Evropa Mistična mesta

Mont St. Michel ili Mon Sen Mišel

Evo nas opet u Evropi. Ljubiteljima TT GRUOP putovanja posebno su zanimljive egzotične destinacije, pa nova priča nas vodi u Francusku, tačnije na njen severozapad, u Normandiju.

U ovoj priči, izabrali smo čuveni srednjovekovni zamak Mont St. Michel, ili kada lokalizujemo na srpski, Mon Sen Mišel, koji se nalazi na ušću reke Kesnon u La Manš, Normandija.

Samo utvrđenje staro je preko 1000 godina i nalazi se na specifičnom kamenom ostrvu.

Silueta opatije još iz davnina je sinonim  za jačanje duha svojim hodočasnicima.  Samo ostrvo je veoma nepristupačno, okruženo je pustinjom i vodom. Danas, ovo je jedno od najpoznatijih atrakcija Francuske, sa verovali ili ne i preko 10 000 turista na dan. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Istorija Mon Sen Mišela

U 6 veku, crkveni redovnici i pustinjaci živeli su ovde u potrazi za verom, mirom i samoćom. Reč “hermit” znači pustinjak, potiče od grčke reči, koja u prevodu označava pustinju.

U ovom delu Evrope ono što je najbliže pustinji je more. Zamislite pustinju i prvog monaha koji je došao ovde sa ciljem da bi bio bliže Bogu. Opatija je sazidana na stenama i mistički izolovana.

Hodočasnici su prelazili ovu pustinju pažljivo i mudro znajući da se plima i oseka smenjuju toliko brzo, brzo kao galopirajući konji. Inače ovaj izraz je upotrebio i opisao čuveni francuski pesnik i pisac Viktor Igo.

Krajem 1800.-te godine, sazidan je prvi put koji je povezao ostrvo sa kopnom i to je omogućilo hodočasnicima da lakše pređu pustinju. Danas ovaj grad ima oko 30 žitelja i oko 3 miliona posetilaca godišnje. Glavna ulica je puna radnji, restorana i hotela. U prošlosti ovaj sklop tesnih ulica u potpunosti je služio za druge namene.

Danas je glavna ulica preplavljena najrazličitijim prodavnicama gde možete kupiti razne stvari: medaljone, suvenire, brzu hranu. Specijalitet ovog ostrva je omlet koji je veoma ukusan i sprema se jako brzo. Posebnost je uživanje u nekim od predstava performera dok se ova hrana sprema.

Ako pratite put do ulaza u crkvu, možete malo i da se izdvojite od turista i da uživate u nekom od prizora za koji je zadržana autentičnost i koji se nisu previše izmenili od svog izgleda u prošlosti.

Zidovi zamka su napravljeni da izdrže svaki oblik napada. Zanimljivo je da su Englezi uspeli da osvoje skoro celu Normandiju, ali nikad i ovo ostrvo. To je zbog jako dobro ustrojene odbrane. Zbog toga, Francuzi su veoma ponosni na ovo mesto, pa je Mon Sen Mišel postao simbol i jedan od znakova nacionalnog indentiteta države.

Dok se penjete stepenicama do porte, zamislite monahe koji su pre nekoliko vekova išli tim istim putem. Mon Sen Mišel je sveto mesto još od 708 godine, gde se prema legendi, pojavio arhanđel Majkl (Mihajlo ili Mišel) i dao svoju viziju lokalnom bišopu.

U proviđenju, poručio je da na ovom stenovitom ostrvu sazida crkvu.

St. Aubert, bišop od Avrančesa, ignorisao je arhanđelove instrukcije, sve dok sveti Mihajlo nije preduzeo oštrije mere, i podstrekao izgradnju.

Danas, ovo je jedinsven srednjovekovni neboder sazidan na stenama. Gradio se čak nekoliko vekova. Čuvan od strane statue Svetog Mihajla, čija zlatna bista se nalazi na vrhu bazilike tj. opatije.

Možete zapaziti i istorijsku granicu izmedju dve zemlje. Normandija i Britanija su dugo vodile bitku za ovo ostrvo. Danas, za dlaku, Mont St. Michel je ostao deo Normandije.

Centralni deo zamka je crkva. Izgrađena je u 11. veku sa ikonama u romaničkom stilu, gotskim lukovima i velikim prozorima koje puštaju dosta svetla. Jedno od najlepših mesta u ovom manastiru je bašta, koja se nalazi odmah pored crkve. Ona čini centralni deo građevine, jer povezuje sve puteve i sobe.

Zanimljivo je da su drevni monasi koristili dvorište na vrhu utvrđenja i za proizvodnju povrća i lekovitog bilja. Takođe, jako je pogodno za molitvu i čitanje Biblije.

Ovaj intriganti primerak dvorca u gotskom stilu gradnje i dalje je inspiracija mnogim umetnicima, naučnicima ali i običnim ljudima. Obevezno pogledajte donji klip:

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: