Turizam Srbije

Botanička bašta u Beogradu

Zanimljiv paradoks. Vrućina, toplota koja prožima i dopire svuda, a mala zelena oaza uobličena u botaničkoj bašti u samom centru Beograda zvrji poluprazna.

Botanička bašta
Botanička bašta

Zašto je to tako? Da li su je svi već posetili, ili naučne institucije ma koliko bile lepe nisu popularne, ili je ovaj paradoks možda zbog cene ulaznice od 150 dinara. Možda je jedan od razloga što je pušenje zabranjeno, a i alkohol se ne služi što je široj populaciji neraskidivo povezano sa osećanjem za opuštanje.

Kako god, predlažemo vam da odvojite jedno prepodne ili popodne u hladovini njenih endemskih biljaka, radno vreme tokom sezone koja počinje 1. maja je i traje od 09-19h svakog dana, sa zadržavanjem koliko god možete da ostanete.

Na samom ulazu se nalazi spomenik našeg imanentnog naučnika Josifa Pančića, koji je praktično i idejni osnivač ovog zdanja. Botanička Bašta se u žargonu zove i Jevremovac, a ova reč potiče od gazda Jevrema koji je svoje imanje donirao za nju.

Nepisano pravilo je da svaki grad treba težiti što većoj površini pod zelenilom, pa primera radi, pogledajte kao su to rešili Atinjani u svojom gradskom parku.

Japanski vrt

Japanski vrt u Botaničkoj bašti
Japanski vrt u Botaničkoj bašti

Druga zanimljivost koju krije bašta je čuveni japanski vrt. Kako je poseta svim studentima beogradskog univerziteta besplatna, evo nove prilike da pojačate inspiraciju svojih studija. Obični ljudi neka napune baterije i prošetaju malo svoje aparate jer cveće, žbunje i rastinje uvek spokojno i strpljivo pozira.

Naravno, u staklenom delu, herbarijumima i biblioteci ove institucije još puno toga se da videti, ali ovaj deo prepuštamo da otkrijete sami. Na kraju,  ako vam se desilo da ste već izgoreli na Adi Ciganliji, svoj oporavak možete potražite ovde. Za više informacija oficijelni sajt je http://www.bfbot.bg.ac.rs/.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: