Kulturni ćošak

Sidarta – Herman hese, analiza dela

Sidarta
Hesse, Sidarta
Hesse, Sidarta

Ukoliko volite mudrost, bavite se istinom, proučavate i osluškujete svoje sopstveno biće i postojanje, onda je Hese pravi izbor za vas. Hesea ne može čitati svako. Mogu ga čitati oni koji se odvažno otisnu na put traganja za krajnom istinom, koji žele da iskažu sebe na autentičan način, koji žele da dođu do prosvetljenja.

Samo kroz upoznavanje sebe samih možemo shvatiti i druge, kao i život oko nas. Čitanjem Hesea, razmišljamo o suštini, menjamo se i učimo. Dobijamo viziju.

Sidarta, sin Bramana, odrastao je i sazrevao na suncanoj recnoj obali, pod senkom smokvinih stabala, u mudrovanju i meditaciji o smislu zivota i svom identitetu, a u drustvu Govinde, svog prijatelja.

Posle samanskog isposnickog zivota, kada je ubijao sve svetovno u sebi, ne bi li dosao do svog bivstvujuceg pravog, i nakon susreta sa Budom, cije ucenje ne prihvata, Sidatra dozivljava budjenje, u ovozemaljskom smislu te reci.
Kurtizana Kamala, sa usnama raspukle smokve,poziva na greh i na drugaciju vrstu mudrosti, mudrosti poznavanja telesnog zivota.

„U svoj senoviti gaj krocila je lepa Kamala,
Na ulazu u gaj je stajao mrki samana.
Ugledavsi lotosov cvet on se pokloni
Duboko, a smeseci se otpozdravi mu Kamala.
Mladic pomisli! Od prinosenja zrtvi bogovima,
Sladje je prinositi zrtve lepoj Kamali.“

Posle pohotne ljubavi, trgovackog zivota, kockanja i rasipanja, Sidarta dozivljava postepenu i razornu degradaciju duse, gubi duhovno, a poseze za meterijalnim. Usniva pticu, simbol njegove duhovnosti, kako umire. Preplasen, napusta Kamalu i krece na put za smislom, ogavan samom sebi, u potpunom neznanju sebe i sveta oko sebe.

Shvata sta znaci Sansara, kruzni tok svetskih zbivanja, suprotno Nirvani, ona ga dovodi do ivice ocaja kada, u pokusaju samoubistva, cuje glas reke, koja mu porucuje da moze da dosegne OM, to jest, jedinstvo.

Posle dugog sna, a metaforicne smrti i radjanja, i susreta s Govindom, Sidarta opet zapocinje svoj hodocasnicki zivot, ali ovog puta uceci od reke i od splavara Vasudeva. Reka, koja predstavlja zivot, sapuce sve mudrosti Sidarti, koji je ovog puta sazreo za istinu. U reci je sjedinjeno sve, sve savrsenstvo ovog sveta, reka krije glasove svih ljudi, neverovatna slicnost sa Vitmanovim stihovima. Reka mu daje i utehu i leci ranu kada ga napusta sin, mladi Sidarta.

Kao i Vasudeva, i on postaje svetac, savrseni. To uvidja na kraju Govinda, kada, uporedivsi njegovu cudnu i nerazumljivu zivotnu filozofiju sa Budinom, ipak shvata da je Sidatra nasao ono sto je trazio, ali ne u apstraktnom, vec u materijalnom svetu.

Kada mu Govinda trazi nesto materijalno sto bi poneo sa sobom na teskom putu trazenja smisla, Sidarta mu poklanja poljubac u celo, i ovaj gest ljubavi donosi jedinstvo sveta i savrsenstva, kog Govinda tek sada postaje svestan, shvatajuci smisao ljubavi i istinu o zivotu, koji nije vise podeljen na „ja“ i „ti“, vec se stopio u jedno, sve osobine, svi ljudi, sva priroda je imala iste osobenosti, sa svim kontrastima, sadrzala je lepotu.

U suzama, Govinda dozivljava budjenje i istinu o svetu, koje nije spoznao prateci Budino ucenje.

Knjiga ima puno simbolizma, reka kao simbol zivota koja prihvata i leci sve,i sadrzi sve, jer „svi gresi vec nose u sebi oprostaj, sva mala deca vec nose u sebi starce, sva odojcad smrt, svi samrtnici vecni zivot.“ Kljucni trenuci Sidartinih metamorfoza desavaju se pored reke ili ispod drveta, opet simbola zivota. Priroda donosi jedinstvo duse.

Priča o identitetu i smislu, prožeta mnogim mudrostima, daje nam jednu pouku: život je reka, koja obuhvata sve osobine i sve ljude, i ne treba tražiti smisao van nje, već prepustiti se njenom toku, koji uvek vodi prema cilju, prema drugoj reci, ili moru… I opet će se tu sve stopiti u jedno, opirali se mi ili ne.

Napisala: Ana Todorović Radetić

Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Priča o identitetu i smislu, prožeta mnogim mudrostima, daje nam jednu pouku: život je reka, koja obuhvata sve osobine i sve ljude, i ne treba tražiti smisao van nje, već prepustiti se njenom toku, koji uvek vodi prema cilju, prema drugoj reci, ili moru… I opet će se tu sve stopiti u jedno, opirali se mi ili ne.

Sending
User Review
4.57 (7 votes)


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: