Turizam Srbije

Zapadna Srbija – za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Zapadna Srbija i njeni predeli ostaviće bez daha sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Ovaj deo Srbije sedište je nacionalnog parka Tara, mnogih rezervata prirode i zaštićenih područja i spomenika kulture. 

U tekstu koji sledi dajemo vam predloge kako da što bolje provedete odmor u Zapadnoj Srbiji i dati razloge zašto treba da krenete putem upoznavanja upravo ovog dela naše zemlje i ugodite sebi na najbolji mogući način. 

Planine Zapadne Srbije su pravi dragulj regiona

Planine u zapadnoj Srbiji glavni su uzrok tome što je ovaj deo Srbije godinama unazad prepoznatljiv izbor kako domaćih tako i stranih turista. Zapadnu Srbiju krase planine Zlatibor, Tara, Zlatar i Golija. Jasno je da će ova regija biti i vaš izbor ukoliko ste ljubitelji planinskog turizma, svežeg vazduha, pešačenja i uživanja u netaknutoj prirodi. 

Domaće turističke agencije nude veliki izbor tura koje omogućavaju da posetite planine u zapadnoj Srbiji, kao i sve važnije lokalitete na njihovim obroncima, a istovremeno je ovo područje odličan izbor i za sve koji žele da u sopstvenom aranžmanu obiđu destinacije koje su najprimamljivije.

Miran odmor na planini – Tara, Zlatar i Golija

Tara je planina koja je poznata pre svega po netaknutoj prirodi, četinarskim šumama, a prilikom šetnje planinskim putevima naići ćete i na Pančićevu omoriku, endemsku vrstu četinara koju je poznati botaničar Josif Pančić otkrio upravo na ovoj planini. Planina Tara je stanište mrkog medveda, najvećeg sisara koji nastanjuje naše prostore. Ako se odlučite da posetite Nacionalni park Tara, dobićete priliku da rezervišete termin da sa bezbedne udaljenosti i u pratnji vodiča posmatrate medvede u njihovom prirodnom habitatu.

Izuzev toga, Tara je prepoznatljiva po zadivljujućim vidikovcima, odakle puca pogled koji očarava, a jedan od najpoznatijih je svakako vidikovac Banjska stena sa koje vidik seže do kanjona reke Drine i veštačkog jezera Perućac. 

Kada je u pitanju smeštaj, na ovoj planini možete pronaći širok spektar smeštajnih jedinica – vile, apartmane, hotele i odmarališta, a ukoliko ste ljubitelji mirnog odmora, onda je ova lepotica definitivno dobar izbor za vas. 

Drugo planinsko odredište Zapadne Srbije koje zavređuje pažnju turista je Zlatar, planina poznata po mnogobrojnim šumskim putevima, netaknutoj prirodi, ali i veštačkom Zlatarskom jezeru jedinstvene tirkizne boje. Prilikom posete ovoj planini moći ćete da uživate i u Avantura parku, sportskim terenima i mnogim kulturnim, ali i prirodnim bogatstvima. 

Golija se nalazi nešto južnije od Zlatibora i Zlatara, a sa najvišim vrhom od 1.833 m nadmorske visine predstavlja pravu prirodnu oazu i izvor čistog planinskog vazduha, pogodnog za lečenje različitih hroničnih bolesti, pre svega respiratornih oboljenja. 

Zlatibor – moderno naselje i lekovita priroda

Kada bismo uporedili gorenavedene planine i Zlatibor, najveća razlika ogleda se u urbanom zlatiborskom centru koji poslednjih godina privlači turiste koji izuzev planinskog vazduha žele da uživaju u jedintstvenom ambijentu mnogobrojniih kafića i restorana, kupovini i noćnom životu.

Iako se centar Zlatibora ubrzano gradi i urbanizuje, dobra vest je da ova planina čuva sva prirodna bogatstva i da ste prilikom posete u mogućnosti da obilazite lokalitete kao što su vodopad u Gostilju, Stopića pećina, mnogobrojni vidikovci, proplanci i šumski putevi. 

Takođe, na ovoj planini vam se pruža mogućnost za jedno nesvakidašnje iskustvo – da sve tajne Zlatibora istražite i posetite na leđima čarobnih zlatiborskih konja, što može učiniti posetu autentičnom i nezaboravnom.

Još neki lokaliteti koje ne smete zaobići na odmoru u Zapadnoj Srbiji

Različiti turistički aranžmani nude vam obilazak mnogobrojnih lokaliteta koji kriju kulturna i prirodna bogatstva, a vi se svakako i samostalno možete uputiti na destinaciju koja vas je zainteresovala. Ako odlučite da provedete svoj odmor u zapadnoj Srbiji, delu naše zemlje koji je možda i najrazvijeniji, preporučujemo vam da obavezno obiđete određene lokalitete, simbole ovog kraja.

Naravno, prva na listi obaveznih obilazaka jeste reka Drina, koja se smatra jednom od najčistijih reka naše zemlje, a neverovatna nijansa zelene boje zaslužna je za naziv Zelenika koji je naš narod dugo koristio. 

Jedna od najpopularnijih manifestacija u našoj zemlji je upravo Drinska regata koja se održava u julu mesecu svake godine i odličan je izbor za avanturiste. Ako želite da uživate u lepotama ove reke, možete se upustiti u vožnju kajakom.

Pored Drine, još jedna nezaobilazna tačka prilikom odlaska na zapad naše zemlje je Specijalni rezervat prirode Uvac, gde možete uživati u izuzetnom pogledu i jedinstvenoj flori i fauni. Kanjon Uvac poznat je kao gnezdilištve mnogih vrsta ptica, od kojih se može istaći beloglavi sup, lešinar impozantne veličine, čiji zamah krila će vas ostaviti bez daha.

Zapadna Srbija neće ostaviti ravnodušnim ni ljubitelje istorije i duhovnog bogatstva Srbije, te ćete na ovom području moći da posetite mnogobrojne manastirske posede, od kojih su neki od najistaknutiji manastir Mileševa i Studenica

Manifestacije posvećene hrani

Ovaj region naše zemlje poznat je po tome što privlači hedoniste sa naših prostora, ali i mnogo šire. Nekoliko manifestacija ovog tipa ima naročitu popularnost među gurmanima.

Pršutijada na Mačkatu

Užička goveđa, svinjska i ovčija pršuta, zatim slanina, kobasica i slično već dugi niz godina mogu se probati i kupiti na Pršutijadi u selu Mačkatu, koje posebno pogoduje sušenju mesa zbog svoje nadmorske visine. Posetioci učestvuju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti džak mesnih prerađevina.

Sirijada na Zlataru

Ova manifestacija posvećena je zlatarskom siru i održava se u okviru Zlatarfesta, koji uključuje i Zlatarsku regatu, izložbu meda i pčelinjih proizvoda, kao i proizvoda od heljde, a organizuje se i takmišenje u pravljenju pite od heljde i zlatarskog sira, a učesnici se nagrađuju nagradama u vidu novčanog iznosa.

Festival duvan čvaraka u Valjevu

Organizuje se od 2006. u oktobru i ima svrhu da promoviše duvan čvarke. Održava se u centru Valjeva, a i na keju Kolubare. Takođe sadrži takmičarski deo, koji podrazumeva nadmetanje mesara u pripremi duvan čvaraka, a pobednike bira stručni žiri. 

Procvat seoskog turizma Zapadne Srbije

Kada je u pitanju seoski turizam, zapadna Srbija obiluje planinama u čijem središtu, ali i na obroncima, postoji mnoštvo seoskih domanćistava, odnosno etno sela i etno parkova.

Jedno od poznatih sela u ovom regionu jeste selo Zlakusa u dolini reke Đetinje na čijoj se površini nalazi etno park “Terzića avlija” koji predstavlja pravi primer seoskog domaćinstva užičkog kraja s početka 20. veka. 

Takođe, u blizin“Terzića avlije” možete obići još mnogo autentičnih seoskih domaćinstava koja pripadaju Zlakusi, ali i naselju Potpeće i dr. Posebnu čar obilaska seoskih domaćinstava svakako predstavljaju specijaliteti tradicionalne kuhinje ovog kraja Srbije.

Kada govorimo o kulinarskim specijalitetima, predlažemo vam da u zapadnoj Srbiji obavezno probate čuveno sušeno meso, ali i mlečne proizvode poput kajmaka i sjeničkog sira. 

Kao što ste mogli da pročitate, zapadna Srbija zadovoljiće turiste različitih potreba, te ćete u ovom regionu moći da provedete aktivan odmor i jednako uživate u šetnjama, različitim sportskim aktivnostima, ali i noćnom provodu. Nadamo se da vas je naš tekst podstakao da za svoj sledeći odmor odaberete neku od ponuđenih destinacija. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: