FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Naši sponzori:

Škola engleskog jezika
Časovi engleskog jezika

 

Sajam kozmetike 2008 u Beogradu

KRF
Popularno u Grčkoj: KRF

Nesebar Last minute Nesebar 2008


FRUŠKA GORA

Fruška gora (mađarski: Tarczal, latinski: Alma Mons) je ostrvska planina u Sremu, regionu pokrajine Vojvodine u Srbiji. Najveći deo Fruške gore se nalazi upravo u Vojvodini, dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku, u Vukovarsko-srijemsku županiju. Prostire se na dužini od oko 75 km, širine je od 12 do 15 km i zahvata površinu od 25.525 km². Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom. Najviši vrh je Crveni Čot (539m), a ostali značajni vrhovi su Stražilovo (321m), Iriški Venac (451m), Veliki Gradac (471m) itd. Naziv „Fruška“ potiče od reči etnonima Franak što ukazuje da su Franci naseljavali ili kontrolisali ovu planinu.


Fotografija sa Fruške Gore
Fotografija sa Fruške Gore

Fruška gora je ostrvska, stara gromadna planina. Doline i padine Fruške gore su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, na padinama su voćnjaci i vinogradi sa čuvenim vinskim podrumima, a delovi viši od 300 m su obrasli gustom listopadnom šumom. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Oko 700 vrsta lekovitog bilja raste na ovoj planini. Neke od brojnih životinjskih vrsta su jeleni, mufloni, lasice, divlje svinje, risovi itd. Nacionalni park Fruška gora se nalazi u Vojvodini, u Srbiji, nedaleko od Novog Sada. Proglašen je 1960. g. Najviši vrhovi su Crveni čot (538 m), Orlovac (512 m) i turistički centar Iriški venac (490 m). Pruža se duž desne obale Dunava, duga 80, a široka 15 km. Stvaranje planine počelo u mezozoiku, pre 90 miliona godina; naučnici je nazivaju „ogledalo geološke prošlosti“ — na njoj su pronađene 164 životinjske fosilne vrste, stare oko 123 miliona godina. Frruška gora bogata je šumama hrasta, graba, bukve, lipe i drugog drveća; sa zaštićenih preko 50 biljnih vrsta.

Cvece na Fruskoj gori
Cveće na Fruškoj gori

Fruškogorski maraton

Tradicionalno, od 1978. godine na planini Fruška Gora, na teritoriji nacionalnog parka Fruška Gora održava se Fruškoforski maraton. Sve staze maratona su trasirane u brdovitom šumskoj pojasu Fruške gore. Maraton se održava jedanput godišnje oko prvog maja i traje dva dana (subota i nedelja), gde učestvuje oko 4-5.000 ljudi iz cele regije. Start i cilj maratona je vikend naselje Popovica (Sr.Kamenica), udaljeno 10km od Novog Sada. Svake godine je organizovan prevoz autobusima od i do maratona iz Novog Sada (železničke stanice). Prijavljivanje za maraton se obavlja na startu pred sam početak maratona, koji počinje u 9 sati ujutru. Na startu se dobijaju knjižice sa imenima koja služi za overavanje na kontrolnim tačkama (KT).

Jedna od preporuka je da ukoliko planirate da posetite Frušku goru, odvojte i isplanirajte nekoliko trenutaka i za posetu gredića muzeja, Sremske Karlovce, gradića koji se sa pravom može nazvati biserom srpske kulturne, istorijske i duhovne riznice.

 


Zimovanje 2008/2009

Sajam turizma


Vodic kroz Staru planinu

Vaše utiske, komentare i kritike možete slati i putem donje forme. Pored toga, na donjoj formi možete se prijaviti i za TT GROUP novosti.

Ime i prezime:


E-mail:

Tekst poruke:

              


Novosadski sajam automobila 2008

Posetite školu digitalne fotografije:

Škola digitalne fotografije
 


Pogledajte još neke od fotografija sa Fruške gore:

Dunav sa Fruske goreCvece na Fruskoj gori
Fruškogorski motivi

Pogled na Novi Sad sa Fruske gore
Njiva na Fruškoj gori i pogled na Novi Sad sa Fruške Gore

Panorama sa Fruske gore
Fruškogorski motivi

Pogled na Dunav sa Fruške gorePogled na njivu na Fruskoj gori
Pogled na Dunav sa Fruške gore

Google
 

Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.