Balkan Evropa Turizam Srbije

Transromanika u Srbiji

Upoznavanje svoje zemlje je želja svakog iskrenog patriote bilo koje države. U tom cilju, oranizuje se različiti programi i manifestacije prožeti bogatim sadržajima, a primer nekoliko uspešnih su „Putevi vina kroz Srbiju„, „Tvrđave u Srbiji„, „Putevi rimskih imperatora“ i tako dalje. Kreativnim preduzetnicima se stalno rađaju nove ideje, a oni sa naglašenim smislom za kulturu i obrazovanje posebnu pažnju pridaju sve popularnijem terminu, putu kulture.

Transromanika u Srbiji, Petrova crkva
Transromanika u Srbiji, Petrova crkva

U ovom postu objasnićemo pojam Transromanika i dati linkove najvažnijih spomenika kulture u Srbiji iz ovog perioda. Avgust je mesec odmora, pa ova tema može da bude jedna dobro motivišuća ideja za iskonsko upoznavanje naše zemlje i neposredni dodir sa istorijom umetnisti naše zemlje.

Šta beše Romanika

Velika previranja obično dovode do još većih promena koja se posebno ispoljavaju na polju kulture i umetnosti. Posle raskola na Zapadno i Istočko Vizantijsko carstvo, javljaju se novi oblici umetničkih ideja otelotvorenih pre svega u sakralnoj arhitekturi i slikarskoj umetnosti. Razvija se Romanika, tj. specifični i novi srednjevekovni umetnički pravac u 11. i 13. veku.

Koji su karakteristični oblici Romanike

Za one koji su davno boravili na časovima istorije, osnovi elementi u Romanici su kružni lukovi, teški svodovi, čvrsti i široki zidovi od kamena i cigle koji se ne malterišu od spolja, mali otvori za vrata i prozore i tako dalje. Samo ime, kao što se da naslutiti potiče od činjenice da osnova ovog umetničkog pravca izvire u antičkoj umetnosti starog Rima, na koju je nadograđen aktuelni trentak, odnosno početak srednjeg veka.

Ovaj pravac je najplodnije tle pronašao u sakralnoj, tj. crkvenoj arhitekturi i fresko slikarastvu. Romanika kasnije evoluira u Gotiku, koju, kao što znate, karakrerišu elegantno izlomljeni lukovi, mnogo veće prozorske površine pod obojenim staklom i tako dalje…

Primer Romanike u Srbiji, Sopoćane
Primer Romanike u Srbiji, Sopoćane

Šta je to Transromanika

U opštem smislu reči, Transromanika je evropski put kulture duž istorijskog nasleđa nastalog u periodu Romanike . Ovaj put uključuje: Italiju, Austriju, Španiju, Hrvatsku, Francusku i Sloveniju. Od pre nekoliko godina ovom putu se pridružuju i spomenici iz Srbije. Najjednostavnije rečeno, Transromaniku u Srbiji treba shvatiti kao put duž kulturno istorijskih spomenika iz doba Romanike.

Koji spomenici sadaju u srpski deo Transromanike

U vreme Romanike, u Srbiji, na vlasti su Nemanjići. Prve rukopise ove umetnosti upisuju u Petrovu crkvu, pa preko čuvenih Đurđevih Stupova do kraljevske i carske lavre Žiče i Studenice. Nakon njih se nadovezuje veličanstveni Gradac i  biser srednjevekovnog slikarstva Sopoćane. Ove građevine daju jednu novu dimenziju evropskom nasleđu pod nazivom Raški stil. Vrhunac srpske srednjevekovne umetnosti je ovekovečen u Visokim Dečanima.

Kulturno nasleđe Srbije se ovim nizom ne završava, ono tek počinje, a ovo su samo prvi vanvremenski svetionici na koje moramo biti uvek ponosni. Pogledajte gornje linkove, potrudite se da ih posetite po nabrojenom redu, jer svaka od ovih svetinja je primer odličnog  spoja istoka i zapada koji nas iznova i iznova čeka.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: