Saveti

Saveti za fotografisanje portreta: portretne fotografije kao umetnička dela

Lep dečko, portret, autor Masimilijano Toskaneli
Autor fotografije: Massimiliano Toscanelli

Portretna fotografija je pravi izazov za svakog fotografa, bez obzira da li je reč o početniku ili o profesionalcu. To je verovatno i jedan od glavnih razloga zašto su portreti danas toliko popularni. Od pionira fotografije i prvih portreta nastalih u 19. veku, pa do savremenog doba, ovo je oblik fotografisanja koji je uz pejzažnu fotografiju nesumnjivo najzastupljeniji. 

Svi volim da fotografišemo nama drage osobe, našu decu, rođake, prijatelje, pa i naše kućne ljubimce. Vrlo često pravimo i selfi fotografije, a ako se za to ukaže zgodna prilika, mnogi je ne propuštaju kako bi u svoju kolekciju dodali portretne fotografije sa poznatim ličnostima, sportistima, muzičarima, glumcima, piscima… Grupni portreti sa važnih događaja i skupova su takođe veoma popularni. 

Kako napraviti vrhunsku portretnu fotografiju? 

Zahvaljujući modernim tehnologijama i veštačkoj inteligenciji, fotografisanje je danas postalo daleko lakše i dostupnije, pa tako i potpuni laici uz pomoć svojih pametnih telefona koji su opremljeni kvalitetnim sistemima kamera mogu da urade izvrsne fotografije. 

Portret muškarca, Massimiliano Toscanelli
Autor fotografije: Massimiliano Toscanelli

Međutim, portret je ipak grana fotografije koja daje poseban prikaz osobe ili više ljudi koji se nađu na snimku. A kvalitetna portretna fotografija, koju često nije jednostavno napraviti čak ni uz pomoć najboljih fotografskih sočiva, može da bude pravo umetničko delo. 

Primere vrhunskih portretnih fotografija koji ilustruju ovaj tekst kreirao je poznati italijanski modni fotograf Massimiliano Toscanelli.    

Važna pravila za fotografisanje portreta  

Da bi portreti koje beležite vašim pametnim telefonom ili fotoaparatom bili kvalitetni moraćete da ispoštujete određena pravila. U nastavku teksta predstavićemo neka od njih. 

#1 Fokusirajte se na oči

Kod svake portretne fotografije glavna fokusna tačka treba da budu oči subjekta fotografisanja (modela). Ne kaže se napamet da su “oči ogledalo duše”, pa zato, svaki portret na kome su oči modela sakrivene u senci i nisu lepo vidljive gubi svoju živost. Snimak očiju na portretnoj fotografiji treba da bude jasan, oštar i dobro osvetljen, zbog čega osoba čiji portret pravite treba da gleda direktno u objektiv i da se trudi da taj pogled bude što prirodniji. 

Osim očiju, dobro je da se akcenat stavi i na druge delove lica, da glava i kosa budu takođe istaknuti. Ukoliko smatrate da će to još više poboljšati kvalitet, zamaglite pozadinu, mada je bokeh efekat na mnogim savremenim fotografskim kamerama automatski uključen ako se fotografiše u režimu portreta. Na ovaj način, još više ćete naglasiti delove koji treba da budu u fokusu. 

#2 Fotografišite u visini očiju subjekta

Recimo, ako pravite portret deteta (dece), čučnite kako bi kamera bila u visini njihovih očiju a ne odozgo. Naravno, postoje i primeri kada eksperimentisanje sa uglovima može da da izvanredne rezultate, ali ako ste početnik, naš je savet da se ipak pridržavajte ovog pravila.

Crno beli portret žene, Massimiliano Toscanelli
Autor fotografije: Massimiliano Toscanelli

To ne znači da ne treba da budete kreativni, ali imajte na umu da snimanje odozgo umanjuje subjekat portreta, a snimanje odozdo, ako se ne pogodi odgovarajući ugao može da stvori efekat izobličenja lica. 

#3 Vodite računa o izvoru svetlosti – izbegavajte direktno svetlo

Faktor koji nesumnjivo ima najveći uticaj na kvalitet portretne fotografije jeste izvor i jačina svetlosti. Za izvor treba da izaberete jaku svetlost, ali nikako direktnu. 

Prirodna sunčeva svetlost na otvorenom daje najjači i najbolji efekat, ali to nikako ne znači da se najkvalitetniji portreti dobijaju na jakom suncu usred dana. Ako osobu koju fotografišete bije direktno sunce, onda će ona gledati sa naprezanjem, pa će predeo oko očiju, na koje se uvek stavlja akcenat u portretnoj fotografiji, biti naboran i namršten. 

Oblačno vreme je idealno za fotografisanje, a ako to nije slučaj, onda neka model bude na senovitim mestima, ili pravite fotografije u delu dana kada sunce nije najjače, najbolje ujutru ili kasno popodne.  

Ako želite da snimite portretnu fotografiju u unutrašnjem prostoru, subjekat treba da zauzme mesto blizu prozora (sa strane) kako biste koristili bočni izvor svetlosti (sunčeve zrake koji dopiru kroz prozor). Pritom, prozor kao izvor svetlosti tada nikako ne sme da bude iza leđa subjekta fotografisanja. 

Za noćne portrete možete koristiti blic, uz napomenu da nikako ne valja da on bude uperen direktno u lice modela, jer će poništiti svaku senku. 

#4 Vodite računa o pravcu pogleda

Pogled čoveka u desno, italijnski fotograf Massimiliano Toscanelli
Autor fotografije: Massimiliano Toscanelli

Za kvalitetnu portretnu fotografiju jako je važno i lociranje glave modela u kadar. Ukoliko subjekat fotografisanja ne gleda direktno u objektiv, već desno ili levo, strana u čijem pravcu ide njegov pogled treba da bude sa nešto većim praznim prostorom. 

#5 Objektivi koje treba koristiti za fotografisanje portreta

Nije svaka kamera namenjena pravljenju portretnih fotografija, mada oni malo iskusniji mogu eksperimentisati. Generalno, najbolje portretne fotografije dobićete korišćenjem standardnih sočiva, ali se za ovu namenu često koriste i telefoto objektivi, jer njima možete postići efekat pojačanog kontrasta između subjekta fotografije i pozadine. Ono što se nikako ne preporučuje su širokougaone kamere, jer dovode do izobličenja. 

Za sam kraj, treba istaći da postoji još puno faktora koji mogu uticati na kvalitet vaših portretnih fotografija, ali za vas kao početnika biće sasvim dovoljno da se pridržavate saveta koje smo vam dali u ovom tekstu. A sve ostalo dolazi sa iskustvom. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: