Amerika Mistična mesta

Nacionalni park Lukova u Juti (Arches park)

Iako smo ove motive viđali u desetinama poznatih scena, u skoro svakom Westernu gde se pojavljuju Apači, tek neko da zna kako se ovaj lokalitet i zove. U prošlom članku dotakli smo Đavolji most u Arizoni, a sada, evo motivacionog putovanja, slobodnim jezikom prevedeno u Jutin nacionalani park Lukova (Arches).

Ceo park obuhvata 31 hektar zemlje na oko 1700 metara nadmorske visine, dakle nije veliki, i nalazi se u istočnom delu Jute, odnosno u centralnom delu Sjedinjenih Američkih Država.

Najpoznatiji oblici reljefa u njemu su: Peščana Kula, Posebni Luk (Delicate Arch), Dupli Luk, Slonov breg, Crni Anđeo, Široki Luk i tako dalje.

Put koji vodi kroz park omeđen je čudnim stenama, to jest prirodnim formacijama, koje se zovu “Balance Rock” (stene koje drže ravnotežu). Svi lukovi su nastali od peščanih sedimentnih stena, koje je pod kišom, u zavisnosti od količine minerala oblikovala gravitacija. Od faune, jedino je jelen među retkim životinjama koje turisti mogu videti.

Planinarenje je osnovna aktivnost.

Posetioci koji obožavaju planinarenje, nakon samo dva kilometara planinarenja imaju privilegiju da vide veoma lepe prizore koje je i za maštovite ljude teško zamisliti.

Ovo su najsavršeniji pejzaži, elegancija prirode, dokaz moći, i naravno doza misterije. Možete još da se penjete, ali ako ne podnosite visinu, ovo nije za vas. Ovi kameni lukovi imaju dobrih 90 metara prosečne dužine, sa oko 5 metara debljine.

Nijedno mesto na svetu ne sadrži toliki broj kamenih lukova, a pregršt neobičnog kamenja iz svih uglova u prvom video klipu:

Kratak info o celom parku kamenih lukova,
e

I možda preterujemo, ali još jednn bogata zbirka slajdova na temu crvenih pejzaža iz ovog dela Jute:

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: