DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT


Ostale države
za vaše
novo 2016 letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2016

Turska 2016


Vi ste ovde: Turistički portal TT Group naslovna >> Letovanja >> Letovanje u Grčkoj >>Lefkada za godišnji odmor u GrčkojKalamitsi plaža

Ako ste pročitali naše reportaže o Krfu, Kefaloniji i Zakintosu, onda ste sigurno u dilemi. Iskusni poznavaoci drevne zemlje Zevsa i Afrodite znaju da situacija može biti još komplikovanija, pa u ovoj priči predstavljamo vam njeno visočanstvo Lefkadu, čime zaokružujemo priču o letovanju na Jonskom moru u Grčoj.

Lefkada je ostrvo u Jonskom moru koje je najbliže grčkoj obali i ujedno jedino ostrvo ove grupacije na koje sa kopna ne stiže trajektom.  Lefkada je povezana sa kopnom prevlakom i mostom na baržama.

Pretežno planinsko ostrvo, sa nadmorskom visinom do 1100 m. Ima borovih šuma i maslinjaka, zasada agruma, ali mestimično i krasa. Južna i jugoistočna strana ostrva je razuđena. Najlepši i najveći zalivi su Vasiliki, Nidri i Sivota.

MapaGlavni grad ostrva je Lefkas, koji se nalazi na severoistočnoj strani ostrva i na najmanjem je rastojanju od kopna. Lefkas je simpatičan lepo uređen gradić, sa centrom punim restorana, kafića i prodavnica. Takođe duž celog šetališta uz more su restorančići i kafići.

Veća mesta sa sadržajem su: Nidri, Vasiliki, Agios Nikitas.

Zaliv Nidri
Zaliv Nidri

Evo video klipa koji smo izabrali kao reprezentativnog za ono što vas očekuje ako svoj godišnji odmor za sezonu 2014 poklonite Lefkadi:

Mesto Nidri smešteno je na početku istoimenog zaliva. Nidri ima luku iz koje kreću brodovi na krstarenje i trajekt za ostrvo Meganisi. Nidri se sastoji praktično iz dve dugačke ulice. Jedna se pruža uz more i uveče se pretvara u šetalište, u kojoj je u cetralnom delu restoran do restorana, a na počeku i kraju ulice su hoteli i vile sa bazenima. Druga ulica je paralelna, puna različitih prodavnica, restorana brze hrane, pekara i u njoj je uvek gužva, obzirom da je ona prolazni put od Lefkasa prema Vasilikiju.

Vasiliki je veoma živo mestašce. Smešteno je u istoimenom zalivu. Centralni deo obale oko zaliva je prelepa duga plaža, koja je raj za jedriličare. Posle dva sata posle podne ovuda zalivom duva vetar.  Sa desne strane zaliva smešten je i centar mesta, prelepo uređen trg je smešten uz more sa mnogobrojnim tavernama i poslastičarnicama. Iz Vasilikija kreću trajekti za Kefaloniju.

Plaža Agiofili
Plaža Agiofili

Agios Nikitas je slatko mestašce smešteno na padini prema moru. Nalazi na severoistočnoj strani ostrva. Ima lepu plažu i problem sa parkiranjem.

Najlepše plaže Lefkade su na zapadnoj strani ostrva, sa belim stenama i prelepom svetloplavom bojom mora: Porto Katsiki, Egremni, Kalamitsi, Katizma. Takođe su lepe plaže Agios Ioanis, Milos, Pefkoulia i plaže u malim zalivima: Mikros Gialos, Rouda, Agiofili. Plaže Lefkade idu od najkrupnijeg do najsitnijeg šljunka, skoro peska.

EgremniP. Katsik
Plaže: Egremni i P. Katsik

I ovde važi pravilo:“Što je teže sići do plaže plaža je lepša“. Do Egremnia, Porto Katsikija  i Milosa najbolje je stići brodićima. Na severnoj strani ostrva, na plažama Ag.Ioanis i plažama na prevlaci, skupljaju se ljubitelji paraglajdinga na vodi.

Lefkada je dugo vremena bila u senci porodice Onazis, tako da je turistički počela da se razvija tek poslednjih desetak godina. U blizini Nidrija nalaze se Onazisova ostrva, Scorpiona i Sparti, i ostrvo Meganisi.

Onazisovo ostrvoObilazak brodom Onazisovog ostrva budi znatiželju turista. Vodič Vam priča o raskošnim prijemima koje je organizovao Onazis. Njegova priča Vas nosi u neko drugo vreme. Rado bi videli deo te raskoši. Od zelene borove šume ništa se ne vidi.

Jedina čistina je pristanište. Na pristaništu  izvučena, naopako postavljena, naslonjena jedan na drugi, odavno odmaraju dva bela glisera, oivičena jedan plavom, drugi crvenom linijom. Tužno. Umesto raskoši vidite neme svedoke tragične sudbine onazisovih potomaka.

Ovo je jedini ostrvo koje je bilo pod otomanskim carstvom. Kao i druga Jonska ostrva bilo je pod Mlecina i Britancima. Pored zidina srednjovekovne tvrđave Ag. Maura, proćićete na  putu do mosta na baržama.

Na severu ostrva nalazi se manastir Faneromeni. Manastir ima i lepo sređeno dvorište sa mini zološkim vrtom.

Iz Nidrija se organizuje celodnevni izlet – krstarenje - Obilazak ostrva do plaža Porto Katsiki i Egremni (sa kupanjem na jednoj od njih), Fiscardo na Kefaloniji, Vathi na Itaki, Meganisi i pećina Papanikolis, obilazak oko Scorpiona sa kupanjem na jednoj od plaža.

Grad
Grad

Naravno, od domaće kuhinje obavezno morate probati „kefliko“, a kući poneti med i maslinovo ulje. Sladoledi na Lefkadi su prva liga. Cene hrane su veoma pristojne. U tavernama hrana je sveža i ukusna. Domaćini su izuzetno ljubazni. Ako vas je Lefkada osvojila svojom prirodom i gostoljubivošću, relativno lako i pristupačno možete i sami naći smeštaj u Ag.Ioanisu i tako produžiti svoj zasluženi odmor na ovom rajskom ostrvu.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2024, All Rights Reserved.