Turizam Srbije

Najbolja kafa u Novom Sadu

Najbolja kafa u Novom Sadu
Najbolja kafa u Novom Sadu

Pisati o najboljoj kafi bilo gde u Srbiji je prilično nezahvalan posao. Skoro svaki lokal se kune da ima najboljeg baristu i najbolji izbor kafa, a opet ukusi kupaca su različiti pa i tu dolazi do mimoilaženja u mišljenjima.

Celu priču komplikuju i stranci koji kada dođu uglavnom komentarišu kako nam je ukus za kafu posve iskvaren silnim surogatima koji nam se prodaju…

Pa, kome onda verovati?

Opet i uvek jedino sebi. Višegodišnje prevrednjavanje iznova i iznova najraznovrsnijih ukusa, mirisa i lokacija kafe daje nam za pravo da iznesemo jedno relevantno mišljenje o ovom svakodnevnom napitku.

Mi smo tu da Vam ponudimo svoje viđenje, gde  se može popiti ona savršeno dobra kafa po svakom vremenu u Novom Sadu. Ako uspemo da Vas inspirišemo nekom novom idejom – sjajno!

Ukoliko ste jedan od onih ljudi koji vole da kafu piju na popularnim  mestima  i bitno vam je da budete viđeni, uglavnom ste  na dve lokacije.

Jedna je kafe Modena u centru grada odmah do Miletićevog spomenika. Leti  je Modenina bašta mesto za prikazivanje a zimi se u samom lokalu odvija ista takva revija. Slično mesto je Đardino na krovu popularnog Bazaara, udobno i elegantno mesto na koje se dolazi ne samo da bi se popila dobra kafa nego da bi se bilo viđen. Leti imaju jedan od najlepših pogleda u Novom Sadu, jer sa krova puca pogled na ceo grad pa ako se barista taj dan i nije proslavio lako ćete mu oprostiti dok gledate kako se gasi sunce nad krovovima.

Naravno tu treba dodati trenutnu adresu svih koji žele da budu viđeni, a to je restoran Novak na mestu gde se Bulevar oslobođenja odvaja u Novosadskog sajma, moderan enterijer uparen je sa eksluzivnim cenama i dobrom kafom.

Ako  ste Vi ipak osoba koja u Novom Sadu traži njegov duh Austrougarske možete  ga naći na tri adrese. Jedna je lokal Atina u strogom centru, tik uz katedralu, gde možete i nešto pojesti dok čitate dnevnu štampu. Prostran lokal, sa enterijerom koji budi nostalgiju za davnim vremenima  prosto zove na šoljicu ukusnog napitka.

Posle toga možete do kafe restorana Veliki u Pašićevoj ulici, gde su se specijalizovali ne samo za vojvođansku kuhinju nego i za bečko iskustvo pijenja kafe pa ćete tako ovde moći da poručite ne samo odličnu kafu nego i prvoklasnu sacher tortu koja, po mišljenju autora, šije bečki original bar za dve dužine.

Najbolji katapult u neka davna vremena ipak nudi restoran kafe Vremeplov  koji se nalazi kod Elektrovojvodine gde možete u potpunosti da se uživite u ulogu posetioca iz drugog vremena.

Uz zaboravljene držače novina, pariški i bečki doručak, savršenu uslugu i tih svet koji čavrlja u pozadini uživaćete u velikom izboru kafa. Ovo je jedno od retkih mesta u Novom Sadu gde možete popiti melanž i filter kafu. Uz prijatnu muziku i francuske novine te ambijent kao iz prošlog veka sigurno ćete uživati.

Najbolje stvari u Novom Sadu često su zavučene (sa izuzetkom sjajne  kafe knjižare u ulici Modene gde možete opušteno čitati naslove i ispijati kafu) i nećete ih tako lako naći i ako su u centru neupadljive su proći ćete ih..Recimo kultni novosadski DB , mesto za lokalce ćete pronaći tek ako vam kažemo adresu Grčkoškolska 4, potom kafe knjižara Nublu mesto za umetnike sa otkačenim enterijerom, gde prolazite prvo kroz knjižaru pa tek onda ulazite u kafić, se smestio u Žarka Zrenjanina 12 ili preko puta Banovine.

Ovde je i sjajna letnja bašta koja graniči sa komšijskim baštama pa se nemojte začuditi ako vam neka maca zaluta u krilo. Potom fenomenalni kafić  sa enterijerom punim starih radio prijemnika – Radio kafe, koji je gle čuda odmah ispod radio 021 stanice, mesto je gde možete doći potpuno sami i odlično se provesti. Nalazi se u Svetozara Miletića 45. Lični favorit pisca ovih redova je Kafa za poneti u Petra Drapšina, mesto gde možete birati između odličnih kafa i kolača i opustiti se u savršenom ušuškanom enterijeru, na svega 2 minuta od centra a opet, tako lepo odsečeni od njega.

Naravno, ograničeni smo prostorom a ova tema je toliko široka da bi se o ovome dalo još pisati, no za sada nadamo se da smo vam malo zagolicali maštu i dali vam par ideja šta da obiđete u Novom Sadu u potrazi za svojom savršenom šoljicom kafe.

Ovaj motivišući tekst napisala je Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: