FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

 

Mapa Novog SadaKnez Mihailova in Belgrade
Knez Mihajlova Street


Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

Kopaonik infoCaričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Zlatibor
Zlatibor smeštaj 


Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič u Novom Sadu, Mob: 060 0-752-262

Vikend u Novom SaduSat na Petrovaradinu

Sa čuvenim Exitom Novi Sad je postao važna tačka na turističkoj mapi Evrope. Stranci su ga upoznali u detalje, sve im je podređeno i prilagođeno na klik, a ovom pričom želimo da prestonicu Vojvodine približimo i našim građanima iz unutrašnosti Srbije. Vikendi se ređaju i prolaze, pa evo nekoliko razloga zašto vredi provesti vikend u Novom Sadu.

U ovoj priči probaćemo da nabrojimo znamenitosti ovog romantičnog gradića, a Vaše je da izaberete ono što najviše golica vaše čula. Svaki posetilac ima drugačija interesovanja, nekome je fokus interesovanja na folkloru, kulturnim institucijama, muzejima, graditeljskom nasleđu dok je opet drugima bitan noćni život i gastro ponuda. Bilo kako bilo Novi Sad je mesto koje vas, ma šta izabrali, neće razočarati.

Subota ujutro je idealno vreme za dolazak u grad. Veliki broj Novosađana imaju svoje vikendice na brežuljcima Fruške gore i uglavnom su već u petak veče napustili grad pa je gužva osetno manja. Ukoliko dolazite iz pravca Rume očaraće vas prilaz sa fruškogorskif puteva. Ukoliko dolazite iz pravca Beograda odsustvo gužve biće vaša prva impresija.

Ukoliko nemate rođake, hotela, soba i hostela ima u izobilju, a prvi obrok možete izabrati u nekom od mnogobrojnih kafića koji u širem i užem centru nude sjajan vojvođanski doručak za pristupačnu cenu. Provereno dobri su Maša u Zmaj Jovinoj ulici ili pak Teatar preko puta Pozorišta. Onima koji dolaze prvi put u Novi Sad preporučuje se da probaju banatske moče, ili paorski doručak. U pitanju su veoma kalorični obroci pa budite obazrivi! Za pripadnice lepšeg pola dobro rešenje je vitaminski miks (izmiksano voće po želji) u Kafani Atina na glavnom gradskom trgu. U svakom slučaju ukusi ravnice vas čekaju.

Obilazak grada najlakše je početi u samom centru. Kod popularnog Miletića, na Trgu Slobode, nalaze se glavne gradske znamenitosti. Odavde obično kreće upoznavanje. Iza leđa Miletića stoji gradska kuća. U pitanju je kopija gradske kuće iz Graca, često prezentovana i kao simbol grada, građena u neorenesansnom stilu 1895. godine od strane tadašnjeg arhitekte Đerđa Molnara. Alegorijskim figurama Julije Anika je ukrasio fasadu što daje austrougarski pečat gradu i odraz otmenosti. Kao deo celine ovde pripada i Crkva imena Marijinog koju skoro niko u gradu ne zove crkvom već katedralom.

Gradska Kuća
Gradska kuća

Sa desne strane nalazi se Tanurdžićeva palata u čijem je produžetku popularni hotel Putnik. Projektovana je po nacrtu arhitekte Đorđa Tabakovića i kao monumentalni reprezent stila moderna zaštićeni je spomenik.

Dalje idući centrom laganim hodom prema spomeniku Zmaj Jove istoimenom Zmaj Jovinom ulicom ređaju se stare palate osveženog izgleda i doterane fasade. Na samom kraju ulice odmah iza spomenika omiljenom dečijem pesniku nalazi se vladičanski dvor. Ovaj dvor sagrađen je 1901. godine na mestu gde je bio stari, srušen u bombardovanju 1849. godine. Gradilo se po projektu Vladimira Nikolića i u mešavini srpsko - vizantijskog i romantičarskog stila.

Ukoliko se odlučite da idete levo od njega redom Vas čekaju Saborna crkva sagrađena prvi put 1734. sa ikonama koje se i danas mogu videti a koje je naslikao Paja Jovanović potom Platoneum, te zgrada matice srpske.

Desno od dvora poznata je Dunavska ulica na čijem kraju se nalazi galerija zbirka strane umetnosti sa mnogobrojnim vrednim delima . U produžetku je muzej Vojvodine sa svojom hvale vrednom postavkom. Odmah pored je poznati Dunavski park koji je kao prirodna celina izuzetne vrednosti stavljen pod zaštitu države. Ukoliko se rešite da predahnete od razgledanja gradskih znamenitosti ovo je pravo mesto. Kod saletle je otvoreni prostor sa klupama gde je Telenor postavio svoju besplatnu wi fi mrežu, gde možete besplatno proveriti poštu. Inače ceo grad je pokriven nešto slabijom mrežom od ove pa ako niste negde u kafiću koji ima svoj wi fi možete se konektovati na gradsku mrežu koristeći username gost pass gost.

Nakon ovoga ćete već verovatno biti umorni pa je dobro predahnuti uz lep ručak. Novi Sad je poznat po svojoj gastro ponudi pa naredni izazov je šta odabrati. Ukoliko ste ljubitelj pica, picerija Mačak u Petrovaradinu ili Akva dorija su provereno dobre. Ako ste ljubitelj vojvođanskih zalogaja u fancy društvu odabraćete Plavu Frajlu, a za one sa skromnijim budžetom nešto većina restorana – kafića u centru za relativno nisku cenu nude pristojan kvalitet. Ako pak ne možete bez roštilja i tradicionalne hrane krompira punjenih kajmakom i etno ambijenta za vas je restoran Prozorče na Spensu. Lep susret dobrog ambijenta pristupačnih cena i tradicionalnih ukusa nudi restoran Alaska Barka. U ambijentu ostrva Ribarac uživaćete u vrhunskoj usluzi tik pokraj Dunava.

Ulicama Novog Sada
Ulicama grada

Nakon ručka ukoliko je u vama još ostalo snage za razgledanje preporučujemo vam da istražite Trg Mladenaca. Na njemu se osim jarma koji simbolizuje bračni jaram (jer je matičar preko puta) nalazi prelepa palata Adamović iz 1892. godine. Železnička ulica, u produžetku je poznata po tome što je u pitanju ulica juvelira pa ako ste rešili da pazarite eto prilike. Iza trga na svega 100 metara je Jevrejska ulica sa prelepim kompleksom sinagoge. Današnja Novosadska sinagoga broji više od 120 godina postojanja sa zdanjima jevrejske opštine i škole. Kao i većina nekadašnjih sakralnih obejkata, menjala im se svrha, pa danas služi kao koncertna dvorana. Kad ste već tu bacite pogled na oglasnu tablu ispred samog hrama. Nije retkost da se u sinagogi daju besplatni koncerti .

Vreme je za predah uz kofeinski dodatak, da se odmorite i sabrete utiske. Trčika na početku ulice Kralja Aleksandra je odličan izbor. Kafić u preuređenom tramvaju koji je nekada zaista vozio ulicama grada sa sve pogledom na Menratovu palatu. Ukoliko ste pak preumorni preporučujemo vam kratak odmor u hotelu kako biste se pripremili za novosadski noćni život.

Sve počinje u ulici Laze Telečkog u kojoj se kafić nalazi pored kafića i gde se neizostavno dolazi ne samo kako bi se videlo i bilo viđeno već i da bi se zaista dobro provelo. Odatle kreću dalje ture za diskoteke i klubove Muzej, Pashanga, Studio... Ukoliko ne volite klubove možete nastaviti provod u nekom od vinskih podruma (Pašić, Orkus) ili pak svratiti u neku od pivnica. Gusan i Bezec su lokali koji postoje jedan do drugog. U pasažu su Zmaj Jovine ulice i nude opušten provod.

Drugi dan vašeg boravka valja malo usporiti ritam i upoznati čari čuvene petrovaradinske tvrđave. Petrovaradinska tvrđava podignuta je nadomak Novog Sada, na desnoj obali Dunava, na mestu gde se nekada nalazio rimski Kuzum (antički grad na mestu današnjeg Petrovaradina) kao uspomena i opomena da su rimljani osvojili ovu oblast od Keltskog plemena Skoridisci i na mestu srednjovekovnog Petrikona kako su mu ime dali Vizantinci. Građena je od sredine XVII do sredine XVIII veka na strateškom uzvišenju iznad Dunava prema projektu austrijskih vojnih inženjera.

Ovde je smešten i Muzeja grada Novog Sada. Obiđite muzej i predahnite uz piće sa najlepšim pogledom u gradu. Ukoliko ste sportskog duha ovde su jahački i streličarski klub. Šetnja tvrđavom može da bude beskonačna, a savet je da obiđite i podgrađe gde Vam se pruža prilika za fotografisanje zgrada, nekih starijih od 120 godina.

 

Da li ćete ručati u gradu ili na Petrovaradinu ostaje na Vama. Kao rezervnu ideju razmislite o pikniku i na pet minuta vožnje posetite jedno od omiljenih izletišta novosađana - kamenički park uz prelepo zdanje dvorca Karačonji. Uz jezerce, dvorac, arboretum i kamene skulpture uživanje je zagarantovano. Odavde ćete imati prelep pogled na Novi Sad i priliku da se sa njime pozdravite do sledećeg puta i do nekog novog dolaska.

Ako ipak ostanete u tvrđavi jedan od najjačih utisaka koje ćete poneti je večera u suton, romantični zalazak sunca nad gradom i posmatranje brodića kako sporo lelujaju Dunavom iz nekog od restorana sa petrovaradinske terase.

Priči nikad kraja, a vreme je za povratak kući. Ukoliko ste još u dilemi još dodatnih informacija možete naći u diskusiji fotografije Novog Sada. Čitamo se sa novim i svežim utiscima, pa lep provod sa vremenskom prognozom Novog Sada!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.