Putovanja iz snova

Turske stepenice – najlepša plaža Sicilije

Plaža Scala dei Turchi (Turske stepenice) se nalazi u Italiji, tačnije u južnom delu Sicilije, na obali Realmonte-a blizu Porto Empedocle-a. Ime ovog prelepog mesta u prevodu sa italijanaskog jezika znači “turske stepenice”.

Scala dei Turchi je zapravo kamena litica koja je postala turistička atrakcija pre svega zbog svoje neobične bele boje. Bela boja ove litice potiče od sedimentne stene koja se zove laporac, sastavljene od čestica gline i kalcijum-karbonata. Podseća malo na Pamukale u Turskoj.

Nalazi se između dve peščane plaže, a njen karakteristični oblik podseća na džinovske stepenice otkud i ime “stepenice” – na italijanskom “scala”. Drugi deo naziva koji se odnosi na Turke vezan je za legendu o čestim provalam Turaka u sela iznad litice.

Naime, jedna lokalna legenda kaže da su se nekada davno turski pirati, nakon što bi usidrili brodove u mirnoj zaštićenoj vodi Skale, peli uz ove prirodene “stepenice” do vrha što im je omogućavala da pljačkaju okolna sela.

Malo je verovatno da su Turci dolazili čak ovamo, ali legenda je lepa pa je i ostala. Iako je stena stvarno neverovatno lepa i plaže u njenoj blizini takođe su prelepe poput plaža Giallonardo to Pergola, Pietre Cadute, Lido Rossello ili plaže Punta Grande. Plaža Lido Rossello je najbliža Realmonte-u i do nje se može doći pešaka.

Bela boja stene još je belja i blještavija od vrelog sunca pa je ova fantastična stena između dva plavetnila, nebeskog i morskog, gotovo nestvarna i bajkovita. U avgustu 2007. godine opština Realmonte je ovo mesto prijavila UNESCO-u kako bi bilo uvršeno na listu svetske kulturne baštine.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: