Putovanja iz snova

Kos kao nova prestonica omladinskog turizma Grčke

Ostrvo Kos je jedno od većih ostrva, tačnije, drugo po veličini i značaju iz arhipelaga Dodekaneza u istočnoj Grčkoj, a zajedno sa okolnim ostrvcima čini posebnu opštinu. Glavno mesto na ostrvu je istoimeni grad Kos, koji je ujedno i sedište okruga. Kos se prostire na površini od 290.3 km2, a na njemu stanuje oko 31.000 stanovnika. Najviši vrh ostrva je Dikajo (843m).

Ovo je ostrvo bilo sedište mnogih velikih osvajača kroz istoriju – stari Rimljani, Mlečani, Osmanlije, koji su za sobom ostavili brojne testamente svoje vladavine. Na Kosu se mogu videti ruševine drevnog grada sa helenističkim i rimskim zgradama, ali i gradjevine novijeg datuma: Tvrdjava vitezova sv. Jovana iz 1315.g. koja Vas dočekuje na samom prilazu ostrvu, zatim Hipokratov platan, Džefterdarova džamija, Palata Antimahija. Stotine posetilaca dnevno ovde dolaze da u svojoj mašti ožive duh starog vremena Kosa.

Ostrvo je planinsko i kamenito, razuđene obale sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Savršeno mirna mediteranska atmosfera, karipsko plavo more, izvori lekovite vode, čempresi, palme i mediteranske cvetne biljke čine samo jedan mali deo lepote Kosa. Leta su ovde duga i sušna, a zime blage i kišovite.

Podzemni izvori koji se koriste zbog nedostatka vode na ostrvu doprineli su bujnijem biljnom i životinjskom svetu, za razliku od susednih ostrva sa istim klimatskim uslovima. Od gajenih kultura ovde dominiraju maslina, vinova loza, badem, smokve, žito… Glavni grad je smešten na istočnoj obali ostrva i u njemu se nalaze sve važnije ostrvske upravne, kulturne i obrazovne ustanove. Ovde se nalazi i Hipokratov platan u čijem je hladu Hipokrat, otac medicine, podučavao svoje učenike isceliteljskim veštinama.

U selu Antimahia, nedaleko od grada, nalazi se i ostrvski aerodrom. Mesta koja ovde svakako morate posetiti su Kardamena, Kefalos (sa predivnim zalivom i plažama), Lili, Tigaki (kog krasi blistavo beli pesak), Terme (plaža sa tamnim vulkanskim šljunkom). U brdima, nedaleko od glavnog grada, smešteno je tradicionalno selo Zia sa puno restorana, odakle se pruža predivan pogled na susedna ostrva. Ovo selo je poznato i po lokalnim prozvodima poput meda, maslinovog ulja i sušenog bilja.

Razvoj turizma je dosta doprineo prosperitetu ostrva, naročito zbog oslanjanja na omladinski vid turizma, jer na ostrvu sada ima mnogo diskoteka, klubova, barova. Ovaj trend Kos svrstava u novu prestonicu omladinskog turizma Grčke. Barovi su otvoreni do kasno u noć, a klubovi do ranog jutra. Najpopularniji noćni barovi su Heaven, Kalua i Fashionclub, sa sjajnim osobljem i fantastičnom atmosferom koja traje skoro do jutra. U gradu postoji i otvoreni bioskop Ofreus.

Ukoliko ste na Kosu, znajte da nećete zaobići i festival Hipokratis. Ovo je skup kulturnih dešavanja koji se održava u letnjem periodu – kreće početkom juna i traje do kraja oktobra.

Festival obuhvata različite manifestacije koje zadovoljavaju svačiji ukus i interesovanja, ovde se  može naći za svakog po nešto. To su: razni događaji u čast tradicije i običaja na ostrvu, crkveni događaji u slavu hrišćanstva, dramska izvođenja i grupne aktivnosti za decu različitih uzrasta, zatim umetničke izložbe, koncerti klasične, tradicionalne i moderne muzike. Od pre par godina uvedeni su i sportski događaji i aktivnosti (odbojka na plaži, košarkaške utakmice).

Za one koji idu na Rodos, spomenimo da se Kos nalazi neposredno uz Rodos i svakako je odlična ideja za jednodnevnu ekskurziju. Cene smeštaja na Kosu se kreću od 40 – 120e/dan, zavisno od hotela i doba godine kada sebi uplaćujete odmor. Prelepe, mirne plaže, beskrajno plavo more, intenzivan noćni život i mnoštvo znamenitosti, više su nego dovoljan razlog da se odlučite da svoje letovanje provedete baš ovde.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: