Putovanja iz snova

Dubai: šoping ili turizam?

Dubai
Dubai

Luksuz, uživanje, luksuz, uživanje… tako bi se moglo započeti ono što nudi ovaj dragulj Emirata. Mnogi grandiozni, glamurozni epiteti vezuju se za ovaj izdanak Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dubai kao najveći grad ove arapske zemlje broji oko 2 miliona stanovnika. Za početak možda je kao uvod dobro osvrnuti se na kratak sažetak istorije ovog veličanstvenog mesta, kako ga danas svi njegovi posetioci i opisiju.

Istorijski razvitak

Praveći retrospektivu dogadjaja vratićemo se u 1833. godinu, kada je grupa od oko 800 članova uglavnom lovaca i ribolovaca, pod vođstvom porodice Maktum, naselila otvoreni zaliv. To uslovljava da ova luka ubrzo nakon toga postaje centar ribolova, trgovine na moru i trgovinu biserima. Još 1930. godine veći deo populacije na ovom području činile su pridošlice.

Dubai je tada bio mali ribarski gradić i brojao je oko par desetina hiljada stanovnika. Kasnijih godine počinje da se izvozi svila sa ove luke i kao rezultat toga pojavio se veliki broj brodova koji su korišćeni u te svrhe. Nešto kasnije tadašnji šeik jedan iz porodice Maktum, Rašid Maktum odlučuje da izgradi plovnu mrežu.

Posle toga, 60-ih godina po pronalasku nafte, šeik Rašid je iskoristio prihode od ovog prirodnog resursa i uložio u infrastrukturu Dubaija. Celokupna aktivnost se svodila na masovno ulaganje u infrastrukturne objekte što je dovelo do masovne izgradnje grandioznih i velelepnih objekata. Pametno i racionalno ulaganje dovelo je do turističke izgradnje ovog grada.

Može se reći da je ovaj period bio i prekretnica u razvoju Ujedinjenih Arapskih Emirata i Dubaija, tako je danas ova zemlja jedna od najbogatijih na svetu. Broj stanovnika se naglo utrostručio, tempo uređenja i izgradnje je izuzetno brz, napravljena je i najveća veštačka luka na svetu u Džabel Aliju, a uvedena je i bescarinska zona oko nje. Rezultat svega toga je današnji Dubai kao svetski poslovni, turistički i trgovinski centar.

Od nekadašnje trgovačke luke do današnjeg svetskog centra šopinga

Dubai je centar trgovine na Bliskom istoku, i to pre svega, moramo napomenuti, nakitom. Čak šta više ovde je nakit i zlato najjeftinije.  Tržni centri u Dubaiju su pravi centri luksuza i raskoši. Opremljeni mermernim podovima, kožnom garniturom, maksimalnom čistoćom i urednošću. Sve što je u ponudi u šoping molovima je “brendirano” i svetski priznatog kvaliteta.

Ponuda je takva da gotovo nikad ne može da zasiti ni najenergičnije i najznatiželjnije turiste, raskoš i obilnost ponude se ogleda u svemu, u hrani, piću, garderobi, uslugama…Napomenućemo neke velike poznate tržne centre kao što je “Dubai mol” u kojem je smešten možemo reći sav morski svet, jer pored većih i manjih riba ima i ajkula.

Svaki šoping centar ima neku svoju individualnost i prepoznatljivost. “Emirati mol” su prepoznatljivi što u svom velikom kompleksu poseduju i zatvoreno skijalište. Postoji i još čitav niz tržnih centara koji pružaju prizor zastrašujuće visine, svemirskog izgleda, neobične arhitekture a sve u duhu i samog neobično darovitog Dubaija. Ne možemo a da ne pomenemo “Ibn batuta mol”. Dobio je ime po čuvenom arapskom putopiscu pa su tako šoping centri podeljeni po zemljama koje je posećivao i o kojima je pisao. Dubai pored raskoši poseduje i izuzetnu urednost i discipline. To potvrdjuje činjenica da je alkohol zabranjen, ali ga možete dobiti u hotelima sa posebnom dozvolom za točenje.

Što se tiče hrane, ponude je zaista široka i u ponudi su kuhinje velikog broja zemalja, što je možda još bitnije turistima cene su pristupačnog karaktera. Dubai je stekao uslove da bude centar sajmova, izložbi, seminara pa tako mnogi seminari internacionalnog karaktera nalaze svoje mesto sastanka baš u Dubaiju. Stotine i stotine biznismena ovde dolaze gotovo svakog dana, jer je Dubai postao mesto do kojeg se lako dolazi iz bilo kog pravca na ovom svetu.

Burdž Kalifa

Atrakcije svoje vrste i sigurno bi trebala dobiti posebnu pažnju i nas čitaoca a svakako i posetioca ovog mesta. Neboder u Dubaiju i najviša gradjevina na svetu. Ne postoje najprecizniji podaci po pitanju visine ali neki izvori navode da je u pitanju visina od oko 830 metara. Ovo gorostasno zdanje je svoju svetlost dana ugledalo na svečanom otvaranju 2010. godine a inače gradnja je počela 2004. godine.

U ovog zgradi je smešteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centri, poslovni prostori i još dosta toga. Cena zgrade je procenjena na basnoslovnih 1,5 milijardi dolara što se uklapa u raskoš i luksuz Emirata a i samog Dubaija. Ovaj neboder neki opisuju kao afirmaciju luksuza, inženjeskog trijumfa, prevazilaženje ljudski granica i dostizanje nadljudskog vrhunca u ideji i radu.

Pustinjski safari, vodeni parkovi, skijanja, plaže, delfinarijum…

Nepresušni izvor aktivnosti i turističkog potencija se zaista zapaža na svakom koraku. Pustinjski safari pruža veličanstven pogled i doživljaj pustinje. Taj užitak možete sebi priuštiti u bilo koje doba dana a čak i noći, gde postoji noćni safari. Ovi “poduhvati” predstavljaju prolazak kroz razne topografije, počev od peščane pustinje, jahanja kamila, posetu planinama i izolovanim selima.

Gradska tura ulicama Dubaija pruža uvid u drevnu arapsku kulturu a istovremeno pomešano sa modernim kosmopolitskim načinom života. Samim tim se i opravdano kaže da je Dubai avangarda ili društvena snaga koja prednjači u svemu pa i u ovome.

Parkovi u Dubaiju imaju izuzetnu reputaciju. Postoje zabavni i rekreacioni parkovi. Takodje možemo se zadržati na divljem vodenom parku, koji se prostire na 12 hektara zabave sa 23 adrenalinske vožnje i nevidjenim atrakcijama koje dižu adrenalin do nebesa. Za najmladje posetioce Dubaija rezervisan je park “Zemlja Čuda”, ogroman zatvoreni kompleks sa velikim brojem vožnji, igrica i puno zabave za decu i najmlađe. Naravno Dubai ne bi bio Dubai kada ne bi dopunio i kompletirao celokupan doživljaj. Pa je tako predvidjen prostor i za roditelje gde mogu da se osveže i okrepe uz kafu, piće ili neki obrok.

Skijanje u Dubaiju, malo deluje nestvarno, ali ne i ovde… Postoji nekoliko staza različitih dimenzija. Najduža je 400 metara, sa padom od 60 metara.Postoje različite staze u zavisnosti od želja ali i iskustva posetioca.

Dubai je naravno nezamisliv bez simbola leta, a to je prekrasna plaža Džumeira. Uz odmor i rekreaciju na plaži nudi se i mogućnost ronjenja, pecanja, gnjurenja i još drugih aktivnosti za koje su vam dostupne obližnje radnje sa svom neophodnom opremom. Svi hoteli koji se nalaze ovde su visokog kvaliteta i nude kompletnu uslugu.

Opet se držimo sinonima različitost i tako opisujemo klimatizovani, zatvoreni, prvi “Delfinarijum” na Bliskom istoku. Prvo stanište delfina koje omogućava njihovu interakciju sa posetiocima i mogućnost slikanja i zabeležavanja neverovatnih, nesvakidašnjih fotografija. Ovaj delfinarijum je veličine 5000 m2, i specijalno predodredjen za ovu vrstu sisara. Ovaj kompleks u svom sadržaju poseduje i igralište, restorane, plesnu školu i mini bioskope za najmladje posetioce.

Čini nam se da smo lepo sve opisali a opet je nešto ostalo nedorečeno, to bi bilo ukratko i definicija Dubaija. Večita nedorečenost, koja uvek otvara mogućnost za nešto novo, nesvakidašnje, impozantno i koje iznova mami nove i nove posetioce. Riznica svega onog što ljudska mašta može poželeti a ljudsko oko videti, to bi se savršeno uklopilo u more opisa grada kao što je Dubai. Sigurno da nijedan turista koji je imao priliku da poseti Dubai nije ostao ravnodušan a čak šta više želja se sigurno pojačala da se opet vrati u ovaj možemo ga slobodno nazvati raj na zemlji.

  • Ocena:
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: