito teška i masna hrana najčešće se konzumira sa jogurtom. Po listama nekih od najprestižnijih svetskih magazina burek je jedna od 5 najpopularnijih brzih hrana na svetu.

Bosanski lonac

Bosanski lonac
Bosanski lonac

Jedna od vojničkih uspomena svih koji su služili vojsku u bivšoj Jugoslaviji, bosanski lonac je za vojnike JNA jednako famozan obrok kao i vojnički pasulj. Međutim, zbog te povezanosti sa vojničkim nedaćama, dobilo je nezasluženo negativnu konotaciju, iako se radi o izuzetno ukusnom jelu.

Verovatno nema jednostavnijeg recepta za neko jelo nego što je to slučaj sa ovim specijalitetom. Kratko i jasno, bosanski lonac se sprema od svega što se u tom trenutku pronađe u kuhinji (u vojnim kantinama, pak, od ostataka obroka prethodnih dana). Uostalom, svuda u svetu postoje jela ovog tipa, što je i logično, jer se narod kada nema izobilja dovija na sve načine da se prehrani i da ništa od hrane ne baci. Tako se ne može reći da osim imena, u bosanskom loncu ima mnogo originalnosti i autentičnosi.

Ipak, postoje neke tajne koje čine dobar bosanksi lonac i razlozi zašto je Sarajevo pravo mesto da se okuša ovo jelo. Koliko god bosanski lonac bio jelo-svaštara, svaki kuvar može baš zbog toga ostaviti svoj pečat ukusu i stoga se ukus bosanskig lonca u Sarajevu razlikuje od ukusa u drugim mestima. Tajni ima puno, ali pomenimo samo neke: masno meso u dovoljnoj količini, kuvanje u keramičkoj posudi ili kazanu, što veća raznovrsnost namirnica i pravilo što više krčkanja, to bolji ukus.

Sarajevska baklava

 

Baklava
Baklava

U kom god obroku da ste u Sarajevu uživali, neizostavno morate iskoristiti priliku da zasladite sa nekim od čuvenih sarajevskih slatkiša. Svi oni mahom su turskog porekla, a na domaćem tlu dobili su neku svoju formu, kao i svuda na Balkanu. Verovatno ih sve već poznajete, ali zvuči krajnje ukusno još jednom ih pobrojati: tulumbe, hurmašice, tufahije, rahatlokum, baklave, kadaif,  halva…

Ipak, odabrali smo da vam predstavima sarajevsku baklavu, ukratko, jer slika i ukus govore više od reči. Baklava je specijalitet turske kuhinje i na velikom području turskog uticaja stekla je lokalne varijacije. Generalno, to je kolač od tankih kora, oraha i drugih dodataka i velikih količina šerbeta. Specificnost sarajevske baklave je najpre u tiritu. On se sprema od maslaca, jaja i brašna. U fil se stavlja i velika količina oraha. Seče se u obliku kvadrata ili romboida.

U svakom slučaju želimo vam lepo vreme tokom vašeg boravka u Sarajevu. Ukoliko pak vaši apetiti našim izlaganjem nisu zadovoljeni, pogledajte specijalizovani sajt za online dostavu sa listama i cenama svih restorana i specijaliteta iz ovog dela Bosne Goodfood.ba/.

Toliko. Želimo vam dobar apetit!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: