Turizam Srbije

Ekstremni sportovi na Kopaoniku

Kopaonik - prelepa planina Srbije

Ove godine je domaći turizam definitivno postao znatno popularniji nego ranije. Mnogi turisti su tek sada uvideli koliki je potencijal našeg turizma i koji je njegov glavni adut – prirodne lepote. A kada govorimo o prirodnim lepotama, nikako ne možemo zaobići jednu od najatraktivnijih planina Srbije – Kopaonik.

Kopaonik redovno privlači turiste iz svih krajeva Srbije, a sad je taj promet uvećan. Na ovoj planini mogu uživati porodice sa manjom decom, mladi željni provoda i žurki, penzioneri, ali i sportisti kojima je sinonim za odmor avantura. Zapravo, Kopaonik predstavlja pravo blago ekstremnih sportova. Pojedini su čak toliko opasni da se preporučuju samo najveštijima i najhrabrijima.

Ako ste ljubitelj ekstremnih sportova i pitate se da li je odmor na Kopaoniku prava stvar za vas, u narednim redovima ćemo odagnati sve vaše sumnje. Pa da počnemo: šta to sve Kopaonik nudi kada su ekstremni sportovi u pitanju?

Bob na šinama

Ukoliko na Kopaonik želite da dođete sa porodicom i tražite vid zabave i za mlađe i za odrasle, preporučujemo vam bob na šinama. Ovaj vid uzbuđenja predstavlja vrstu roller coaster-a koji prati i spušta se uz prirodan nagib planine.

Specijalne sanke su koje su pričvršćene na šine se spuštaju maksimalnom brzinom od 40km/h niz šumske predele planine. Nerđajući čelik od kojeg su čine sačinjene omogućavaju tiho spuštanje padinama, što daje još bolji osećaj celokupnom doživljaju. U ovoj avanturi ćete uživati u divnom pogledu koji se pruža sa Kopaonika na doline i četinarske šume.

Početna stanica se nalazi u blizini žičare Krst, a izlazna stanica se nalazi tamo gde žičara preseca stazu. Šine i sanke su sasvim bezbedne, imaju bezbedonosne pojaseve. A deca bobu na sankama mogu pristupiti uz pratnju odraslih, smeštena na dvosednim sankama.

Sanke glatko i sigurno klize niz šine, bez potresa, naglih, neočekivanih pokreta i prevrtanja sanki. Iako sasvim bezbedna, spuštanje sankama će definitivno ubrzati vaš puls, što zbog okolnih pejzaža, što zbog brzine i uzbudljivosti.

Alpinizam na Kopaoniku

Alpinizam je jedan od najekstremnijih sportova koji postoje. Za njega je neophodna izuzetna fizička spremnost, jer takve uspone mogu savladati samo najiskusniji planinari. Uz to vam je potrebna i određena doza hrabrosti i želje za adrenalinom, da biste se upustili u ovakvu avanturu.

Podvrsta alpinizma je slobodno penjanje, gde se na stenu penjete uz pomoć sopstvene snage i snalažljivosti. Naravno, prilikom uspona i spuštanja ste vezani, kako biste bili što bezbedniji i izbegli moguće povrede ili imali mogućnost da se lagano spustite niz strmu liticu kad god osetite da ste dostigli sopstvenu fizičku granicu.

Ako vam ovi opisi zvuče kao izazov, preporučujemo vam da se isprobate na Orlovim (Belim) stenama na Kopaoniku. Spust niz liticu se obavlja uz pomoć iskusnog instruktora, za sve to vreme se nosi posebna oprema koja spuštanje od deset metara čini sigurnim.

Nakon toga vas čeka prelazak na drugu stenu, do koje dolazite preko mosta sačinjenog od užeta. Iako ste bezbedni od pada, svakako će vam potrebna hrabrost i spremnost da se odlučite na ovako nešto.

Planinski biciklizam

Razvijanje planinskog biciklizma u Srbiji je počelo upravo na Kopaoniku 2012. godine, kada su postavljene prve biciklističke staze. Na žičari Pančićev vrh je tokom letnjih meseci omogućeno lako prenošenje bicikli do biciklističkih staza, odakle možete birati između tri staze koje se razlikuju po svojoj težini, od početničke, do najizazovnije.

Najlakša staza je KGB gde je spust dugačak preko dva kilometara, a širina staze je do 1,5 metra. Nagib staze varira, od 7% do 15%. Ova staza je idealna za početnike i one koji bi tek da se upoznaju sa čarima vožnje bicikla na planini. Staza je najvećim delom po poljanama, a manjim kroz šumu.

Druga staza, srednje težine, koja, ipak, zahteva malo više kondicije i veštine na biciklu je Struga. Nju bismo preporučili za spremnije vozače, jer se na njoj nalaze nazaobilazne prepreke koje ne prelaze visinu od pola metra. Dužina staze je preko dva kilometara, a njena širina ne prelazi jedan metar. Nagib se kreće od 7% do 10%.

Poslednja, i kao što ćete po nazivu naslutiti, najteža staza jeste Mordor. I ona je definitivno za najspremnije bicikliste koji već imaju dosta iskustva u prelaženju preko prepreka. Maksimalna visina nezaobilaznih prepreka je jedan metar. Staza prolazi kroz šumu, a stabilnost gazišta zavisi od trenutnih vremenskih uslova, te vam radi bezbednosti preporučujemo da izbegavate vožnju posle kiše. Širina staze je do jednog metra, a nagib je do maskimalnih 8%.

Zip line

Jedan od omiljenih vidova zabave, onih koji se ne plaše visine i koji vole da osete adrenalin, jeste Zip line. Ranije prevoz sa jednog mesta na drugog preko sajle je služio za prelaženje nepristupačnih mesta na planinama. Tako su putovali ljudi, prenosila se hrana i ostale potrepštine. Danas se zip line vezuje za zabavne i komercijalne svrhe.

Zip line na Kopaoniku počinje na stazi Krst, a spuštate se do hotela Gorski. Pri dolasku dobijate zaštitnu opremu, zakačite se na sajlu i zabava kreće. Imaćete prilike da vidite Kopaonik iz sasvim nove, nesvakidašnje perspektive. Bićete sačekani na drugom kraju staze, gde ćete se moći sigurno spustiti i odvezati. Zip line je siguran kako za decu, tako i za odrasle. Ovaj užitak je dostupan od četvrtka do nedelje od 10h do 15h.

Tjubing

Tjubing staza se nalazi odmah ispod Zip lajna. Dakle, dolazite do istog mesta, na stazi Krst. Ova vrsta rekreacije podrazumeva spuštanje niz plastičnu stazu na velikim gumama. Ovakav vid zabave je zbog svoje prirode moguć i leti i zimi.

Ukoliko ste došli na odmor za porodicom, preporučujemo vam da probate ovakvu vrstu spuštanja, koja će zasigurno biti svima zabavna, a uz to i sasvim bezbedna.

Rafting rekom Ibar

Rafting ili splavarenje predstavlja nezaboravan spoj avanture, osveženja, pogleda na predivne pejzaže i druženja. Da bi rafting bio što bezbedniji neophodno vam je vođstvo iskusnih splavara koji će znati kako da pređu najopasnije brzake divljih voda Ibra. Uz to, neophodna je i zaštitna oprema u vidu prsluka, neoprenskog odela i kaciga.

Pri sedanju u čamac svoj život poveravate vodiču i njegovoj snalažljivosti. Da, rafting jeste izuzetno uzbudljiv, ali ako ste neoprezni, može biti i opasan – zato i spada u ekstremne sportove.

Na Kopaoniku postoje dve putanje splavarenja. Jedna je za one neustrašive, u pitanju je mesto gde se Studenica uliva u Ibar, putanja vodi 15km uz reku sve do Polumira. Tu ćete savladati brzake Buk Grmčić i Jagnjilo. Dodatno uzbuđenje pri plovidbi daju mostovi i izbegavanje njihovih stubova pri velikoj brzini reke. A daljom plovidbom proći ćete pored spomenika vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

Druga putanja je od Polumira do Magliča. Nju preporučujemo onima koji bi radije da uživaju u mirnijem toku reke i otkrivaju lepote Kopaonika iz nesvakidašnje perspektive. Na kraju, pruža se pogled na srednjovekovnu Maglič, koji ćete moći da obiđete ako to želite. A u blizini ćete moći da se okupate na ibarskoj plaži. Ova putanja je idealna za porodice i starije ljude, dok se za putanju Ušće-Polumir obično odlučuje omladina željna uzbuđenja.

Avantura park na Kopaoniku

Avantura park je postao sinonim za porodičan odmor na Kopaoniku. Ovde će deca imati mogućnost da se zabave, prelaženjem raznih vrsta poligona i prepreka, dok će roditelji moći da se odmore u obližnjim kafićima, ili mogu da učestvuju u zabavi zajedno sa decom.

Ovaj park je smešten u samom centru Kopaonika, a biće dostupan za posetioce tokom čitave godine. Prostire se na površini oko 2000 kvadratnih metara. Staze sa preprekama su sačinjene od dva visinska nivoa: prvi je za mlađu decu i početnike u savladavanju poligona; dok se druga nalazi na većim visinama i rezervisana je za stariju i hrabriju decu, kao i njihove roditelje. Bez sumnje, poseta Avantura parku na Kopaoniku će predstavljati vid kvalitetnog vremena sa porodicom.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: