Turizam Srbije

Surčin i njegova sela – jeftin izlet blizu Beograda

Iako svi brižljivo i štedljivo raspolažemo svakim zaradjenim dinarom i željno očekujemo svoj zasluženi godišnji odmor, postoje mesta i u našem gradu u kojima možemo uživati, aktivno ili pasivno se odmoriti i u jednom slobodnom danu, a da nas to puno ne košta. Moj predlog je Surčin sa svojim selima.

Opstina Surčin je najmlađa beogradska opština. Smeštena je u sremskoj ravnici, oivičena rekom Savom. Nalazi se na 15-tak kilometara od centra Beograda, povezana je linijama GSP-a i železnicom.  U letnjem periodu iz bloka 44 polaze  privatne brodske linije do Progara. Mostom preko Save Obrenovac je povezan sa  Surčinom.

Prvi  susret stranaca sa Beogradom je  Surčin – Aerodrom Nikola Tesla.

U blizini aerodrome nalazi se Muzej vazduhoplovstva. Muzej je osnovan 1957.godine. U  njemu se nalaze eksponati od pionirskog perioda avijacije do modernog doba,  preko 200 vazduhoplova, avio motori, radari, rakete, fotogalerija i bioskopska sala sa 120 mesta. Vek avijacije na jednom mestu.

Manastir Fenek, u blizini sela Jakovo, pripada grupi Fuškogorskih manastira. Posvećen je svetoj mučenici Paraskevi.

U Jakovu se nalazi i turistički kompleks S Klub sa komformnim turističkim bungalovima, prelepim velikim dvorištem-baštom na koju se nadovezuju bazeni S Kluba, teniski teren, teren za mali fudbal i teren za odbojku u pesku. Ovi bazeni su pravo mesto da pobegnete iz centra grada na temperaturama preko 30 stepeni.

Na izlasku iz Jakova nalazi se Salaš Stremen. Salaš Stremen ima svoj  restoran, park za decu,  istoimeni konjiški klub sa  sadržajima. Salaš nudi obuku jahanja za decu, vožnju fijakerom i konjobusom, održavaju se takmičenja konja u preskoku.

Na salašu se organizuje u maju mesecu sajam starih zanata, a u septembru Festival bundeve. Restoran salaša Stremen  je za preporuku – cene su pristupačne, ukusna i sveža jela, dobro vinu i nenametljivi tamburaški orkestar.

U Boljevcima na Savi nalazi se nauitičko selo Biser. To je kompleks od 15 modernih belih kućica na vodi, koje su dvokrevetne, sa kupatilom i terasom, klimatizovane.  Mesto namenjeno svima koji vole reku, sunčanje, kupanje, pecanje. Tu se nalazi i restoran Savska terasa.

Bojčinska šuma sa svojom letnjom pozornicom nalazi se uz selo Progar. Bojčinska šuma ima trim stazu preko 1500 metara. Pored trim staze Bojčinska šuma nudi vožnju fijakerom i jahanje.

U Bojčinskoj šumi od 2009.godine održava se Bojčinsko kulturno leto. Tokom leta vikendom se održavaju koncerti i pozorišne predstave. Letnja pozornica ima 500 mesta. Svi programi u Bojčinskoj šumi počinju od 20 časova. Ulaz je besplatan.

Nadomak letnje pozornice nalazi se Bojčinska koleba, restoran sa autentičnim ambijentom, starim sremčkim jelima i domaćim vinom. Uveče sviraju tamburaši.

Tokom leta organizuju se i jednodnevni izleti do Bojčinske šume. Polazak u 10 sa pristaništa bloka 44 do Progara brodom, prevoz autobusom do Bojčinske šume, ručak u Bojčinskoj kolebi, povratak oko 18 časova.

Šta još može ponuditi opština Surčin ?

Ribnjak Bečmenska bara sa restoranom u kojem možete uživati u ribljim specijalitetima

Etno kuću-Stajkovu kuću u Boljevcima

Vinariju Sekulić.

Navedeno je preko 10 razloga zašto vredi istražiti opštinu Surčin sa njenim selima.  Tekst napisala Jasmina.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: