Putovanja iz snova

Top 10: Najposećeniji gradovi na svetu u 2017. godini

Svake godine, Euromonitor International objavljuje listu Top City Destination koja rangira 100 svetskih gradova vodećih po broju turističkih poseta.

Rangiranje je zasnovano na broju stranaca turističkih posetilaca koji borave u zemlji najmanje 24 sata, u periodu kraćem od 12 meseci, uključujući odmore i poslovne dolaske. Domaći turisti, dnevni posetioci i osobe koje su u prolazu (kao što su recimo putnici na krstarenju) isključeni su i ne računaju se za rangiranje gradova.

Broj posetilaca za 2017. godinu je tačan do septembra, a rangiranje za ostale mesece do kraja godine zasnovano je  na procenama.

Ove godine gradovi Azije dominiraju na listi, zauzimajući četiri od prvih pet mesta.

Ako želite da otputujete u neki od najposećenijih svetskih gradova, ovaj tekst vam možda može pomoći u izboru.

Ovo su 10 najposećenijih gradova na svetu u 2017. godini.

Kuala Lumpur
Kuala Lumpur

#10 Kuala Lumpur, Malezija

Iako Petronas kule koje predstavljaju najveće simbole Kuala Lumpura dominiraju njegovim horizontom, grad ne čine samo ovi moderni oblakoderi. Tu su na primer i Kineska četvrt, koja se nalazi se na samom početku grada, ili  hram Tean Hou, predivna oaza mira u poslovnom delu Kuala Lumupura. Prema procenama, Kuala Lumpur je u 2017. godini posetilo 12,8 miliona turista.

Šendžen
Šendžen

#9 Šendžen, Kina

Kao kapija između Hong Konga i kontinentalne Kine, Sendžen je posebna ekonomska zona, u smislu da se njegovi poslovni i trgovinski zakoni razlikuju od ostatka zemlje. Pored toga što predstavlja poslovni centar, grad privlači turiste koji su veoma zainteresovani za istraživanje njegovih impresivnih šoping centara i zabavnih parkova. Prethodne godine Šendžen je ugostio 13 miliona posetilaca.

Njujork
Njujork

#8 Njujork, SAD

Nije čudo što  Velika Jabuka ima najviše posetilaca od bilo kog drugog grada u SAD. Njujork je najveći grad u zemlji, i poznat je po njegovim modernim restoranima i šoping centrima, kao i po bogatom izboru kulturnih ustanova, kao što su na primer Metropoliten, Muzej moderne umetnosti ili Prirodnjački muzej. U 2017. godini, Njujork je posetilo 13.1 miliona turista.

Pariz
Pariz

#7 Pariz, Francuska

Neki ljudi nazivaju Pariz „Gradom svetlosti“, dok ga drugi zovu „Gradom ljubavi“. U svakom slučaju, on je poznat po svojoj šarmantnoj arhitekturi i romantičnoj privlačnosti. Provozajte se rekom Senom, posmatrajte ulične slikare kod Monmartra, ili prošetajte do Ajfelove kule – tu vam nikada neće biti dosadno. 2017. godine Pariz je privukao 14.3 miliona posetilaca.

Dubai
Dubai

#6 Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Nema mesta na svetu koje je raskošno kao Dubai. U njemu se nalazi najviša zgrada na svetu – Burdž Kalifa – poznata i kao Burdž Al Arab, hotel u obliku jedra koji je smešten na svom sopstvenom veštački napravljenom ostrvu. Dubai je u 2017. posetilo 16 miliona ljudi.

Makao
Makao

#5 Makao, Kina

Makao je proglašen „kineskim Las Vegasom“ zahvaljujući njegovim brojnim kockarnicama i šoping centrima. Više od 300 godina oblast je bila portugalska teritorija, zbog čega će turisti biti svedoci intrigantne mešavine kultura. Sa 16.3 miliona turista, Makao je peti najposećeniji grad na svetu u 2017. godini.

Singapur
Singapur

#4 Singapur

Ako nečeg ima u izobilju u ovom ogromnom gradu, onda je to svakako hrana, koja je uz to još i jeftina. Singapur je jedini grad na svetu koji se može pohvaliti ulicom sa štandovima na kojima se prodaje hrana, a koja je nagrađena Mišelinovom zvezdicom. Turiste privlači i pogled na horizont sa najvećeg svetskog bazena smeštanog na krovu jedne zgrade, na 57. spratu  Marina Bay Sands hotela. Broj turista u 2017. godini koji su bili gosti Singapura iznosi 17.6 miliona.

London
London

#3 London, Engleska

Zahvaljujući Bregzitu, cene u Londonu su pale, pretvarajući ga u privlačnu opciju za one koji putuju sa ograničenim bužetom. Big Ben, Vestminsterska palata i Tauerbridž su samo neke od najpoznatijih znamenitosti Londona. Prestonica Velike Britanije je privukla 19.8 miliona posetilaca 2017. godine.

Bangkok
Bangkok

#2 Bangkok, Tajland

Drugi grad na Tajlandu koji se nalazi na listi 100 najposećenijih gradova sveta, Bangkok,  prava je svetska metropola u usponu. Njegova mreža uskih kanala ima živopisne plutajuće pijace, a njegovi raskošni hramovi su znamenitosti koje treba videti bar jednom u životu. U 2017. godini Bangkok je posetilo 23.3 miliona ljudi.

hong kong
Hong Kong

#1 Hong Kong

Ovaj gusto naseljeni azijski grad privlači milione turista koji ga posećuju kako zbog posla tako i zbog zabave. Takođe, mnogo je turista koji dolaze u Hong Kong i zbog njegovih šoping centara i pijaca, kao što je pijaca Temple Street Night Market. Sa 25,7 miliona posetilaca tokom prošle godine, Hong Kong se nalazi na liderskoj poziciji ove liste.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Što samo pokazuje kako ljude vole različitost jer ako pogledate listu, na njoj su potpuno različite kulture i delovi sveta.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: