Turizam Srbije

Nekada logor a sada Opština Crveni Krst

Nastavljamo naš serijal članaka o Nišu. Predstavljajući jednu za drugom, u jubilarnoj hiljadusedamstotoj godini od donošenja Milanskog edikta davne 313. godine  došli smo do opštine koja je nazvana po nekadašnjem ozloglašenom nacističkom logoru, na nemačkom Das Anhalterlager – Nisch.

Logor Crveni Krst
Logor Crveni Krst snimljen u Noći muzeja

Danas, gradska opština Crveni Krst zauzima severozapadni deo grada Niša, od reke Nišave ka severu gde se graniči sa opštinom Aleksinac. Opština zauzima površinu od preko 180 km2, u njoj živi oko 34.000 stanovnika a u njenoj strukturi su 23 seoske i 3 gradske mesne zajednice – 12. Februar, Branko Bjegović i Ratko Jović.

Na njenoj teritoriji je celokupna severozapadna industrijska zona Niša, ali i najveći broj sela u okolini Niša pa je opština u isto vreme i industrijski i poljoprivredno orijentisana. Najznačajniji privredni subjekti su svakako Duvanska industrija Niš, Mašinska industrija, fabrika pumpi „Jastrebac“ i mnoga druga… Aerodrom „Konstantin Veliki“, takođe se nalazi na teritoriji opštine Crveni Krst, a činjenica da kroz opštinu prolaze i koridor 10 i železnička pruga ka Beogradu ovoj opštini daju veliki potencijal, kako privredni tako i infrastrukturni.

Rektorat Niškog univerziteta smešten je na teritoriji opštine Crveni Krst kao i 3 tehnička fakulteta Univerziteta u Nišu. Najznačajniji spomenik kulture u opštini je svakako niška Tvrđava, najbolje očuvano utvđenje tog tipa na Balkanu. Takođe, ozloglašeni koncentracioni logor „Crveni Krst“ iz Drugog svetskog rata, jedan od najvećih logora u Srbiji, nalazi se u opštini Crveni Krst.

Što bi jedan sarkastični turizmolog rekao, prvo putnika odvedete da vidi jedinstvenu Ćele Kulu, pa Bubanj spomen park, ispričate mu tragediju tokom Čegarske bitke  i na kraju  zabiberite posetom i samicama u logoru Crveni Krst, pa više neće znati šta ga je snašlo… Šalimo se naravno, Niš ima svojih draži, al ova strašna mesta samo potvrđuju činjenicu na koliko strateški važnom mestu se nalaze osnove davno ustrojenog antičkog Naisusa.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: