Putovanja iz snova

Kos kao nova prestonica omladinskog turizma Grčke

Ostrvo Kos je jedno od većih ostrva, tačnije, drugo po veličini i značaju iz arhipelaga Dodekaneza u istočnoj Grčkoj, a zajedno sa okolnim ostrvcima čini posebnu opštinu. Glavno mesto na ostrvu je istoimeni grad Kos, koji je ujedno i sedište okruga. Kos se prostire na površini od 290.3 km2, a na njemu stanuje oko 31.000 stanovnika. Najviši vrh ostrva je Dikajo (843m).

Rajska plaža Kosa
Rajska plaža Kosa, nalik onoj na Toasosu

Ovo je ostrvo bilo sedište mnogih velikih osvajača kroz istoriju – stari Rimljani, Mlečani, Osmanlije, koji su za sobom ostavili brojne testamente svoje vladavine. Na Kosu se mogu videti ruševine drevnog grada sa helenističkim i rimskim zgradama, ali i gradjevine novijeg datuma: Tvrdjava vitezova sv. Jovana iz 1315.g. koja Vas dočekuje na samom prilazu ostrvu, zatim Hipokratov platan, Džefterdarova džamija, Palata Antimahija. Stotine posetilaca dnevno ovde dolaze da u svojoj mašti ožive duh starog vremena Kosa.

[php snippet=1]

 

Sa bedema tvrđave Svetog Jovana
Sa bedema tvrđave vitezova Svetog Jovana
Džefterdarova džamija
Džefterdarova džamija

Ostrvo je planinsko i kamenito, razuđene obale sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Savršeno mirna mediteranska atmosfera, karipsko plavo more, izvori lekovite vode, čempresi, palme i mediteranske cvetne biljke čine samo jedan mali deo lepote Kosa. Leta su ovde duga i sušna, a zime blage i kišovite.

[php snippet=1]

 

Podzemni izvori koji se koriste zbog nedostatka vode na ostrvu doprineli su bujnijem biljnom i životinjskom svetu, za razliku od susednih ostrva sa istim klimatskim uslovima. Od gajenih kultura ovde dominiraju maslina, vinova loza, badem, smokve, žito… Glavni grad je smešten na istočnoj obali ostrva i u njemu se nalaze sve važnije ostrvske upravne, kulturne i obrazovne ustanove. Ovde se nalazi i Hipokratov platan u čijem je hladu Hipokrat, otac medicine, podučavao svoje učenike isceliteljskim veštinama.

U senci Hipokratovog platana
U senci Hipokratovog platana

U selu Antimahia, nedaleko od grada, nalazi se i ostrvski aerodrom. Mesta koja ovde svakako morate posetiti su Kardamena, Kefalos (sa predivnim zalivom i plažama), Lili, Tigaki (kog krasi blistavo beli pesak), Terme (plaža sa tamnim vulkanskim šljunkom). U brdima, nedaleko od glavnog grada, smešteno je tradicionalno selo Zia sa puno restorana, odakle se pruža predivan pogled na susedna ostrva. Ovo selo je poznato i po lokalnim prozvodima poput meda, maslinovog ulja i sušenog bilja.

[php snippet=2]

Odličan video klip sa puno detalja,

Razvoj turizma je dosta doprineo prosperitetu ostrva, naročito zbog oslanjanja na omladinski vid turizma, jer na ostrvu sada ima mnogo diskoteka, klubova, barova. Ovaj trend Kos svrstava u novu prestonicu omladinskog turizma Grčke. Barovi su otvoreni do kasno u noć, a klubovi do ranog jutra. Najpopularniji noćni barovi su Heaven, Kalua i Fashionclub, sa sjajnim osobljem i fantastičnom atmosferom koja traje skoro do jutra. U gradu postoji i otvoreni bioskop Ofreus.

Ostrvce pored ostrva, jedan od vidikovca sa Kosa
Ostrvce pored ostrva, jedan od vidikovca sa Kosa
Noćni život Kosa u slici
Noćni život Kosa u slici

Ukoliko ste na Kosu, znajte da nećete zaobići i festival Hipokratis. Ovo je skup kulturnih dešavanja koji se održava u letnjem periodu – kreće početkom juna i traje do kraja oktobra.

[php snippet=3]

 

Festival obuhvata različite manifestacije koje zadovoljavaju svačiji ukus i interesovanja, ovde se  može naći za svakog po nešto. To su: razni događaji u čast tradicije i običaja na ostrvu, crkveni događaji u slavu hrišćanstva, dramska izvođenja i grupne aktivnosti za decu različitih uzrasta, zatim umetničke izložbe, koncerti klasične, tradicionalne i moderne muzike. Od pre par godina uvedeni su i sportski događaji i aktivnosti (odbojka na plaži, košarkaške utakmice).

Za one koji idu na Rodos, spomenimo da se Kos nalazi neposredno uz Rodos i svakako je odlična ideja za jednodnevnu ekskurziju. Cene smeštaja na Kosu se kreću od 40 – 120e/dan, zavisno od hotela i doba godine kada sebi uplaćujete odmor. Prelepe, mirne plaže, beskrajno plavo more, intenzivan noćni život i mnoštvo znamenitosti, više su nego dovoljan razlog da se odlučite da svoje letovanje provedete baš ovde.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: