Saveti

Kupaći kostimi – detaljan vodič za kupovinu

Sezona je kupanja, pa u slučaju da to već niste uradili, sada je pravo vreme da kupite novi kupaći kostim za vaše predstojeće letovanje, ili za odlazak na bazen. Bez obzira na to gde vas put odvede ovog leta, savršeni kupaći kostim svakako morate imati u svojoj putnoj torbi.

Od lenčarenja na najlepšim plažama  do ludih žurki na bazenima, vaš kupaći treba da vam obezbedi da u njemu izgledate privlačno i da se osećate udobno, da možete da se opustite i zabavite gde god da ste.

Ako još uvek niste sigurni koji tip treba da odaberete ili pak tražite još neki atraktivan komad da dodate garderobi koju ste već spakovali u kofer, dajemo vam gomilu saveta o tome šta sve treba da imate na umu prilikom odabira kupaćeg kostima koji će savršeno odgovarati vašoj figuri i vašem obliku tela.

Saznajte koji je oblik vašeg tela

Krenuli ste u kupovinu novog kupaćeg, ali ne znate odakle treba početi? Mi vam kažemo: počnite od oblika vašeg tela. Prvo i osnovno pravilo kod traženja kupaćeg kostima koji vam najbolje stoji jeste da kupaći treba da odgovara vašoj figuri. Ako određeni model izgleda odlično na vašoj prijateljici, uopšte ne mora da znači da će tako dobro izgledati i kada ga vi obučete.

U slučaju da ne znate koji oblik tela imate, to ćete lako utvrditi. Izmerite bokove na najširem mestu, struk na najužem mestu i obim grudi. Kada upišete sve dimenzije, uporedite ih sa oblicima tela koje opisujemo u tekstu ispod:

Kruškasti oblik tela

Drugačije ga zovu i oblik kašike, zvona, trougla ili A oblik. Žene sa širim kukovima u odnosu na struk i na obim svojih grudi imaju kruškasti oblik tela. Drugim rečima, ovde spadaju one dame koje imaju veću zadnjicu i butine, a manje grudi.

Kupaći kostim za telo kruškastog oblika

Držite se onih modela koji više prekrivaju telo. Ako birate dvodelne kupaće kostime, birajte one sa klasičnim jednobojnim donjim delom tamne nijanse, dok grudnjaci treba da budu svetle boje.

Ženama sa malim grudima pristaju brushalteri sa detaljima kao što su nabori, karneri ili šare. Oni će skrenuti pažnju na gornji deo tela, dok donji deo kupaćeg kostima treba da bude jednostavan.

Ako želite da naglasite vaša uska i lepa ramena birajte asimetrične kupaće kostime bez bratela ili sa jednom bratelom. Tankini modeli sa prelepom suknjom će takođe biti odličan izbor za žene sa telom u obliku kruške. Suknjica će dobrim delom prikriti vaše nedostatke.

Oblik jabuke ili V oblik (oblik okrenutog trougla):

Žene sa strukom koji je značajno širi u odnosu na kukove i jednak ili skoro jednak obimu grudi, imaju telo u obliku jabuke. Kod ovakovog oblika tela, karateristika su tanje noge i veći obim grudi i abdomena u odnosu na ostatak tela.

Kupaći kostim za telo oblika jabuke

Modeli kupaćih kostima sa ukrštenim bratelama su odličan izbor za žene koje imaju telo oblika jabuke. Bikini crno-bele boje ili jednodelni kupaći sa tamnom bojom u sredini, izbalansiraće vašu figuru i pokriti nedostatke. Birajte modele tamnijih boja, kao što je crna ili teget, jer će oni vizuelno smanjili širinu vašeg tela.

Peščani sat ili X oblik tela

Telo u obliku peščanog sata drugačije se može opisati kao suprotstavljeni trouglovi – okrenuti jedan prema drugom. Žene sa grudima i kukovima koji su približno iste širine i sa značajno manjim obimom struka, imaju telo oblika peščanog sata. Ovaj oblik tela karakterišu širi bokovi, noge, ruke, grudi i zadnjica u odnosu na struk i druge delove tela.

Kupaći kostim za telo koje ima oblik peščanog sata

Žene koje imaju figuru peščanog sata su najsrećnije, pošto im skoro svaki model kupaćeg kostima dobro stoji. Od dvodelnih modela sa gornjim delom u obliku trake, preko onih koji se vezuju oko vrata, do jednobojnih modela, svaki od njih izgleda odlično na ženama sa telom oblika peščanika. Treba samo da odaberete odgovarajuće boje, šare, izreze i ukrase ukoliko želite da skrenete pažnju na delove tela koje želite da naglasite.

Banana oblik ili prav (pravougaoni) oblik tela:

Banana oblik tela imaju uglavnom mršave žene, i karaterističan je po tome što nema značajne razlike u širni između struka, kukova i grudi.

Kupaći kostim za figuru koja je ravnog oblika (banana oblik)

Izaberite jednodelni kupaći kostim sa detaljima oko struka. To će vam pomoći da vizuelno stvorite oblik figure peščanog sata. Razmislite o kupaćim kostimima koji vas malo više stežu u struku a da vam korpice na grudima budu mekane. To će malo zaobliti vaše pravougaono telo.

Modeli kupaćih kostima koji se vezuju oko vrata su odličan izbor za gotovo svaki oblik tela, pa i za banana figuru. Takođe možete probati i jednodelne kupaće kostime svetlijih boja, ali koji na struku imaju nešto tamniju nijansu, pošto će to učiniti da vaš struk izgleda tanje u odnosu na grudi i kukove.

Kako biste istakli zadnjicu i grudi, birajte jednobojne modele sa dubokim dekolteom.

Opredelite se za modele sa naborima, karnerima, dijagonalnim linijama i svetlim veselim šarama kako biste stvorili iluziju oblina. Međutim, klonite se modela sa horizontalnim prugama i sa jakim bojama pruga koje stoje na sredini vašeg tela.

Odabir kupaćeg kostima prema veličini pojedinih delova tela

Kada znate kakav je vaš oblik tela moći ćete lakše da se fokusirate na određeni model kupaćeg. Evo nekoliko saveta kako odabrati kupaći kostim prema veličini pojedinih delova vašeg tela koje bi trebali uzeti u obzir kada krenete u šoping.

Kupaći kostimi za žene sa manjim grudima

Razmislite o kupaćemo kostimu čiji grudnjak ima različite detalje, nabore ili karnere, zato što će ovi detalji dodati volumen vašim ravnim grudima. Kako biste vaš izgled približili figuri peščanog sata, potražite jednodelne retro modele kupaćih kostima sa umetcima. Još jedan dobar izbor za žene sa ravnom figurom su dvodelni sportski kupaći sa detaljima.

Idealan kupaći kostim za žene sa velikim grudima

Izbegavajte bilo kakve dodatne nabore pošto će oni učiniti da vaše grudi izgledaju još veće. Umesto toga, birajte jednostavne i elegantne modele.

Jedan od najboljih modela za žene sa velikim grudima je jednodelni kupaći koji ima karnere ili nabore ispod grudi prema dole. To će izbalansirati veličinu grudi i stvoriti iluziju manjeg struka.

Gornji deo kupaćeg u obliku trougla koji se vezuje oko vrata je pogodan model za žene sa velikim grudima, zato što savršeno drži grudi i stvara prelep vintage izgled.

Da biste uravnotežili svoju figuru, birajte kupaće kostime sa čvrstim, dubljim korpama na grudnjacima i umetnutom žicom za ojačanje, kao i one modele koji ispod korpi imaju deblju traku.

Kupaći kostimi za žene sa širim kukovima

Da biste sakrili vaše široke kukove, izbegnite kupaće kostime sa visokim urezima sa strane. Takođe, izbegavajte bilo koji oblik bokserica, pošto će one učiniti vaše kukove još većim.

Razmislite o tamnim bojama donjeg i svetlim bojama gornjeg dela kupaćeg kostima, jer tako ćete usmeriti pažnju na gornji deo svog tela.

Kupaći kostimi za žene sa širim strukom

Da biste naizgled smanjili struk, probajte kupaće kostime sa suženjem na stomačnom delu. Izaberite tankini model, zato što on pokriva stomak, ali vas ne sprečava da normalno dišete, za razliku od stilizovanih jednodelnih kupaćih kostima koji nisu tankini.

Monokini, jednodelni kupaći kostimi sa dubljim izrezom sa strane, takođe mogu izbalansirati vašu figuru i stvoriti iluziju ravnog stomaka. Ako ste se odlučili za jednodelni model kupaćeg kostima, birajte modele tamnijih boja ili one koji su celi u šarama jer tako neće biti uočljiva svaka kontura koja se nalazi ispod kupaćeg kostima.

Sa druge strane, izbegavajte kupaće kostime sa horizontalnim prugama, pošto će oni učiniti da vaš stomak izgleda još veće.

Kupaći kostimi koji vas izdužuju

Ako ste u potrazi za kupaćim kostimom koji će izdužiti vašu figuru, pokušajte sa rastegljivim jednodelnim modelima. Razmislite i o jednodelnim kupaćim kostimima sa mrežastim ili čipkastim dodacima.

Obratite pažnju na boje, šare, detalje i materijal od kog je napravljen kupaći kostim

Boja kupaćeg kostima i vrsta šare izražavaju vašu ličnost i vaš stil. Ključ u odabiru kupaćeg kostima koji će vama najbolje stajati je u tome da privuče pažnju drugih, istakne vaše najbolje delove tela i prikrije vaše nedostatke. Zbog ovoga trebalo bi da obratite pažnju na boje, šare, detalje i materijal od kog je kupaći kostim napravljen.

Evo još nekoliko preporuka:

  • Ako želite da naglasite određeni deo tela, odaberite svetlu boju ili šaru.
  • Igrajte se šarama kako bi istakli deo tela koji želite. Na taj način oči posmatrača će biti fokusirane više na šaru nego na vaše telo. Neka veličina šare bude u skladu sa vašom figurom. Što znači ako ste niskog rasta i mršavi, razmišljajte o manjim, nežnijim šarama. I obrnuto – ako ste malo puniji i viši, male šare će vas učiniti da izgledate još većim. U tom slučaju birajte krupnije šare.
  • Da bi ste prikrili neke problematične delove tela, koristite jednu boju. Ako ste svetlije puti razmislite o crnoj, tamno ljubičastoj, marinsko plavoj ili o bordo boji. Ako imate tamniju kožu onda birajte kupaće kostime svetlijih boja.
  • Kako biste naglasili određene delove tela birajte kupaće kostime sa naborima, karnerima ili drugim ukrasima. Ukoliko pak želite da vizuelno smanjite određene delove tela, birajte modele koji su napred nabrani (nacigovani).

Jednodelni ili dvodelni kupaći kostim?

  • Jednodelni model kupaćeg kostima će sakriti vaš široki struk. Razmislite o tome da on bude tamnijih nijansi ili da su trake sa strane kupaćeg kostima šire.
  • Tankini kupaći kostim, u obliku produžene majice, istaći će vaš sturk.
  • Bokserice čine da vaši kukovi izgledaju šire, bez obzira na boju koju odaberete.
  • High-cut bikini, sa visokim izrezom sa strane, izdužuje noge.
  • Gornji deo kupaćeg kostima u obliku trougla, kao i gornji delovi koji se vezuju oko vrata ističu grudi, dok bandeau modeli sa gornjim delom u obliku trake, mogu učiniti da grudi izgledaju još veće.

Udobnost i kvalitet

Nošenje kupaćeg kostima, naročito u javnosti, za neke osobe može izgledati zastrašujuće. Zato je zaista važno da dok kupujete isprobate nekoliko modela kako biste mogli da procenite u kojim modelima se osećate udobno. Osim toga, možete i osetiti materijal i proceniti da li je to kvalitet koji tražite. Ne postoje neka izričita pravila za kupovinu savršenog kupaćeg kostima, ali je apsolutno bitno da se u njemu osećate prijatno i udobno.

Najzad, važno je da kada kupujete kupaći kostim obratite više pažnje na konkretan model, a ne na veličinu koja je označena na etiketi. Ako vam kupaći kostim koji je vaše veličine izgleda mali kada ga obučete, probajte za broj veći. Takođe, imajte na umu da se kupaći kostimi mogu malo uvećati dok su mokri.

I naravno, nikada ne zaboravite, šta god da obučete, najvažniji dodaci vašem izgledu su Vaše samopouzdanje i Vaš osmeh. A za sam kraj, da Vas podsetimo: dok nosite kupaći kostim obavezno obezbedite zaštitu svojoj koži od UV zračenja. Više o kremama za sunčanje pročitajte na ovom linku.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: