Turizam Srbije

Muzička fontana na Tašmajdanskom parku

Kada temperature splasnu, od vrelog beogradskog asfalta u toplim letnjim večerima, šetnja u nekom od beogradskih parkova može da bude dobra rekreacija za osveženje i kratkotrajni beg od gradske vreve.

Muzička fontana na Tašmajdanu
Muzička fontana na Tašmajdanu

Sa aspekta parkova i zelenila u prestonici Srbije, ako ste ispratili našu priče o Adi Ciganliji i Botaničkoj bašti, evo još jednog zanimljivog predloga. Danas na Tašu pored parka sa desetinama klupica, šetalištem, postoji i vežbalište, staza za rolšue, fensi kafići i svakako bazen. Ali jedna druga zanimljivost privlači posetioce u poslednje vreme, pa par slika i fotografija zašto posetiti Tašmajdanski park i uživati u plesu vode muzičke fontate slede.

Za one koji su iz unutrašnosti, Tašmajdanski park je omeđen Crkvom Svetog Marka, Takovskom i Bulevarom kralja Aleksandra. U rečniku odomaćenih turcizama, taš znači kamen, a majdan je rudnik, pa doslovni prevod bi glasio rudnik kamena ili kamenolom.

Ovaj naziv potiče od rudnika kamena koji se nekada nalazio na mestu današnjeg parka, a danas postoje samo ostaci u lavirintu pećina ispod njega. Oni radoznaliji, za više detalja mogu kupiti knjigu Beograd ispod Beograda, kao sjajan novinarsko istraživački rad Zorana Nikolića. Na ovom mestu dotaknimo još jednu činjenicu. Kamen koji je ovde vađen bio je beo poput kreča, jer stene i jesu krečnjačke, pa je zbog njih i ceo grad dobio ime beli grad.

Slapovi vode
Slapovi vode

Nekada je bilo ovako, a danas, po ugledu na recimo Rim, i Trevi fontanu, Tašmajdan zasluženo ulepšava muzička fontana. Zanimljivosti radi pored fontane se nalazi i možda kontroverzni spomenik Hejdaru Alijevu, nacionalnom lideru naroda Azarbejdžana za koji većina ne zna ni ko je, ni zašto se našao baš ovde. Sa druge strane, pored Alijeva na nekih desetak metara nalazi se svakako zaslužna bista posvećena Miloradu Paviću.

Za one koji još uvek nisu videli fontanu trebaju znati, da neposredno oko nje se nalaze i zvučnici na kojima se pušta klasična muzika uz koju slapovi vode osciluju. Naime, ventili se otvaraju i zatvaraju sa ritmom muzike, pa u suton, kada i osvetljenje same fontane počinje da se menja dobijate jedan veoma interesantan i romantičan momenat.

Oni koji su nas razumeli verujemo da će iskoristiti trenutak kada se muzika, suton i voda fontane stapaju u harmoniju.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: