Saveti

Trudnice na letovanju

Evo još jedne aktuelne teme u trenutku kada su temperature dostigle novu rekordnu vrednost za ovu godinu sa skoro 40 stepeni Celzijusa u hladu. Nove tema je posvećena donošenju odluke i večitoj dilemi da li trudnice treba da provedu svoj godišnji odmor na moru.

U trudnoći se dosta toga komplikuje, sve postaje drugačije, pogotovu ako je u pitanju prva trudnoće. Razlozi za večnim Hamletovskim odgovorom „Da“ ili „Ne“ letovanju prepliću se sa svih strana, rizici uvek postoje, ali jedno je sigurno. Posle porođaja sve se menja, ostaje se bez sna, sve se podređuje njenom veličnastvu zvanom beba, pa jedna injekcija odmora može da bude nezamenjiva u aktivnostima koje slede.

U ovom postu nećemo teoretisati već navesti neke od opštih zaključaka koji važe za sve trudnice koje imaju zdravu trudnoću.

1. Ako ste doneli pozitivnu odluku o letovanju, probajte da organizujete putovanje u drugom tromesečju, odnosno u 4,5 ili 6 mesecu trudnoće, kada je rizik najmanji.
2. Izbegavajte bazene, jer koncentracija prljavština i hemikalija je mnogo veća nego na moru ili jezeru, a posle 8. og meseca bukvalno je i zabranjeno kupanje u javnim bazenima.
3. Najbolji transport je vozom, jer pored wc-a imate mogućnost šetnje po potrebi.4. Avion je takođe odlučan izbor za prevoz, poletanje i sletanje ne utiču na plod. Postoje istraživanja u kojima su lekari pratili puls bebe u stomaku prilikom ubrazanja uzletanja i ateriranja i nije zabeležen nikakav faktor stresa.
5. Autobus je najnepovoljniji vid transporta.
6. Za destinacije do 700 km, što je nekih 8 sati vožnje, automobil sa klimom, dovoljno prostora i čestim pauzama je solidan prevoz
7. Pogledajte temu pripreme za letovanje i nikako ne izlazite posle 11 i pre 17 h na plažu,
8. Konsultujte se sa svojim ginekologom pre puta,
9. Iskustva govore da trudnice koje provedu nedelju ili više dana na moru ne dobijaju proširene vene i strije
10. Za bebu je povoljan povremen boravak u vodi pogotovu ako se i izvode neke od vežbi za trudnice u samoj vodi
11. Izbegavajte morske plodove, iznutrice i vodu sa česme kad je u pitanju ishrana. Pročitajte naš članak Hrono ishrana od A od Š.
12. Ako priželjkujete trudnoću pogledajte temu zatrudnjivanje pre odlaska na more.

Sve u svemu, naša poruka je da ponesete puno optimizma, da odagnate loše misli i sumnje, ali da budete realni i obazrivi na svakom koraku i u svakom trenutku, pa pišite nam kakvo je more, odmor i sve što sledi uz to!

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: