Putovanja iz snova

Mljet – najšumovitije ostrvo na Jadranskom moru

Priča sa još jednog ostrva Hrvatske koja itekako zaslužuje pažnju. Posle Brača i Visa, Hvara i Briona, na redu je krasni Mljet.

Ovo je najšumovitije ostrvo na Jadranu. Izdvojen i netaknut, njegova izuzetna priroda i predeli idealni su za sve ljubitelje netaknute prirode. Zbog toga je ostrvo Mljet pravi biser Mediterana. Ovo je osmo ostrvo po veličini u hrvatskom primorju i nalazi se blizu Dubrovnika i Korčule, a od Pelješca ga deli Mljetski kanal.

Veći deo ostrva je danas zaštićeni nacionalni park koji se nalazi u seveozapadnom delu ostrva, na površini od preko 5000 ha, i obuhvata nekiliko naselja, dva povezana jezera sa morskom vodom – Veliko i Malo jezero – sa ostrvcem u sredini većeg jezera na kome se nalazi Manastir sv. Marije izgrađen u 12. veku. Ovaj manastir je i najznačajniji spomenik na ostrvu.

Na brdu Veliki gradac nalaze se najbolje očuvana utvrđenja još iz doba Ilira. Rimska palata, koja je po veličini odmah iza Dioklecianove palate u Splitu i arene u Puli, je jedan od najznačajnijih spomenika kutlure i istorije na ovom ostrvu. Poput Grčkog Mikonosa, na ostrvu će vam dobrodošlicu poželeti koze, ovce i magarci po čemu je Mljet zaista jedinstveno prirodno blago Jadrana. Temperaturu mora možete pogledati ovde.

Mljet je poznat i kao „Odisejevo ostrvo“ jer se njegovi predeli spominju u pričama o ovom mitskom junaku.

Zbog toga i ne čudi što se na ostrvu jedan hotel tako i zove – „Odisej“. Ovaj hotel je u samom srcu nacionalnog parka, u luci Pomena. Ostrvo Mljet je idelano za sve ljubitelej sportskih aktivnosti jer omogućava plovidbe kanuom i kajakom, ronjenje do atraktivnih podvodnih lokacija sa olupinama brodova. Posebna atrakcija je Odisejeva pećina. Jedrenje i vožnja bickla po uređenim biciklističkim stazama su takođe nezaboravne aktivnosti.

Ako volite ostrva, boravite u donjoj ili srednjoj Dalmaciji, na potegu Dubrovnik – Split, stavite na listu interesovanja Mljet i bićete itekako zadovoljni expresijama ovog bajkovitog predela.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: