Kulturni ćošak

Knjige o putovanjima – redovi koji vas teraju da spakujete kofere

Knjiga i mapa

Šta je to što dobre knjige o putovanjima imaju?

Osim onog osnovnog – šibicu koja će zapaliti našu želju da uzmemo kofer u ruke, opisi knjiga o putovanjima približiće vam običaje i navike naroda iz skrivenih kutaka zemlje, nasmejati i naterati da razmislimo o važnim stvarima u životu. Na ovoj listi nalaze se knjige koje ispunjavaju baš te kriterijume – saznajte nešto više o njima!

Najbolje knjige o putovanjima ne moraju uvek biti putopisi – nekada nam i prepričane lektire za srednju školu mogu otvoriti oči i inspirisati nas da posetimo mesta o kojima nikada do sada nismo razmišljali. Svaka knjiga o putovanju sa ove liste znatno se razlikuje od tipičnih putopisa: one govore o ratu sa sobom i sa fašistima, o vetrovima, snegovima i pustinjama, bitnicima, pijanim stočarima i najboljim svetskim piscima.

Na putu

#1 Na putu (Džek Keruak)

Seks, droga, džez i asfalt – ovaj putopis je svedočenje mladog pisca o beat generaciji koja je tutnjala Sjedinjenim državama tokom pedesetih godina prošlog veka.

[php snippet=1]

 

Knjiga „Na putu” (originalno On the road) napisana je u prvom licu – Keruak, koji se u knjizi predstavlja kao Sal Paradise, nakon mučnog razvoda prati svog neobuzdanog prijatelja Dina Morijartija na putu duž severne Amerike. Putuju kolima, stopiraju, skaču s voza na voz, i putanja im se prepliće sa ljudima koji su u istoriji zapamćeni kao kraljevi beat žanra, ali i načina života.

Alen Ginzberg, Vilijem Berouz i Nil Kesidi se svojim radovima, ali i boemskom dekadencijom, upuštaju u duboko proučavanje i eksplicitan prikaz stanja ljudske duše, odbacuju materijalizam, eksperimentišu s drogama i seksualnim slobodama i od života otimaju sve što mogu. Autor ih sreće na svom putu, i u knjizi opisuje neposredan kontakt koji su imali, a veći deo knjige sastoji se u opisivanju vremena koje je proveo putujući sa Dinom.

Ovaj roman je putopis, dnevnik, reprezentativni primer bitničke književnosti i mapa za najuzbudljivije putovanje vašeg života. Inspirisaće vas da s rančićem na leđima i najluđim istomišljenikom ustopirate prvi auto, a za odredište – koga briga! Put je nekada cilj po sebi, i sve ono što ćete usput doživeti i upoznati: ljude, pejzaže i filozofije življenja.

Alpi
Alpi

#2 Tamo gde su divlji vetrovi (Nik Hant)

Ni dečija knjiga sličnog imena (Where the Wild Things Are) koju je napisao i ilustrovao Moris Sendak nije loš izbor: inspirisaće vas da istražite divlje predele, džungle ili odete na safari. Ipak, ovde je reč o čoveku koji je pešačio Evropom i usput proučavao krajeve koje je obilazio, ljude, naravi i običaje.

Putanju Nika Hanta diktirala su četiri vetra koja duvaju područjem Evrope: Mistral, Helm, Bora i Fon. Od Britanije, preko Slovenije, Istre i Hrvatske, balkanskih snežnih oluja i Švajcarske, pa sve do Francuske na repu Mistrala, vetra koji je morio Van Goga, Hant na svom hodočasništvu beleži susrete sa mornarima, lovcima na oluje, stočarima, ćudljivim planinskim narodima i prirodom koja izmiče stopama nezainteresovanih turista.

Ova knjiga je nedavno izašla i spada u retko originalne knjige o putovanjima. Inspirisaće vas da proučite predele do kojih se ne stiže utabanim stazama, i otkrijete mesta koja imaju mnogo da ponude.

Gobi pustinja
Gobi pustinja

#3 Preko Himalaja i Gobija (Snežana Radojičić)

Putopis, autobiografski roman i svojevrsni vodič za preživljavanje – ova knjiga o putovanju kroz snežne litice i kroz pustinju nezaobilazna je za sve ljubitelje dalekih, mističnih predela koji menjaju sve ljude koji ih posete.

Snežana Radojičić u svojoj knjizi opisuje dolazak do Himalaja, gde se biciklom vozila kružnom stazom Anapurna. Vozila je preko strmih litica, gazila preko nabujalih voda i smrzavala se, da bi konačno stigla do Thorung La prevoja. Iskustvo dolaska do krova sveta Radojičić karakteriše kao iskustvo uništenja ega pod teretom himalajskih gromada – trenutak kada shvatamo koliko smo mali pred istinskom, divljom prirodom.

Nakon Himalaja, vreme je za pustinju Gobi! U najvećoj azijskoj pustinji, gde od temperaturnih amplituda stene pucaju kao grisine, Snežana je vozila i usput borila sa pijanim stočarima, pustinjskim olujama i vetrovima, ekstremnim temperaturama, ali i sobom. Put kroz Gobi bio joj je, kako kaže, teži od vožnje Himalajima.

Svima onima čiji su točkovi podmazani u svako doba, ova knjiga može dati hrabrost da napuste grad na bicikli i zapute se negde daleko.

#4 Kataloniji u čast: sećanje na Španski građanski rat (Džordž Orvel)

U Španskom građanskom ratu se protiv fašista borio i čuveni engleski pisac Džordž Orvel sa svojom ženom Ajlin. Nakon ranjavanja sa umalo fatalnim ishodom, uspeli su da pobegnu u Maroko, a Orvel se posvećuje pisanju svedočenja koje je danas jedno od najznačajnijih dela o Španskom građanskom ratu.

U ovom delu o političkoj istoriji, koje je delom i putopis i autobiografija, Orvel piše o Barseloni, političkoj situaciji u Španiji i sopstvenim ratnim iskustvima kao vojnika koji je doputovao iz Engleske da brani svoja uverenja i bori se protiv onoga što je smatrao najvećim zlom.

Ratni pejzaži devastirane Španije koje Orvel opisuje pesimističnim, proročkim tonom podsećaju nas da ima i mnogo većih problema od onih koji nas možda trenutno muče, i da nije svako putovanje turističko. Nedavni sukobi u Kataloniji, na svu sreću, nisu bili ovako burni, i možda je pravo vreme da se zaputite u Barselonu i prošetate ulicama velike antifašističke borbe.

Ovo su neki od pomalo netipičnih, ali vrhunskih putopisa koji će vas iz fotelje lansirati pravo na drugi kraj sveta ako im date šansu. Kada ne idete nigde i ne trebaju vam knjige za putovanja – pročitajte neku od knjiga o putovanjima, i osetite daleke predele kako vas zovu.

Kako vam se dopada?
  • Ocena:
5
Sending
User Review
3.67 (3 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: