Turizam Srbije

Opština Palilula ali u Nišu

Ako je verovati priči, opština Palilula svoje zanimljivo ime dobila je po jednom agi koji je živeo u ovom delu grada, a bio je poznat po tome što je pušio izuzetnu lulu, dugačku čak 10 m! Palilulsko naselje je postojalo kao posebno naselje i pre spajanja sa Nišom nakon oslobođenja grada od Turaka 1878. godine. Kada je izgrađena pirotska pruga, ovaj deo grada je i formalno spojen sa ostatkom grada.

Palilula, snimljeno sa solitera u Čarnojevićevoj
Palilula, snimljeno sa solitera u Čarnojevićevoj

Opština se prostire po južnom obodu niške kotline koji koji se nalazi u “zagrljaju” brda Delijski vis, Apelovac, Svetinikolski breg, Kovanluk, Čekrkov breg, Gorica, Kalč brdo i Bubanj. Gradske četvrti koje ulaze u sastav opštine su: Kalč brdo, Ledena Stena, Naselje Milka protić, Bubanj, Kičevo, Stara železnička kolonija, Palilula, Gabrovačka reka, Staro groblje.

Gradska Opština Palilula u svom sastavu ima i 15 seoskih naselja a susedne su joj opštine Medijana, Niška Banja, Crveni krst, Gadžin Han, Doljevac i Merošina. Površina opštine je preko 117 km2 a na njenoj teritoriji živi oko 72.000 ljudi. Na teritoriji opštine Palilula nalaze se privredni subjekti Mašinska industrija, “Žitopek”, “Pivara”, “Niška mlekara” kao i delkovi nekadašnjeg centra elektronike, Elektronske industrija Niš. Na teritoriji opštine Palilula je i glavna gradska Železnička stanica.

Od kulturnih spomenika grada, opština Palilula čuva Staro Niško groblje i Spomen park “Bubanj”, veliko stratište na kome je u vreme Drugog svetskog rata streljano nekoliko hiljada zatvorenika iz Logora na “Crvenom Krstu”, a čije tri pesnice simbolizuju otpor naroda protiv fašističke okupacije.

Opština Palilula ima 7 osnovnih i 3 srednje škole i 3 fakulteta kao i veliki broj sportski klubova i udruženja.  Od manifestacija ovde se organizuje međunarodno tekmičenje u bureku – buregdžijada, pa očekujemo dosta izlagača i učesnika ove godine.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: