Putovanja iz snova

Gulpijuri – egzotična plaža Španije

Iako su plaže prvenstveno na moru, ima i onih koje su malo “zalutale”… Tako se jedna neverovatna plaža pojavila – u sred livade! Da, dobro ste pročitali, plaža na livadi čije je ime Gulpijuri  i nalazi se na severu Španije u blizini gradića Lanes. Ova peščana plaža je pravo čudo prirode, jer je okružena zelenim brežuljcima.

Plaža Gulpijuri se na livadi pojavila na zanimljiv način.

Naime, stenoviti predeo na kome je ova livada udaljen je nekih stotinu metara od mora. Slane vode Kantabrijskog mora milionima godina su kopale tunele ispod stena da bi u jednom trenutku probile put i stvorile neverovatnu peskovitu plažu i mali basen čiste slane vode.

Zanimljivo i zaista jedinstveno pa ovu egzotičnu plažu često svrstavaju među najlepše plaže na svetu. Jer, idući preko zelene livade, zaista ne očekujete da naiđete na pesak i more! Slana voda u ovu uvalu stiže iz zaliva Biskej, a zanimljivo je da se i na njoj mogu videti talasi i plima i oseka.

Iako zaista neverovatno mesto, ipak ne pati od gužve i horde turista jer je skrivaju brda zbog čega se do nje ne dolazi lako, pa mnogi ni ne znaju za nju. Zbog toga svi oni srećnici koji put do nje znaju zaista na njoj mogu da se odmore i na miru okupaju.

Plaža je dučačka oko 40 m, voda je kristalno čista, ali ume biti hladna jer voda na putu do basena prolazi kroz unutrašnjost zemlje pa joj temperatura opada. To ipak ne sprečava ljude da dođu i uživaju u ovoj jedinstvenoj prirodnoj atrakciji.

Da ne zaboravimo, originalni naziv plaže je Playa de Gulpiyuri.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: