Putovanja iz snova

Ćinkve Tere – za nezaboravno putovanje u Italiju

Panorama Manarole
Panorama Manarole

Piše: Jovana Petković, fotografije Lidija Petković.

Ako želite da vidite drugačiju stranu Italije od one koja je za ovu zemlju tipična, Ćinkve Tere je pravo mesto za vas! Naime, u Ćinkve Tereu nećete naići na raskošne renesansne građevine, Da Vinčijeva ili Mikelanđelova umetnička dela, ili zaostavštinu starih Rimljana. Međutim, to ne znači da u ovom mestu nećete upoznati kulturu Italije. Naprotiv, hoćete, otkrićete kulturu običnog čoveka, italijanskog ribara.

selo Kornilja
selo Kornilja

Za početak treba objasniti šta je uopšte Ćinkve Tere. U bukvalnom prevodu Ćinkve Tere znači pet zemalja. Dakle, nije u pitanju jedno mesto, nego pet ribarskih sela: Monteroso al Mare, Vernaca, Kornilja, Manarola i Riomađore smeštenih na severo-zapadu Italije.

Sva sela se nalaze na moru, iako je Kornilja par kilometara dalja od obale. Ono što je za sva sela karakteristično jeste njihov položaj. Svako selo ima izuzetan pogled na more. Ali to nije sve, arhitektura tih sela je izuzetno zanimljiva i jedinstvena. Svaki kadar u Ćinkve Tereu je idealan za pozadinu na desktopu.

Zato uživajte u TT Group sveobuhvatnom turističkom vodiču kroz Ćinkve Tere, čiji jedini cilj je motivacija za nezaboravno putovanje kroz Italiju!

Kako do Ćinkve Terea?

Sva ova sela su specifična na svoj način i to ne samo zbog arhitekture, nego i izolovanosti. Dakle, nema auto-puta koji bi vas mogao do njih odvesti, tako da je mala mogućnost da ćete videti neki automobil ovde, sem ako nije u pitanju neki kombi koji dovozi osnovne potrebštine ili robu za pijacu.

Kako onda doći do ovih sela? Isključivo vozom ili brodom. Bilo da idete jednim ili drugim prevoznim sredstvom, morate najpre otići do grada La Specija. Ovaj grad je kroz istoriju bio i ostao poznat kao velika luka Italije. Odatle možete doći brodom do nekog od sela. Cena karte za brod je 35 evra. Drugi način je da krenete vozom iz La Specije, cena vozne karte je 25 evra.

Bilo da ste se odlučili da do Ćinkve Terea dođete brodom ili vozom, dobićete posebne kartice koje vam omogućavaju da nastavite da putujete između sela. Pored toga kartica vam daje mogućnost da šetate kozijim stazicama. Na njoj se, takođe, nalazi šifra za wifi u vozu. Čuvajte karticu, verovatno će vam je tražiti u nekom trenutku.

Kojim redosledom obilaziti sela?

Odgovor na ovo pitanje pre svega zavisi od toga da li ste na put otišli preko turističke agencije ili svojom režijom. Ukoliko ste na put otišli u svojoj režiji i možete sebi da omogućite noćenje u skupocenim hotelima i sobama za iznajmljivanje, onda u suštini nije ni važno kojim ćete redosledom ići po selima. U tom slučaju moći ćete svakom selu da posvetite dovoljno vremena.

Međutim, ako u Ćinkve Tere idete preko neke turističke agencije, onda ćete najverovatnije moći da provedete samo jedan dan u ovim ribarskim selima. Zato vam je potrebno da se dobro organizujete da biste mogli videti sve znamenitosti.

Upozorenje: mnogo ćete pešačiti i penjati se po stepenicama, u ovim selima nema ravnog puta. Ali verujte, vredeće!

Manarola
Manarola

Preporučujemo da krenete od sela koje je najudaljenije od La Specije — Monteroso al Mare, pa onda idete redom do sela koje je najbliže početnoj stanici. Razlog tome je prost: ostavite najlepše za kraj. Između svih sela se nalaze kozije stazice, tako da možete pešačiti između svakog sela ako ste dovoljno fizički izdržljivi.

Možete ići i vozom od jednog sela do drugog koji na stanicu dolaze na svakih 10 ili 15 minuta. Naša preporuka je da putujete vozom između svakog sela sem između pretposlednjeg i poslednjeg — Manarole i Riomađore.

Pravi užitak je pešačiti jedinom popločanom stazom između ova dva sela. Njen naziv je Staza ljubavi (Via dell’ Amore). Ako pešačenje ovom stazom ostavite za kraj imaćete prilike da šetate pored mora uz zalazak sunca stazom koja je, od relatvino skoro, posebno uređena za turiste.

Monteroso al Mare

Idemo, dekle, redosledom koji smo preporučili. Prvo mesto koje se obilazi je Monteroso al Mare. Sva sela su varijacije na istu temu: šarene kuće i zgrade sagrađene na stenama uz obalu mora. Međutim, ovo selo pored sela Riomađore ima najveću površinu (čitavih 11, 25km) i spada u urbanije selo od ostalih. Zbog toga možete osetiti (kada obiđete sva sela) da ovo pomalo duhom odudara od ostalih. Iz istog razloga je 40ih godina XX veka i bilo izbačeno iz skupa pet sela, pa je kasnije opet vraćen u celinu Ćinkve Tere.

plaža Fegina
plaža Fegina

Monteroso al Mare ima najveću plažu, i jedinu plažu koja je peščana. Druga sela imaju samo kamene plaže. Takođe, ovo selo ima najviše hotela i soba za iznajmljivanje. Ako želite uzeti smeštaj u Ćinkve Tereu uzmite ove činjenice u obzir.

U blizini šteališta se nalaze razni restorani i picerije. Kao što ste verovatno već čuli, kaže se da niste bili u Italiji ako niste probali italijansku picu. U ovom selu parče pice možete kupiti po ceni od 2,5 do 10 evra.

Zanimljivosti

Ovo selo se deli na njegov noviji i stariji deo, koji je podeljen jednim tunelom. Ni u jednom selu od ovog nećete videti više automobila, iako ih i ovde ima prilično malo i teško se probijaju kroz uske ulice Monterosa.

Jedna od najzanimljivijih stvari koju možete videti u ovom selu, a da se tiče istorije, jeste njegov manastir koji se nalazi na brdu. Manastir se može videti iz svih delova sela, tako da ga nećete omašiti. Ova građevina potiče iz XVII veka i u njemu se nalaze pojedina umetnička dela kao što su „Raspeće“ od Van Dika.

Monterosov džin
Monterosov džin

Dok budete šetali pored plaže ili se budete sunčali na finom pesku plaže Fegina sasvim sigurno ćete u steni primeteti obličje džina. U pitanju je skulptura od preko deset metara, zovu je najčešće „Monterosov džin“, a predstavlja Neptuna. Skulptura je napravljena početkom XX veka i može se videti da je prilično oštećena, što od snažnih udara talasa, što od bombardovanja tokom II Svetskog rata.

Vernaca

Naredno selo koje se obilazi, Vernaca, oduševiće vas svojim izgledom. Ono što odlikuje sva sela su šarene kuće. Za to postoji i određeni razlog: kako su u pitanju ribarska sela, ribari su farbali svoje kuće namerno u što različitije boje kako bi lakše prepoznali svoju kuću sa mora (i mogli posmatrati da li se njihove žene udaljavaju od kuće).

 šarene fasade Vernace
šarene fasade Vernace

Danas se svih pet sela nalazi pod zaštitom UNESKO-a, a stanovnicima ovih kuća je zabranjeno zakonom da svoje domove prefarbaju u neku drugu boju. Mogu samo obnoviti i osvežiti kuću istom bojom farbe.

Prvo što ćete primetiti kada dođete u ovo selo pored njegove šarenolikosti je to da ima mnogo stepenica. Uske ulice su najčešće sastavljene od stepenica i nikad ne znate gde će vas tačno odvesti.

Velika je mogućnost da ćete sasvim slučajno zalutati i u nečije dvorište ili pred nečijim vratima! Ulice su toliko uske da ćete hteli ne-hteli videti i unutrašnjost domova stanovnika sela. Ne brinite, oni se neće ljutiti, navikli su se na potoke turista koji svakodnevno tuda prolaze.

šarene fasade Vernace

Preporučujemo vam da u Vernaci probate sladoled iz poslastičarnice Đelaterija (ital. Gelateria). Ovih poslastičarnica ima širom Italije i smatraju se najboljim sladoledima u ovoj državi.

Turistima koji posete ovo selo je izuzetno zanimljiva kamena plaža, iako je prilično mala po porvršini. Mnogima je interesantno da gledaju i talase kako udaraju u stene (nemojte ipak ići previše blizu, možete se umokriti). Veličina i jačina talasa nekad ume da bude tolika da voda može da dospe i u domove stanovnika sela!

talasi u Vernaci
talasi u Vernaci

Utvrđenje „Doria“

Ova građevina nastala je u XV veku. Sagradila je porodica Doria koja je Republikom Đenovom vladala od XII do XV veka. Utvrđenje je vrlo visoko, služilo je osmatračnica stanovnicima Vernace koji su tokom XV veka bili često napadani i pljačkani od strane pirata. Inače, sva sela su pretrpela velike štete od ovih napada.

Danas utvrđenje turistima služi kao vidikovac odakle mogu posmatrati celo selo, a i videti ona pored. Možda ćete se malo izgubiti dok se budete penjali, ali bez brige, građevina je vidljiva u celom selu pa ćete se lako orijentisati.

Pogled koji se ne propušta!

U Vernaci ne smete zaobići penjanje kozijim stazicama koje će vas odvesti iznad sela i pružiti vam neverovatan pogled. Stepenice su pomalo klizave i blatnjave, pogotovo ako je padala kiša. Stanovnici su i na to mislil, pa se pored stazica nalaze visoke ograde i rukohvati.Treba samo biti pažljiv tokom penjanja, nije ekstreman sport savladati stepenice, ali ćete se sigurno dobro zadihati.

[php snippet=2]

Sav trud će se isplatiti. Put koji ide između vinograda i drveća maslina odvešće vas na mesto gde će vas sačekati ovakav predivan pogled.

Vernaca
Vernaca

Kornilja

Kornilja je najmanje od svih sela, pored toga ima najmanji broj stanovnika, samo 239 po popisu iz 2011. godine. Ne nalazi se odmah pored mora, već par kilometara dalje. Mnoge turističke agencije iz nekog razloga preskaču ovo selo iz nekog razloga, pa dosta turista ni nema prilike da ga vidi. Naša preporuka je da to nikako ne činite!

uske ulice Kornilje
uske ulice Kornilje

Najpre morate znati da vas voz, za razliku od drugih sela, neće dovesti direktno u Kornilju, već će vas ostaviti uz obalu mora, naizgled u nedođiji. Odatle možete pored vinograda pešačiti do sela, ako za to niste raspoloženi, postoji autobus koji dolazi do železničke stanice na svakih 10-15 minuta i koji će vas odvesti u centar sela. Karta za autobus se ne plaća, potrebno je samo da pokažete karticu koju ste kupili u La Speciji.

Kornilja — pravi duh Ćinkve Terea

Baš zato što je Kornilja najmanje dotaknuta uticajem turizma, ona je najtiše i najopuštenije od svih sela i u tom smislu je pravi dragulj. Poseta Kornilje će vam dati uvid u to kako se u Ćinkve Tereu živelo pre nego što je turizam počeo da buja u ovim krajevima.

uske ulice Kornilje
uske ulice Kornilje

Stanovnici sede na stepenicama, na asfaltu (naišli smo čak i na kafić koji je na stepenicama) i piju najčešće belo Korniljansko vino kojim se ponose. Možete im se pridružiti, možete i sedeti na klupicama ispred crkve Svetog Petra.

Takođe, možete i pokušati da nađete stazicu, na koju smo mi sasvim slučajno naišli, i spustiti se do mora. Silaženje će potrajati, podeljeno je na nekoliko nivoa i na svakom se nalazi klupica i ograda odakle se pruža sve lepši i lepši pogled na more.

Možete se spustiti i skroz do mora. Tokom leta neki turisti ovde borave, sunčaju se i uživaju u talasima mora i okolnoj prirodi. Kornilja nema svoju plažu, ali zato ima ogromno kamenje na koje možete staviti svoj peškir.

Manarola

Najstarije selo Ćinkve Terea je Manarola, prvi zapisi o selu potiču iz XIV veka. Po izgledu najviše liči na selo Vernaca i Riomađore. Sva sela se i dan danas tradicionalno bave ribolovom, ali se smatra da je u Manaroli taj običaj najbolje održan. Očigledan dokaz za to je veliki broj čamaca koje će te videti na stazama.

Veliki točak Manarole
Veliki točak Manarole

Smatra se da je Manarola dobila ime od „magna rota“, što u prevodu znači veliki točak. U selu se nalazi jedan veliki stari točak po kome se smatra da je ovo selo dobilo ime. Ujedno je točak i jedna od najvećih znamenitosti Manarole i ono što mu daje lični pečat.

Specifičnosti Manarole

Kao što je već spomenuto svako selo je varijacija na istu temu, ali to ne znači da se ova sela trude da liče jedno na drugo. Naprotiv, oni baš i žele da se razlikuju i da svako selo doživite na drugačiji način.

Jedna od zanimljivosti je da se u svakom selu govori drugačiji dijalekt italijanskog  jezika. Istu reč mogu da izgovore na čak pet različitih načina! Po tome stanovnici sela mogu i da razlikuju koji čovek iz kog sela potiče.

Još jedna stvar koja selo Manarola čini drugačijim od ostalih je da ćete se najlakše snaći da dođete do vidikovca. Prosto pratite dugačku i široku stazu punu turista koja je smeštena uz more.

Sa te staze uslikane su najpoznatije slike sa interneta kada u pretraživač ukucate Cinque Terre. Videćete raznobojne kuće u steni i prepoznatljivi italijanski pejzaž. Staza u jednom trenutku, kada se dovoljno udaljite, postaje kozija stazica koja će vas odvesti nazad do sela Kornilja.

Panorama Manarole
Panorama Manarole

I u ovom selu ima veliki broj hotela i restorana. Meštani će vam preporučiti da probate njihovu pastu, koja je specifična za Ćinkve Tere. Oni najradoznaliji mogu se čak i oprobati u spremanju italijanskih jela tako što će zakazati časove kuvanja. Preporučujemo zbog velikih gužvi da rezervišete svoje mesto čak i mesecima unapred.

Staza ljubavi (Via dell’amore)

Jedan od najlepših doživljaja tokom obilaska pet sela sasvim sigurno će biti šetnja „Stazom ljubavi“. Ova staza povezuje poslednje i pretposlednje selo: Manarolu i Riomađore. Pešačenje prilično kratko traje, s obzirom na to da je dužina staze oko jednog kilometra.

Trebalo bi unapred da znate da postoji mogućnost da je staza zatvorena za pešačenje. Sve to zavisi od vremenskih prilika i odrona na putu. Dakle, biće vam potrebno i malo sreće da biste prošli ovom stazom.

Naime, „Staza ljubavi“ je sasvim izmenila dinamiku ovih sela. Ona je izgrađena pre oko jednog veka, a do tad su se seljani retko venčavali između sela i imali uopšte priliku da upoznaju stanovnike susednih naselja.

Svako selo je bilo izuzetno izolovano: železnica još nije bila uvedena, a planine su bile previše strme i nesigurne za pešačenje. Naziv staze je upravo po tome i dobio ime, spaja dva sela odakle ljubavnici mogu lakše doći jedno do drugog.

Pogled sa ove staze će vam u svakom trenutku biti neverovatan. Moći ćete da vidite panoramu Manarole od koje se udaljavate, kao i izgled sela Riomađore kome se postepeno približavate.

Riomađore

Peto selo koje opisujemo je prvo po udaljenosti od La Specije. Riomađore je definitivno najpoznatije od svih sela. Jedan od najlepših pogleda koje ćete ikad videti definitivno će biti pogled na ovo selo, pogotovo ako budete do sela dolazili brodom.

 Riomađore
Riomađore

Dočekaće vas specifičan pogled koji ste već nekoliko puta imali prilike da vidite. Ali uvek će biti drugačiji osećaj za svako selo. Iako ste posetili svih pet sela, svako selo je toliko upečatljivo da teško da će vam se pomešati u sećanju.

Riomađore je najnaseljenije i najveće od svih sela od svih sela, pa se tako smatra i glavnim, nešto kao centar opštine.

Pored Kornilje, Riomađore ima najveću nadmorsku visinu od 60 metara. Ima i malu kamenu plažu, do koje možete doći spuštanjem do obale. Ako krenete suprotno od mora izaći ćete na glavnu ulicu, Via Columbo, koja će vas voditi uzbrdo.

Via Columbo
Via Columbo

Ulica je sagrađena iznad reke Rivus Maior.U toj ulici se nalazi najveći broj restorana i hotela, tako da možete iskoristiti priliku da negde sednete i uz zalazak sunca pijete lokalno belo vino.

Dalje, pri obilasku ovog sela morate proći kroz tunel koji povezuje glavnu ulicu sa železničkom stanicom. Tunel je jedno veliko umetničko delo. U njemu se nalaze veliki mozaici sa gomilom prelepih detalja. Pored železničke stanice nalazi se mural koji prikazuje izazove ribara.

mozaici u tunelu
mozaici u tunelu

Požurite u Ćinkve Tere

Utisci koje ponesete sa ovog mesta ostaće vam čitavog života. Šarenilo ulica, vesela, prijatna i opuštena atmosfera, kao i predivno, izuzetno čisto more ostaće vam zauvek u sećanju. Italija možda nije najjeftinija zemlja za turiste, ali je svakako jedna od najlepših, tako da vredi svaki uloženi novac.

Pored toga „Nacionalni park Ćinkve Tere“ planira da ovih godina uvede ograničene posete. To znači da će samo određeni broj turista moći da obiđe ovo mesto i da će se rezervacije vršiti mesecima, pa čak i godinama ranije. Stoga, preporučujemo vam da požurite dok se procedura nije zakomplikovala.

Ćinkve Tere će vam pokazati kako i najobičnije i svakodnevne stvari mogu postati prelepe i izuzetne ako u njih udahnete mediteranski, ribarski i seoski duh.

Preporuka
  • Ocena:
5
Sending
User Review
4.8 (5 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: