Saveti

11 odličnih načina da poboljšate energiju

Ključ za energiju
Uključite energiju

Tek ste se probudili, a nemate dovoljno energije da započnete dan? Nemate snage i volje, bez obzira na lepe stvari koje su vam se dogodile, na inspirativan film koji ste pogledali, na knjigu koju čitate pre spavanja, na krpice koje ste kupili ili na prijatan vikend koji je za vama.

Osećate da nemate dovoljno energije da obavljate sve stvari koje vas čekaju.

Čak vam je teško i da se skoncentrišete na zadatke, osećate kako gubite strpljenje, a frustriranost raste, čak i kada se suočite sa naizgled malim izazovima.
Ako vam ovo zvuči poznato, onda pročitajte ovaj tekst. Podstrekači energije su svuda oko nas, neki su očigledni, neki su sakriveni. A evo šta kažu stručnjaci – sledećih jedanaest je odlično, a možete probati tek nekoliko, pa da vam se energija znatno podigne.

1. Povećajte unos magnezijuma

Ukoliko se zdravo hranite, veća je šansa da zadovoljavate unos vitamina i minerala. Ali ukoliko se i dalje osećate umorno, možda imate manji nedostatak magnezijuma. Ovaj mineral je potreban za više od 300 biohemijskih reakcija u telu, kao i za proces razgrađivanja glukoze u energiju, pa kada je nivo magnezijuma mali, energija pada.

Dnevni unos magnezijuma je oko 300mg za žene i 350mg za muškarce. Treba pojesti šaku badema ili lešnika, povećati unos celog zrnevlja i ribe.

2. Šetajte po kraju

Iako vam se čini da ćete šetanjem potrošiti energiju koju ionako nemate, istina je, međutim, potpuna suprotnost. Eksperti kažu da povećana fizička aktivnost, a pogotovu šetnja, povećava energiju. Šetnja je svima dostupna, makar po kraju, lako je izvesti, ne zahteva specijalan trening ili opremu i možete je svuda praktikovati. Bitno je da se krećete.

Da li ste znali da 10-minutna šetnja ne samo što povećava energiju, već njeni efekti traju i do dva sata? A ako svakodnevno šetate 10 minuta tri nedelje u kontinuitetu, nivo energije i raspoloženja će biti povećan.

3. Praktikujte kratko popodnevno spavanje

Istraživanja su pokazala da pretrpanost informacijama i opterećenje mozga može dosta da potroši energije. Ali moćni odmor od sat vremena ne samo što otklanja otupelost od previše informacija, već nam i pomaže da bolje zapamtimo ono što smo saznali.

4. Ne preskačite doručak – niti bilo koji drugi obrok

Studije pokazuju da su ljudi koji doručkuju bolje raspoloženi i da imaju više energije u toku dana. Takođe, pokazale su i da, ukoliko preskočite bilo koji obrok u toku dana, to može voditi do osećanja iscrpljenosti na kraju dana.

5. Smanjite stres i izborite se sa besom

Jedan od najvećih potrošača energije je stres, tvrde psiholozi. Stres je rezultat anksioznosti, a ona troši dobar deo energije. Kao briga ili strah, stres može potpuno mentalno i fizički iscrpeti osobu, čak i ako ta osoba provede ceo dan u krevetu. Ono što se čak češče dešava je da nizak, ali hroničan nivo stresa smanjuje nivo energije, pa će se posledice toga osetiti sa vremenom.

Takođe, suzdržavan bes može da smanji nivo energije, zato što se ista troši da bi se zadržao osećaj besa, a to ume da bude iscrpljujuće. Dobra vest je ta što treba da se uvedu aktivnosti za opuštanje u toku dana.

Dok nekima pomaže vežba, drugi se opuštaju slušajući muziku, čitajući knjigu ili, čak, razgovarajući telefonom. Treba praktikovati šta god što vas opušta i smanjuje tenziju.

6. Pijte više vode, a manje alkohola

Pastrmka
Pastrmka

Verovatno već znate da je lako pomešati signale gladi i žeđi (mislimo da nam je potrebna hrana onda kada nam je ustvari potrebna voda). Ali da li ste znali da žeđ takođe može da rezultira iscrpljenošću? Ponekad čak i neznatna dehidratacija može prouzrokovati osećaj umora i letargičnosti. Rešenje je jednostavno: velika čaša sveže vode.

To je naročito važno nakon vežbe. Takođe, čak i kada se umorni probudite, to može značiti da je posledica toga što ste uveče popili nekoliko čaša alkohola, koji stvara osećaj mamurluka. Iako alkohol inicijalno pomaže da zaspite, on takođe ometa dubok san, pa se ne možete odmoriti onoliko koliko treba, čak i da ste spavali osam sati.

7. Jedite više integralnog zrnevlja, a manje šećera

Ključ je u tome da se održava određeni nivo šećera u krvi, jer je tako i energija konstantna. Kada se jede slatka hrana, dobije se momentalno povećanje energije. Ali ono što sledi je isto tako nagli pad šećera, što zauzvrat može prouzrokovati osećaj iscrpljenosti. Ako tako nešto uradite više puta u toku dana, do večeri ćete se osećati potpuno izmoreno. Ali ukoliko jedete integralno zrnevlje, koje obezbeđuje sporo i ravnomerano otpuštanje «goriva», vaša energija će biti konstantna i balansirana, pa ćete se na kraju dana osećati manje umorno.

8. Uvedite moćan međuobrok

Moćan međuobrok podrazumeva da se počastite nečim što je kombinacija proteina, malo masti i nešto vlakana – na pr. puter od kikirikija na integralnom krekeru, ili jogurt sa šakom oraha. To je kombinacija koja će vas podići, protein će držati vašu energija na visokom nivou, a masti će učiniti da energija potraje.

9. Popijte kafu Latte

Ukoliko popijete latte umesto obične kafe, dobićete dodatnu energiju od proteina koji ona sadrži. Mleko u njoj obezbeđuje i dodatni kalcijum, koji je odličan za vaše kosti. Ako tome dodate i malo badema, biće pravi pogodak za bolje funkcionisanje!

10. Proverite rad štitne žlezde i kompletnu krvnu sliku

To vam sigurno neće odmah poboljšati energiju, ali ukoliko ste stalno na ivici umora, čak i ako se osećate mrzovoljno posle noćnog sna, treba se obratiti lekaru i proveriti da slučajno ne patite od anemije. Štitna žlezda može biti naročit problem za žene – često se razvija nakon porođaja i često u toku menopauze ili nešto pre nje. Ali običan test krvi može pokazati da li je to vaš problem. Ako se ispostavi da imate slabiju funkcionalnost štitne žlezde, lekovi mogu dosta pomoći.

Kod anemije, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca znači da vaše telo ne dobja nivo kiseonika koji je neophodan da bi se energija održala. Stoga se lako zamarate. To se ponekad može dogoditi u toku reproduktivnih godina kod žena, a naročito ako imaju obilan menstrualni ciklus.

11. Planirajte

Crpite energiju iz neke lepe ideje u budućnosti, a ne iz prošlosti. Osmislite neku lepu destinaciju koju želite da posetite,  sada ide sezona letovanja, pa maštajte o tome. Možete priželjkivati i neko sveto mesto, poput Sinajske gore.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: