Turizam Srbije

Banja Ždrelo

Srbija je zemlja banja. Svi znaju za Vrnjačku banju, Ribarsku, Nišku, Vranjsku, Sokobanju.

U ovoj priči publicitet daćemo jednoj manjoj banji, sa ne toliko dugačkom tradicijom, ali odličnom organizacijom i turističkom ponudom.

Prošle zime smo dva puta bili u banji Ždrelo, tačnije u Rekreativno ugostiteljskom centru (RUC) Ždrelo, koji se nalazi na oko 145   kilometara od Beograda.

Sada, dok pada sneg, u mislima sa nostalgijom se vraćam u Ždrelo i želim da svoj doživljaj ovog mesta i svoj utisak o njemu sa vama da podelim:

Na 11 kilometru puta od Petrovca na Mlavi prema Žagubici, sa desne strane puta, iz njiva izranja mali zamak okružen bazenima.

Ovu nadrealnu sliku upotpunjava na samom skretanju za parking hotela čovek, koji  bos sa zasukanim nogavicama i u trik majici, u jarku kvasi noge na mlazu vode koji se puši. Para sa mlaza se diže prema nebu.

Temperatura napolju te decembarske večeri bila je  neki stepen ispod nule.

Izašli smo iz kola i krenuli prema recepciji. Osmotrila sam hotel. Stvarno podseća na zamak iz bajke. Samo fali zlatokosa i njena pletenica.

Recepcija se nalazi u delu gde je i restoran. Taj deo je povezan sa glavnom zgradom-zamkom toplim honicima sa staklenim zidovima. U prizemlju glavne zgrade je bazen. Iz unutrašnjeg bazena u spoljašnji-otvoreni bazen izlazi se toplim vodenim hodnikom.

Hotel ima oko dvadesetak soba. Naša soba je imala terasu i veliko kupatilo. Sobe imaju podno grejanje i klimu.

Iako hotel ima malo gostiju na prenocištu, zatvoreni i spoljni bazen sa masažerima su puni. Ovde ima mnogo dnevnih gostiju iz Smedereva, Požarevca i Petrovca. U svim bazenim je termalna voda. Temperatura vode u bazenima je oko 40 stepeni. Za one koji misle da su banje samo za ljude sa zdravstvenim problemima, da kažem, da je ova voda dobra za kožne i reumatske bolesti.

Prijatniji bazen za kupanje je spoljašnji. Tu je temperatura vode za neki stepen niža. Spoljana temperatura rashlađuje površinu vode, ali stalno pristiže nova, topla voda. Ovaj bazen ima ležeće, sedeće masažere i vulkansku kupku. Pravo uživanje je opustiti se na ležećim masažerima. Ležite u vodi, vodeni mlazevi vam masiraju  ledja, topla para vam štiti glavu, a vaš pogled susreće se sa razigranim pahuljicama snega koje vam završavaju na licu.

U spoljašnjem bazenu uočićete mali šank sa stolicama, što omogućuje kupačima da se osveže ne izlazeći iz bazena.

Hotel raspolaže sa svim sa čim raspolažu najbolji wellnes centri, ali po veoma pristupačnim cenama.

Aqua park u Banji Ždrelo

Uz unutrašnji bazen se nalazi i kafe bar. Ako baš želite da ručate na bazenu, želja će vam biti ulišena. Iz restorana će vam doneti obroke i serviraće vam u posebnom separeu.

Restoran ima dve velike sale. Izmedju njih je ognjište na kome se spremaju specijaliteti od roštilja i jela ispod sača, a ponekad se okrene i neko jagnje. Atmosfera u restoranu je prijatna, domaćinska, hrana izuzetno ukusna, kelneri predusretljivi. Sir je domaći – homoljski. Rakija domaća. Preporučiće vam rakiju od dunja. Sirup od maline dodat voćnoj salati čini ovu voćnu salatu posebnom i originalnom.

Ako zaista želite da se odmorite, da pobegnete od ludog tempa grada, da vam se svaki čvorić na vratu i ledjima opusti, da vam odmor duže traje i da se osetite dobrodošlim – posetite ovo mesto.

Moto Ruc-a je:

„Kome se žuri neka ide, ovde je vreme stalo“.

Iz Ždrela napravili smo kratak izlet do Vrela Mlave i manastira Gornjak, zadužbine kneza Lazara.

Vrelo Mlave

Uživajte u blagodetima ove tople vode i sebe častite masažom. Oslobodiće vas stresa koji ste danima i mesecima taložili u sebi. Zaboravite na strahove i obaveze.  Dozvolite sebi bar na kratko da budete hedonista. Zaslužili ste to!

Preporuka
  • Ocena:
4

Siže:

Šta sve treba znati ako odlučite da posetite banju Ždrelo! Dozvolite sebi bar na kratko da budete hedonista. Zaslužili ste to!

Sending
User Review
3.8 (5 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: