Evropa Putovanja iz snova

Brioni

Brioni, Brionska ostrva, Brijuni, Brijunski otoci, su različiti nazivi za mala ostrvska grupa u severnom delu Jadranskog mora, pored jugozapadne obale Istre, severozapadno od Pule, u Hrvatskoj.

Prostiru se na površini od oko 34 km2, sa nešto manje od 1000 stanovnika.

Ovaj simpatični jadranski arhipelag sastoji se od dva veća i 12 malih ostrva, koja su od istarskog kopna odvojena Fažanskim kanalom (širina oko 3km).

Najveća ostrva su Veliki Brion (Brijun Veli), 5,79km2, i Mali Brion (Brijun Mali). Manja ostrva su:  Okrugljak, Sveti Marko, Gaz, Šupin, Grunj, Šupinić, Vanga, Madona, Vrsar, Galija, Kozada i Sveti Jerolim.

Na njima preovlađuje mediteranska blaga klima: srednja januarska temperatura je 6,3 C, julska 22,2 C, godišnja količina padavina 812mm.

Glavno naselje i luka su Brijuni na Velikom Brionu, gde se nalaze iskopine iz preistorijskog i ostaci iz rimskog, vizantijskog i mletačkog perioda.

Od znamenitosti najveću pažnju privlače Arheološki i Prirodnjački muzej, crkva Sv. Germana iz 1481. sa galerijom fresaka iz Istre, zoološki vrt i jedinstven safari park u regionu. Ostrva su predstavljala letnju rezidenciju predsednika Tita (ostrvo Vanga) od 1949. do 1979.

Brioni su poznati i po održavanju važnih političkih sastanaka i međunarodnih susreta, na primer sastanak Tito-Nehru-Naser iz 1956.god ili Josipović Tadić iz 2010.

Sa okolnim morem proglašena su 1983. nacionalnim parkom i spomen područjem (ostrvo Vanga).

U vezi sa razvojem grupnog izletničkog i kongresnog turizma  izgrađena je kongresne dvorane, pres-censtr i niz turističkih objekata, kao i dečji rekreativnog centar.

U svakom slučaju, ako se nalazite na Istri, tj. u okolini Pule priuštite sebi jedno krstarenje do Briona, i za trenutak doživite kako je nekad gospodario Maršal Tito.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: