Saveti

Slomljen ekran telefona: Šta uraditi kad se nezgoda desi na putovanju?

Pametni telefoni mogu biti od velike koristi na putovanjima, i to ne samo da bi ste ostali u kontaktu sa ljudima, putem poziva i sms dopisivanja, već i zbog mnogobrojnih aplikacija koje su izrađene upravu da bi olakšale snalaženje dok ste na odmoru. Bilo da odlazite na more, na planinu ili na city break putovanje, vaš telefon vam može pomoći na razne načine. Na primer, preko aplikacija za navigaciju ili za pronalaženje smeštaja, putem fotoaparata za pravljenje vrhunskih uspomena sa odmora u vidu fotografija itd.

Međutim, na putovanjima se često dešavaju i nezgode sa telefonima, i treba biti posebno oprezan. Na primer, dok ste na letovanju, može vam ispasti telefon na plaži ili možete zaboraviti da je na peškiru i sesti na njega i tako ga oštetiti. Mnogi korisnici prošli su kroz to neprijatno iskustvo kada im je telefon ispao iz ruku, a ekran se razbio na komade.

Niko ne bi voleo da mu se tako nešto desi, ali je to ipak jedna od najčešćih situacija kada su u pitanju kvarovi i oštećenja na telefonima sa ekranom osetljivim na dodir. Slomljen ekran pametnog telefona ne samo da će dovesti do spoljašnjeg oštećenja vašeg uređaja, već u nekim slučajevima može da bude čak nemoguće koristiti telefon, što je i najgori scenario, naročito kada ste daleko od svoje kuće. Ipak, ako budete imali malo sreće, popravka ne mora da bude previše komplikovana i skupa.

Ukoliko se i vama već dogodilo da vam je telefon ispao na tvrdu podlogu i to još okrenut ekranom prema dole, sigurno znate koliko je nezgodan osećaj ta neizvesnosti dok podižete uređaj sa poda, moleći se u sebi da nije stradao ekran, i da je samo slomljeno njegovo zaštitno staklo. Kako i koliko možete umanjiti nastalu štetu, i šta prvo treba da uradite nakon što se nezgoda desi, pročitajte u nastavku teksta.

Budite smireni i oprezni

Prva reakcija onog trenutka kada vidite da se na ekranu vašeg telefona pojavila mreža pukotina je užasna. Nakon što ste preživeli prvi šok zbog vašeg oštećenog uređaja, potrudite se da se što pre saberete i počnite da razmišljate, kako ne biste dodatno zakomplikovali situaciju.

Budite oprezni i nemojte odmah da prelazite prstima preko polomljenog ekrana. Sitni komadi stakla vas mogu i povrediti, pa bi trebalo da uređaj uvijete u maramicu ili papirni ubrus dok ne smislite šta vam je dalje činiti. Takođe, možete da preko slomljenog stakla ekrana zalepite lepljivu traku koja će sprečiti da otpadaju slomljeni komadići.

Ukoliko telefon radi, i desi se da vas neko pozove, budite jako oprezni. Preporuka je da se ne javljate na telefon, ali u slučaju da mislite da je neki važan poziv i da ne možete da izbegnete razgovor, koristite slušalice.

Obavezno napravite rezervnu kopiju podataka sa vašeg telefona

Pre nego što razmotrite bilo koji dalji korak, preporučujemo vam da napravite rezervnu kopiju telefona kako se ne bi dogodilo da zauvek izgubite dragocene fajlove, kontakte, fotografije, video zapise ili bilo koju drugu važnu datoteku koja se nalazi u memoriji vašeg mobilnog uređaja.

Oštećenje ekrana telefona može dovesti i do nekih većih posledica kojih korisnici često nisu ni svesni, a neki od procesa prilikom otklanjanja nastalih posledica zahtevaće resetovanje i vraćanje telefona na fabrička podešavanja. Zato je veoma važno da odmah nakon nezgode (ili što je moguće pre) napravite rezervnu kopiju telefona.

Procena koliko je oštećenje veliko

Ako je ekran na telefonu slomljen, pokušajte da procenite koliko je to oštećenje veliko. Možda ćete moći izvesno vreme da funkcionišete sa malim oštećenjima koja neće previše remetiti korišćenje uređaja, bar dok se ne vratite kući sa odmora. Ali ukoliko je oštećenje veće, neophodno je da ga rešite što pre. Ako su boje na displeju telefona abnormalne ili su neki pikseli mrtvi, to je znak da je oštećenje otišlo mnogo dublje i da je zahvatilo LCD panel koji se nalazi ispod stakla.

Važno je da znate da u izvesnim slučajevima čak i najmanja pukotina na ekranu može učiniti vaš pametni telefon potpuno beskorisnim. Pažljivo proverite sve osnovne delove telefona – kameru, Home dugme, da li ekran uopšte radi nakon udara, da li reaguje na dodir i sl.  Ako vidite da je zaštita ekrana oštećena, nekoliko minuta pažljivo razgledajte sve pukotine koje su na njoj nastale, i pokušajte da uočite da li je eventualno oštećen i sam ekran.

U slučaju da je oštećena samo zaštita ekrana, a sam ekran izgleda dobro, pokušajte da zamenite samo zaštitu. Slomljeno zaštitno staklo uglavnom možete lako da skinete, ali morate da budete pažljivi. Zaštitite se tako što ćete lepljivom trakom prelepiti ekran da delovi slomljenog stakla ne bi otpadali.

Ako je na telefonu temperirano (kaljeno) zaštitno staklo, možete pokušati da ga uklonite uz pomoć čačkalice ili plastične kartice, a nakon toga ćete moći  i da vidite da li je nastalo neko dublje oštećenje. Može se desiti da se slomljeno staklo teško skida, i u tom slučaju nemojte da pokušavate na silu da ga uklonite, kako ne bi došlo do još veće štete.

 

Popravka (zamena) ekrana u servisu

Na sreću, servisi u kojima možete popraviti telefon danas postoje na svakom koraku, ali budite oprezni pri izboru. Prvo istražite – pitajte prijatelje, možda oni mogu da vam preporuče neki dobar servis, i obavezno potražite bilo kakve komentare na internetu o servisu za koji se odlučite.

Kada je reč o putovanjima, možete se raspitati kod osoblja u apartmanu ili hotelu u kome ste odseli, ili možete potražiti savet od konobara u kafiću ili restoranu u koje svraćate dok ste na odmoru. Pobrinite se da dobijete jasne informacije koje će vas uveriti da je u pitanju pouzdan servis za popravku vašeg telefona.

Takođe je važno da znate da proizvođači poništavaju garanciju ako se popravka vrši van njihovog ovlašćenog servisa. To bi značilo da ukoliko u budućnosti budete imali neki problem na telefonu i pokušate sa reklamacijom u servisu proizvođača, oni će često odbiti da ga poprave ili da zamene uređaj.

Ekran telefona se može zamenti za 30 minuta, u slučaju da to radi stručno lice.

Da li možete samotalno da zamenite staklo ekrana?

Ako smatrate da ste vešti u popravljanju, možete popraviti ekran vašeg telefona i sami. Danas možete lako nabaviti nov ekran za vaš model telefona i to će vas svakako koštati jeftinije nego da telefon nosite na servis.

Međutim, nije preporučljivo da zamenu vršite sami ako ranije to već niste radili. Osim toga, važno je da znate da vam je za ovaj posao potrebno mnogo strpljenja i koncentracije. Ali ukoliko baš imate volju da sami otklonite nastalo oštećenje, najbolje je da se konsultujete sa nekim online Uradi sam vodičima, kao što je iFixit.

Uradi sam je rizična opcija, ali je može uraditi svako ko je dovoljno vešt i siguran u svoju sposobnost da obavi tako nešto. Ako imate bilo kakvu sumnju, ne savetujemo vam da sami obavite zamenu ekrana, jer se vrlo lako može desiti da prouzrokujete još veći problem.

Razmena staro za novo i otkup oštećenog uređaja

Ako ekran vašeg pametnog telefona ne može da se popravi ili ako su troškovi popravke previše veliki, pa bi takva investicija bila neisplativa, onda će biti pametnije da probate da uređaj date na otkup ili da ga uz doplatu zamenite novim telefonom.

Danas je korisnicima dostupna opcija da daju svoj slomljeni telefon kako bi ostvarili popust prilikom kupovine novog uređaja. Razmotrite ovu opciju kao mogućnost da se konačno oslobodite vašeg starog mobilnog telefona, koji ste ionako možda hteli da menjate. Ipak, imajte na umu da telefon sa oštećenim ekranom nećete moći da date u zamenu u bilo kojoj radnji, već samo u malom broju njih.

Druga mogućnost je da prodate vaš oštećeni telefon, a dobijeni novac iskoristite za dopunu budžeta pri kupovini novog telefona. Postoje brojne onlajn i oflajn radnje koje vrše otkup starih pametnih telefona, ispravnih i neispravnih. Možda ne znate, ali i neki svetski poznati internet šopovi, kao što je recimo eBay, nude mogućnost da preko njihove platforme prodajete vaše pokvarene ili polomljene stvari.

Verovatno nećete dobiti puno novca za vaš stari oštećeni telefon, ali ćete dobiti bar nešto što možete uložiti u kupovinu novog.

Jednostavno kupite nov telefon

Naravno, najbolja opcija je kupovina novog telefona. Pre ili kasnije, doći će vreme kada ćete jednostavno poželeti da obradujete sebe novim pametnim uređajem. To svakako podrazumeva izdvajanje veće sume novca, ali bi u nekim situacijama čak moglo da ispadne jeftinije od popravke oštećenog uređaja. Ako već mesecima unazad planirate da kupite nov pametni telefon, možda je pravi  trenutak da to konačno i uradite.

Za kraj, ako se kvar već desio a vi ste procenili da će vam popravka telefona ili nabavka novog oduzeti puno dragocenog vremena dok uživate otkrivajući sve tajne vaše omiljene destinacije, možda biste trebali da razmislite i o digitalnom detoksu. A popravku ili zamenu pametnog telefona možete obaviti i nakon odmora, kada se vratite kući.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: