Balkan

Nacionalni parkovi Crne Gore

Potpuno neverovatno zvuči sledeća činjenica: Crna Gora je mala zemlja po površini, obuhvata svega nešto više od 13.800 kvadratnih kilometara, ali ima čak 5 nacionalnih parkova. Nacionalni parkovi Crne Gore su mesta koja vam nude svaku vrstu avanture u prirodi, šta god vam padne na pamet: planinarenje, penjanje na stene, paraglajding, splavarenje, vožnju kanuom, kampovanje,  posmatranje divljih životinja…  A za razliku od uvek živih primorskih destinacija, ovo su mesta gde se uživa u pravom smislu te reči, u miru nedirnutih prirodnih lepota.

Već sam naziv Crna Gora dovoljno govori o tome kakva je to zemlja i zvuči privlačno svim prirodnjacima, pobornicima aktivnog odmora i zaljubljenicima u planinske avanture.  Crna Gora je takođe prava destinacija za profesionalne fotografe, jer panoramski pogledi koji se svuda okolo šire pružaju beskrajne mogućnosti za izradu vrhunskih fotografija.

Od safirne jadranske obale preko impresivnih rečnih kanjona i prelepih planinskih jezera do dramatičnih planinskih vrleti, bukvalno svaki prirodni pejzaž Crne Gore budi osećaj divljenja.

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, a još  niste bili ni u jednom nacionalnom parku u Crnoj Gori, ovo je pravi tekst za vas, jer pruža osnovne informacije o nacionalnim parkovima Crne Gore. Velika je verovatnoća da ćete nakon čitanja ovog teksta uvrstiti bar jedan od njih na vašu turističku mapu mesta koja obavezno morate obići.

Durmitor
Durmitor

Nacionalni park Durmitor

Verovatno najpoznatiji Nacionalni park u Crnoj Gori. Smešten je na severu zemlje, graniči se sa tri velelepna rečna kanjona. Najčuveniji od njih je Kanjon reke Tare, najdublji rečni kanjon u Evropi i drugi najbudlji na svetu. Nacionalni park Durmitor karakterišu grebenasti planinski vrhovi, svetlucava planinska jezera i rečne klisure, ambijent za  pravu epsku avanturu u prirodi. Kroz planinu vode pešačke i planinarske staze, a reke nacionalnog parka nude odlične uslove za rafting. Zbog svog istorijskog, geološkog i prirodnog značaja, Nacionalni park Durmitor deo je UNESCO-ve kulturne baštine.

Najbolje što Durmitor nudi: Kanjon reke Tare, 18 ledničkih jezera, među lokalnim stanovništvom poznatih pod nazivom „Gorske oči“ i čak 48 planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Nacionalni park Biogradska gora

Kao i Durimitor, i ovaj nacionalni park oivičen je tokovima reka. Obuhvata centralno područje na planinskom masivu Bjelasice, uz obalu Tare i Lima. Biogradska gora je karakteristična po šumama i livadama, planinskim rečicama i ledničkim jezerima, po raznolikom biljnom i životinjskom svetu.

Ovde raste više od 2.000 različitih biljnih vrsta, od čega je skoro 400 endemskih vrsta,  kao i preko 80 vrsta drveća i grmlja. Takođe, Biogradska gora je stanište za oko 200 vrsta ptica i sisara tipičnih za područje Balkana. Međutim, ono po čemu je Nacionalni park Biogradska gora najpoznatiji jeste jedna od svega tri preostale prašume u čitavoj Evropi, sa pojedinim stablima starim više od 400 godina, od kojih neka dosežu visinu od preko 40 m. Područje parka obuhvata i više arheoloških lokaliteta, kao i planinska naselja karakteristične narodne arhitekture, sa katunima, brvnarama i vodenicama.

Najbolje na Biogradskoj gori: Biogradska prašuma i 6 ledničkih jezera.

Nacionalni park Prokletije

Najmlađi Nacionalni park u Crnoj Gori, koji ovaj stastus uživa od 2009. godine. Nalazi se na krajnjem istoku Crne Gore, uz granicu sa Albanijom, blizu Plava i Gusinja. Odlikuje se nepristupačnim planinskim reljefom sa vratolomnim liticama i oštrim kraškim vrhovima, među kojima je i Zla Kolata, najviši vrh u Crnoj Gori na 2.534 m nadmorske visine. Za sve koji vole planinsku avanturu u pravom smislu te reči, Prokletije su idealno mesto.

Ne propustite: Plavsko jezero, vodopad Grlje na reci Skakavici, živopisna dolina Grebaje, Ali-pašini izvori kod Gusinja i naravno, pogled na dramatične zubaste vrhove Prokletija.

Skadarsko jezero

Nacionalni park Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu i jedini nacionalni parku u Crnoj Gori koji karakterišu vodena i močvarna područja. Kao važno stanište ptica, Skadarsko jezero je uvršteno na listu Ramsarskih vodenih područja od međunarodnog značaja. Dom za više od 280 ptičijih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene (na primer dalmatinski pelikan), Nacionalni park Skadarsko jezero je rajsko mesto za sve ljubitelje posmatranja ptica. Pored toga, ovo područje je karakteristično i po velikom broju arheoloških lokaliteta, po srednjevekovnim utvrđenjima, manastirima i crkvama, kao i po jedinstvenoj narodnoj arhitekturi – ribarskim selima, mlinovima, starim mostovima…

Najbolje u ponudi Nacionalnog parka Skadarsko jezero: Jedinstveni ptičiji svet; lokalni kulinarski specijaliteti;  stare crkve, manastiri i tvrđave;  Rijeka Crnojevića i Virpazar.

Lovćen
Lovćen

Nacionalni park Lovćen

Za Lovćen se može reći da je najlakše dostupan Nacionalni park, obzirom da se nalazi između najvažnijih turističkih odredišta u Crnoj Gori: Bokokotorskog zaliva, Budve, Svetog Stefana i Skadarskog jezera. Lovćen nudi vrhunske uslove za planinarenje u spektakularnom planinskom okruženju, ali i brojne građevine i spomenike koji daju najbolji  uvid u bogatu crnogorsku istoriju, uključujući i impozantni Njegošev mauzolej smešten na Jezerskom vrhu, na 1657 m nadmorske visine.

Obavezno obići: Njegošev mauzolej; Cetinje, istorijsku prestonicu Crne Gore sa jedinstvenom arhitekturom, crkvama, manastirima  i brojnim muzejima; selo Njeguši gde se nalaze stare kuće vladarske dinastije Petrović, više starih crkava, kao i ostaci fortifikacija i infrastrukturnih objekata iz različitih istorijskih razdoblja.

Kako doći do željenog Nacionalnog parka? Kliknite ovde i pogledajte mapu Crne Gore.

Kako vam se dopada?
  • Ocena:
5
Sending
User Review
5 (3 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: