Turizam Srbije

Belocrkvanska jezera

Posle radnog vremena, na celih 36 stepeni u Beogradu, krenuli smo za Belu crkvu – Glavno jezero na vikend. Smeštaj smo uzeli u apartmanima Rafaelo pored Glavnog jezera. Vozeći pod klimom lako i brzo smo stigli i odmah se ubacili se u bazen.

Kada smo iz tela izbacili nagomilanu toplotu beogradskog asfalta, po preporuci vlasnika otišli smo na večeru kod Neše u Staru palanku. Restoran je uz Dunav. Večera je bila pun pogodak. Cena večere pristupačna: kafa, kisela voda, riblja čorba, som i smuđ i ½ litra vina – 1400 dinara.

Ono što je zanimljivo za Staru palanku je to što izmedju Stare palanke i Rama saobraća skela, čime se spaja Veliko gradište i Kostolac sa Belom crkvom i Vršcem.

Blizina Dunava učinla je da okolina Bele Crkve obiluje vodenim akumulacijama, pa pored Galvnog jezera tu se nalazi i Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero, Jezero Šljunkara, reka Nera, kao i kanal Dunav Tisa Dunav.  Slike sa ostalih jezera Srbije možete pogledati ovde.

Subotu i nedelju proveli smo uživajući u blagodetima Glavnog belocrkvenog jezera. Glavno jezero je najstarije i najurbanije jezero od svih belocrkvenih jezera. Glavno jezero, sa strane privatnih vila, ima nekoliko privatnih plaža. Na suprotnoj strani jezera je glavno kupalište, sa ponudom koja priliči gradskom jezeru.

Između privatnih plaža i glavnog kupališta , nalaze se još dve plaže sa restoranom i vaterpolo bazen i skakaonica. Cene jela i pića su pristupačne, npr.vešalica u lepinji, punjena pljeskavica u lepinji, 2 šopske salate, 2 piva i cola 1200 dinara.

Da bi upoznali jezero, uzeli smo pedalinu. Sasvim je dovoljno pola sata za obilazak jezera. Jezero je izuzetno čisto. Vide se ribe koje plivaju. Sredina jezera ima mestimično trave, pa nije preporučljivo preplivavanje jezera ako ga ne poznajete.

Voda je pravo osveženje u ovim toplim danima. Uveče smo prošetali Belom crkvom. Lepa varoš. Kao i svaka vojvodjanska varoš i Bela crkva ima lep park. Od pijace do katoličke crkve proteže se glavna ulica, u kojoj se odvijaju sva dešavanja. U njoj se nalazi veliki broj otvorenih bašta restorana, poslastičarnica i pekara.

Naš gazda nam je predlagao i da obidjemo stari mlin na reci Neri ili da odemo na kupanje na Neru. Ali smo to ostavili za neki drugi put. U Beograd smo se vratili raspoloženi, rashladjeni i odmorni sa željom da još bar jedan vikend do septembra provedemo na Belocrkvenim jezerima.

Od TT Group putopisca, Jasmine.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: