Foto Blog

Najbitniji filtri u fotografiji: CPL (Cirkularni polarizacioni), ND i UV filter

Postoji jedna poslovica koja kaže: Na početku smatrate da je najbitniji fotoaparat, kasnije saznate da je objektiv mnogo važniji, a na kraju uvidite da je važno samo svetlo!

 

U ovom članku govorićemo o obradi svetlosti pre nego što stigne u objektiv i padne na senzor. Poput očiju, tako i digitalni aparati, bilo oni kompaktni, prosumer ili DSRL na svom ulazu primaju svetlost, a na izlazu daju sliku.

Svetslost na ulazu u aparat (objektiv) puna je svakojakog šuma. Da bi eliminisali šum evo nekoliko osnovnih filtera koji su nezaobilazni u radu vrhunskih profesionalaca. Njihovom kupovinom, tj. minimalnim ulaganjima dobićete maksimalni efekat, tj vaše fotografije biće mnogo lepše.

1. Cirkularni polarizacioni filter

Ovo je prvi alat u koju vredi uložiti. O čemu se radi, zašto i kako se odražava na kvalitet slike. Ovaj alat u principu seče i eliminiše svu svetlost koja je zalutala u objektiv, ili tehnički rečeno eliminiše nepolarizovanu svetlost.

To je svetlost koja ne potiče direktno od objekta koji se fotografiše, već se odbila od nekih drugih objekata poput oblaka, vodenih površina i tako dalje.

Naime, CPL, kako ga fotografi zovu, čini da su fotografije bivaju mnogo sočnije natopljene bojom, dakle zasićenije, refleksije sa vodenih površina sadrže više informacija površine vode i tako dalje.

Kontrast se povećava, ali ne narušava se priridnost boja, nego jača samo korisna informacija u njima. Iskusnog lovca na pejzaže prepoznaćete uvek sa zavrnutim CPL-om na svom objektivu.

 

Trvđava u Golupcu
Refleksije  vode ispred trvđave u Golupcu

 

Zasićenje neba iznad Đavolje stene
Zasićenje neba iznad Đavolje stene

Prilikom kupovine vodite računa da postoje CPL filtri za širokougaone objektive do nekih 24 mm i sve one ostale iznad ove žižne daljine. Razlikuju se po tome što za šire objektive sam CPL mora biti tanji, a samim tim konstrukcija i proizvodnja je skuplja.

Brendove sa kojima smo radili su Kenko i Hoya, oba su dobra, a cene se kreću od 10 Eura za polovan komad do preko 100 Eura za širokopojasni kvalitetan CPL filter.

2.  ND filter

ND ili neutral density filter je lepa igračka za sve one koju su zaljubljenici u vodene površine. Naime, prilikom fotografisanja vodopada, reka ili jezera, ako želite efekat onih paperjasto pamučnih tekućina morate minimizirati svetlost koja će ući u blendu.

Na taj način prirodno pojačavate efekat blurovanja, pa fotografiji možete udahnuti umetničku dimenziju. Vrednosti ND filtera se kreću od ND2, preko ND4, ND8 pa sve do nekih ND64. Čuli smo od kolega da postoje i jači, ali se nismo susreli u praksi. Ako je faktor 2, to znači da filter duplo oslabi svetlost kroz sebe.

Filter ND32, čak 32 smanji otvor blende. Mogućnosti za igranje su velike, a sami filtri nisu previše skupi. Cene se kreću od 25 Eura pa naviše.

Vodopad na Ozrenu, Soko banja
Vodopad na Ozrenu, Soko banja

I jedan i drugi filter svoju primenu imaju najčešće u fotografisanju pejzaža, a kad su u pitanju portreti, UV filtar je sledeća korisna alatka.

UV filter

UV filter je u većini slučajeva obično tanko staklo sa više funkcija. Prva i osnovna funkcija je da smanji % ultra ljubičastih talasa koji prođu do senzora i samim tim omogući pravilnije merenja svetlosti. Druga funkcija je zaštitna, jer krećući se u prirodi, na primer kroz šumu, neka grana ili žbun mogu da ogrebu površinu vašeg objektiva.

UV filter to sprečava. UV filtri su dosta jeftini, cene im se kreću od 10 Eura pa naviše, a ako imate objektiv skuplji od 500 Eura, obavezno kupite i ovaj filter. Prisustvo UV filtra na fotogrtafijama se manifestuje kao prirodni prelaz između jako i slabo osvetljenih delova fotografije.

Za razliku od očiju koje imaju dinamički podešavanje senzora, analogni i DSLR aparati još uvek to nemaju. Kada oko posmatra jake i slabe izvore svetlosti u nekom kadru, ono se automasti prilagođava da signal iz senki pojača, a signal sa osvetljenih delova oslabi.

DSLR aparati još uvek okidaju samo na jednu vrednost ISO osetljivosti. Dok tehnika ne učini ovaj novi korak i ne prilagodi se ovim izazovima, filtri će imati nezaobilaznu funkciju ka vrhunksim fotografijma.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4.33 (6 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: