Turizam Srbije

Noćni život u Beogradu – pod krovom i pod nebom

Nadaleko poznat, noćni život u Beogradu je pun iznenađenja, dobre energije i muzike. Ukoliko planirate da posetite srpsku prestonicu, noć neizostavno morate provesti na splavu ili u kafani, jer se u protivnom ne računa da ste bili.

Beograd je izuzetno bogat grad, pre svega kulturno-umetničkim manifestacijama, sajmovima i festivalima, ali noćni život, klabing i duge noći u kafani su nešto po čemu je daleko više prepoznatljiv u regionu i celom svetu.

Možete doći na nekoliko dana ili na nekoliko noći, jer i danju i noću grad je živ, a petkom i vikendom verovatno nećete ni primetiti razliku u broju ljudi na ulici. U nastavku teksta saznajte koje su sve lepote noćnog života u Beogradu.

Beogradski splavovi – najluđi provod na Balkanu

O splavovima je i suvišno govoriti, to je jednostavno najbolji provod na Balkanu, nešto što bi svako trebalo da iskusi ukoliko je u poseti Beogradu. Neki od najpopularnijih splavova su Sindikat splav, splav Kopernikus, Money i Freestyler. 

Na Savi i Dunavu plutaju, a za vreme žurke se i zaljuljaju splavovi duž čitave beogradske obale reka, pre ušća. Ako volite lud i nezaboravan provod, sa splavovima ne možete napraviti grešku pri izboru.

Možete naći gotovo sve muzičke žanrove na različitim splavovima, tako da se uvek nađe splav za svačiji ukus, ipak popularna muzika je najzastupljenija.

Skadarlija i starogradske kafane – duša Beograda

Za sve one romantičare, ljubitelje starogradske muzike, kaldrme i tamburaša, domaćih specijaliteta, rakije i vina, Skadarlija je pravo mesto. U boemskoj četvrti, kako je još nazivaju, pesma se čuje iz svake bašte i svake kafane, živa muzika i ulični svirači su na svakom koraku i gotovo ih ne možete izbeći.

Karirani stoljnjaci na stolovima i otmeno odeveno osoblje stavljaju pečat na sve navedeno i upotpunjuju utisak skadarlijske čarolije. Kaldrma koja žulja pri hodu, će vas dočekati i otpratiti i potruditi se da noć u boemskoj četvrti ostane u vašem srcu stalno vas podsećajući na stare beogradske kafane.

Underground klubovi i tehno žurke

Tehno žurke i generalno elektronska muzika su u Beogradu tradicija još od devedesetih godina. Pored brojnih festivala koji se održavaju tu su i underground klubovi za sve ljubitelje nešto tvrđeg zvuka. 

Na žurkama elektronske muzike, poznatijim kao ‘’rejvovi’’ uvek vlada pozitivna energija, a provod obično traje do ranih jutarnjih časova. Neki od najpopularnijih svetskih DJ-eva su već nastupali u Beogradu i po više puta, a brojna publika koja dolazi na nastupe potvrđuje da rejv živi u Beogradu.

Provod na otvorenom 

Noćni život velikim delom podrazumeva i provod na otvorenom, što se nikako ne treba zanemariti. Kada god vremenski uslovi to dozvoljavaju, a pogotovo u letnjim mesecima, Beograd noću je prepun mladih i starih koji uživaju u društvu ostatka noćnih ptica, koji su radije za provod pod otvorenim nebom.

Ponekad nam je jednostavno potreban mir i ćaskanje sa društvom ili opušteno zezanje u parku bez potrebe za poštovanjem određenog dresscode-a i bontona. Takođe, zagušljivi prostor, gužva i preglasna muzika nam mogu biti katkad suvišni, ako imamo dobro društvo sa kojim znamo da ćemo se savršeno provesti i na klupici.

Kalemegdan ili ‘’Kališ’’ – kako ga još zovu

Beogradska tvrđava i čuveni ‘’bedem’’ koji su ranije bili rezervisani za ‘’pankere i metalce’’, danas su mesto za okupljanje svih ljubitelja muzike, druženja i noćnog života. Mnoštvo mladih se može naći na Kalemegdanu u vreme noćnog izlaska, ali ni stariji ne izostaju. 

Velika površina pokrivena drvećem, stazicama, zidićima i klupicama predstavlja ovaj ogromni park koji je neretko omiljeno mesto za provod u letnjim mesecima, a isto tako mesto gde se održavaju brojni muzički festivali i zanimljive izložbe i manifestacije.

Studentski park – istorijsko mesto

Studentski park, poznatiji kao ‘’studenjak’’ se nalazi u samom centru grada, nedaleko od Trga Republike, okružen zgradama fakulteta, a ispunjen ‘’od jutra do sutra’’, pogađajte – studentima. 

Naravno, nisu isključivo studenti posetioci ovog popularnog beogradskog parka, već se tu mogu sresti i diplomci, srednjoškolci i penzioneri, ali studenti su najzastupljenija grupacija. Uvek se iz parka čuje pesma mladih, okupljenih oko gitare, a ponekad i muzika reprodukovana sa zvučnika.

Trg Republike – mesto najvažnijih događaja

Na Trgu Republike se tradicionalno dočekuje nova godina, uz nastupe najpoznatijih domaćih izvođača. Pored toga, brojne dnevne manifestacije koje se ponekad produže do kasno u noć, naročito zimi, uvek nude zanimljiv sadržaj koji privlači mnoge beograđane, ali i turiste iz celog sveta.

U čitavom gradu su popularni brojni drugi parkovi kada je reč o noćnom izlasku, a neki od najlepših su Pionirski park, Tašmajdanski park i Park Ćirila i Metodija (kod Vukovog spomenika). Uvek ćete naleteti na neko dobro društvo i odlično se provesti samo ako budete dovoljno otvoreni za to.

Ako do sada niste znali, sada znate da u Beogradu ne smete propustiti noćni provod, a jedino što vam ostaje je da se odlučite koja vrsta provoda vam najviše prija i da se sa dobrim društvom uputite u nezaboravno veče koje može trajati do jutra.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: