Putovanja iz snova

Kupovina zlatnog i srebrnog nakita u Istanbulu

Turci se nalaze među najvećim majstorima kada je juvelirstvo u pitanju, a među našim narodom dugo je poverenje uživalo srebro koje se donosilo iz Turske i bilo povoljno i kvalitetno. Ovaj status juvelirske zemlje Turska duguje ne samo svom velikom bogatsvu već i tradiciji koja je cenila lepo i poštovala one koji znaju da naprave lep nakit.

U ovom tekstu pokušaćemo da damo par smernica kada je kupovina zlatnog i srebrnog nakita u Istanbulu u pitanju.

Prvo, raščistite sami sa sobom da originalni otomanski nakit nećete moći da nađete za sitan novac. Često se ljudi koji su spremni da potroše malo više vrate iz Turske sa rečima kako su kupili originalni osmanlijski nakit za par stotina eura.

Međutim, u najboljem slučaju sve što su kupili jeste nakit sa osmanlijskim dizajnom, koji je možda patiniran da bi izgledao starije. Treba napomenuti da ovde nije reč o prevari, jer vas mame rečima original osmanli i to jeste originalni osmanski dizajn.

Ukoliko ste edukovan kupac i skrenete im pažnju da teško da postoji zemlja koja bi imala toliko nakita da ga vekovima prodaje izvući će se uz šarmantan osmeh i priznati da je zapravo samo dizajn originalan i da je sigurno došlo do malog nesporazuma. Primera radi, čisto da biste stekli predstavu koliko košta pravi osmanlijski nakit, običan zlatni prsten iz tog vremena sa poludragim kamenom ima cenu od 5000 do 6000 dolara.

Potom, priče kako se u Turskoj može naći gram zlata za 15 – 20 evra su uglavnom baš to, priče. Ukoliko je neko i uspeo da nabavi zlato po toj ceni, upitan je ne samo kvalitet nego i njegovo poreklo. Cena zlata je fiksirana na svetskoj berzi i online posetom iste možete proveriti kolika je cena. Ono što nije fiksirano jeste cena izrade pa tu postoji manipulativni prostor.

Tipičan izgled istanbulskih juvelirnica
Tipičan izgled istanbulskih juvelirnica

Ukoliko kupujete na veliko, sigurno je da se možete dogovoriti oko koštanja, a kad im ne ide dan u prodaji juveliri imaju običaj da se dogovaraju za cenu nekog komada.

Crveno zlato
Crveno zlato

Savet ekstra, ako imate više slobodnog vremena i uporedili ste ponudu na par mesta gde vam se nakit dopada pa odlučuju samo nijanse, pokušajte da prelomite u korist jedne zlatare ili srebrnare. Naime, ukoliko želite više komada nakita, uzmite jedan i krenite da dugo razgledate drugi, ukoliko primete da se lomite, vrlo je verovatno da će vam i sami ponuditi popust samo da kupite još robe kod njih.

Nemojte se začuditi, u  Istanbulu su boje na ceni pa nije retkost naići na zeleno zlato (izgovara se ješil altin) crveno zlato (kirmizi altin) pa i crno zlato (sijah altin).

Ako tražite povoljno

Verovatno ste u potrazi za srebrom. Gumus dukkani, je mesto na kome možete naći pozlaćeni, srebrni i čelični nakit modernog kao i nakit orijentalnog dizajna po povoljnim cenama. Raspitajte se šta trenutno imaju na akciji jer stalno imaju akcije i popuste locirani su na Fatihu u relativnoj blizini plave džamije a ovo je njihova adresa

Sofular Mah. Dolap Cad. Sefa Apt. No: 10 D: 4
Kıztaşı / Fatih / İSTANBUL
Takođe možete ih naći na internetu.

Ako tražite luksuz

Potreban vam je neki komad za bitnu priliku, a dosadio vam je industrijski nakit koji uglavnom vidjate po srpskim zlatarama, tu ćete se verujemo i  sami snaći, ali evo par sugestija Sevan Bicakci više o njemu i adresa na http://www.sevanbicakci.com/  i popularan među višim, a modernijim slojem Alef http://www.alef.com.tr/.

U pitanju je nakit neupitnog kvaliteta, vrhunske izrade i dizajna koji baš ne možete videti svaki dan.

Ako tražite sredinu

Sredina bi podrazumavala razumne cene za dobru izradu te zlatni i srebrni nakit proverenog kvaliteta onda možete posetiti kuyumcu firsati oni su locirani u starom gradu na Sultanahmetu. Nude zlatni i srebrni nakit kao i časovnike. Baš kao i gumus dukkani imaju stalne akcije i popuste, možete ih naći na internetu pa se tako upoznati sa ponudom adresa im je

Klodfarer Caddesi, No 4 D 302
Sultanahmet – Istanbul

Sledeći bi bio Favori jewellry. U pitanju je ogromna kompanija koja radi na veliko i malo sa zlatnim i srebrnim nakitom. Nije loše proveriti da li u vreme vaše posete pada neki  praznik jer su im popusti obično koncentrisani oko tih datuma pa tako imate popuste za dan majki, dan učitelja, dan očeva, dan zaljubljenih i slično. Najuputnije bi bilo proveriti njihov showroom koji se nalazi u ulici Nurosmaniye 30 (blizu Grand Bazara) i tu se upoznati sa cenama i ponudom.

Ako ste u svojim šetnjama naišli na neku jos povoljniju radnju pa se ne možete snaći i tražite nešto određeno, a vaš prodavac baš i ne govori engleski evo dopune našeg turskog rečnika da vam pomogne, posebno obratite pažnju na reči karat, pozlaćeno i posrebreno da se ne biste vratili kući sa iznenađenjem (turske reči su date onako kako se izgovaraju):

Najbolje je da ovaj tekst odštampate, jer ima previše detalja i lako se zaboravlja:

Srebro – Gumuš,  Zlato – Alti,  Dijamanti – Pirlanta,  Platina – Platin,  Posrebreno – Gumuš kaplama,  Pozlaćeno – altin kaplama,  Popust – Indirim,  Narukvica – bilezik,  Prsten – Juzuk,  Karat – Ajar ,  Ogrlica – Kolje, Lanac – zindžir, ako je muški onda je erkek zindžir a ako je ženski onda je bayan zidžir, Kamenje – tašlar, Horoskopski znakovi – Zodijak išaretler.

Napisala Aleksandra Trifković, a korisno i praktično uz ovaj članak su saveti za kupovinu u Istanbulu.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: