Azija

Putovanje u Singapur

Evo naše prve reportaže sa Azijskog tla, a zahvalnost za nju dugujemo gospodinu Z. Radetiću koji je nesebično podelio svoja iskustva sa nama. Singapur je malo ostrvo-država i grad na jugoistoku Azije i jedna od najvećih trgovačkih zona na svetu,  s’ obzirom na to da je među prvima uspostavio bescarinsku trgovačku zonu. Zbog svog dobrog geografskog i morskog položaja (slika gore), nalazi se na takvom mestu da ga posećuju ljudi sa svih strana, a može se i pohvaliti svojom izrazitom multikulturalnošću i etničkom tolerancijom. Pored malajskog, službeni jezik im je i engleski. Sam grad je spoj tradicionalne, istočne arhitekture i moderne arhitekrure dvadesetog veka, a poslovni centar grada u mnogome podseća na Njujork i krase ga stotine visokih oblakodera i velikih tržnih centara i luksuznih hotela. Ostali deo grada je uglavnom niska gradnja.

Sredinom osamdesetih godina to je bila jedna od zemalja sa najmanjom stopom nezaposlenosti i najvećim bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika, a i danas spada u četiri “azijska tigra” što se tiče privrede.

Klima je tropska sa temperaturama u proseku preko 40°C i izuzetno visokim procentom vlažnosti vazduha, što umnogome otežava boravak u ovoj zemlji svima koji su došli iz Evrope. Svi zatvoreni prostori i automobili su klimatizovani.

Što se tiče trgovine i šopinga, specifičnost je ta što u Singapuru možete pronaći bukvalno robu iz celog sveta – sve što možete zamisliti – ne postoji ništa što ne može da se kupi u Singapuru. Zato sakupite novac na vreme da se ne biste pokajali.

Evo zašto ovaj grad nazivaju i svetom kontrasta,

Zbog izuzetno strogih i oštrih zakona koji datiraju još iz srednjeg veka, a koji podrazumevaju u slučajevima krađe kazne odsecanja šake, u ovoj zemlji je stopa kriminala izuzetno niska i skoro da ga uopšte nema.

Kada krenete u šoping morate voditi računa da gotovo istu robu možete kupiti u skupim firmiranim buticima u poslovnom centru grada ili na black marketu koji se nalazi u ulici Change Alley, gde se prodaje roba koja isto izgleda kao original, ali je ipak kopija. Kvalitet i jedne i druge robe je potpuno isti. Recimo, Lacoste majice u butiku plaćene 150 dolara i na blek marketu kupljena za 10 dolara doživele su isti vek trajanja, a podjednako su bile dobre.

Treba obavezno videti Kraljevsku palatu koja je okružena toliko lepim vrtom sa bujnom vegetacijom i prelepim biljkama da ostavlja sve posetioce centra grada bez daha. Uopšte, ceo grad je pun cveća i predivnih kutaka.

U slici i reči, ovaj grad izgleda ovako,

Što se tiče putovanja, iz Belgije (Brisela) ka Dubaiju, pa do Singapura, let traje nekih 15 časova, ili oko 12 i po hiljada kilometara. Još jedna specifičnost je ta da se privatnim vozilom po gradu možete prevoziti do određenih sati posle podne, a posle tog vremena možete se kretati isključivo taksijem, čija je služba fantastično organozovana i ima ih na hiljade po gradu i nisu skupi. Sa kraja na kraj Singapura može vas vožnja taksijem koštati sveka nekoliko dolara.

Stanovnici Singapura su kulturni, vrlo predusretljivi i izuzetno ljubazni. Sa druge strane, prosečna starost je 37 godina, što demografski posmatrano govori da se radi o mlađoj populaciji.

A evo i zvanične strane Singapura, uživaćete zagarantovano!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Da li vi gospodine Todorovicu proveravate tacnost podataka pre nego sto objavite tekst? Ne mogu da verujem da ste, pretpostavljam, procitali ovu reportazu gospodina Radetica i nije vam bio cudan podatak o ‘prosecnom zivotnom veku’ u Singapuru?!?! Gospodine Radeticu, u danasnje vreme, ovakve vrste informacija su dostupne svima pa i vama…., a komentar da je uzrok vlaga u vazduhu, je vredna Oskara.
    Pozdrav.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: