Evropa

Energetska samoodrživost Svete gore

Sveto ostrvo – Sveta Gora je mesto Pravoslavne duhovnosti više naroda, gde mir i Božja ljubav obitavaju i gde je  molitva stalna. To su duhovna pluća i srce nacija vekovima odgajana u pokajanju, izopštenju, uzdržanju, skromnosti.

Poluostrvo Atos (jedno od tri poluostrva Halkidikija) je udomilo mnoge manastire, tačnije 20, skite, kapelice itd. tako da danas ima svoju autonomiju u pravnom ali u svakom drugom pogledu. I mnogo toga bi se moglo reći i napisati o ovom nesvakidašnjem i Bogougodnom mestu ali sada ćemo se okrenuti problemima svakodnevice koji prate život neke zajednice ma koliko ona bila van društva.

Naime, kako se radi o naseljenom poluostrvu uz dosta aktivnosti u poljoprivredi, postoji realna potreba za energentima, posebno strujom. Kako nema postavljenog kabla između poluostrva Atos i kopnenog dela Grčke, to se snabdevanje vrši uglavnom dizel agregatima a nije ni mali broj ogrevnog drveta koji se koristi, koje se opskrbljuje sa samog ostrva.

Dopremanje dizel goriva ponekad je jako složeno jer uslovi na moru nisu uvek dobri, putevi su ne asfaltirani, ponegde ni pristup nije odgovarajući, a potom, samo odlaganje i skladištenje zahteva posebne cisterne. Da ne pominjemo buku i zagađenje koje proizvode generatori kada se upale, da zahtevaju posebno održavanje i ulaganje u amortizaciju istih.

U planu je izgradnja 21 solarne elektrane, postavljenih širom poluostrva a sam projekat će pomoći Vlada Grčke, mada se može očekivati i finansijski prilivi od donacija i ktitora. Zbog sve veće potrebe za električnom energijom, fotonaponski sistemi će davati struju i Hilandaru, jer su mnogi manastiri počeli da ulažu u izgradnju biblioteka, muzeja i smeštajnog prostora za posetioce čiji broj se stalno uvećava pa su potrebe za energijom porasle.

Pored toga, sačuvaće se i šume jer će se smanjiti upotreba drveta. Tako će Sveta Gora smanjiti emisiju CO2 obezbeđujući pritom svoju energetsku samoodrživost.

Uz to, doći će do finansijskog rasterećenja Monaške Republike.

Mini solarna elektrana na Svetoj gori

Jedan od srpkih manastira koji takođe poseduje mini solarnu elektranu je u Kareji, administrativnom centru Svete Gore. Ovu mini solarnu elektranu realizovale su organizacije Conseko d.o.o. Beograd i Institut Mihajlo Pupin.

Dalji planovi

Samo poluostrvo je široko od 5 do 10 km, dužine oko 45 km. Radi se o brdovitom i planinskom predelu, gustim šumama prekriveno, ispresecano mnogobrojnim jarugama. Solarne elektrane će biti izazov postaviti i mrežu sprovesti jer dosta je krečnjaka i kamena, ali, nadamo se uz blagoslov Majke Božje koja je zaštitnik Svete Gore, sve će biti urađeno bez problema.

Sama pozicija mu daje odličnu perspektivu za pomenute fotonaponske sisteme. Pored PV plantaža jeste u planu nabavka dva generatora na biomasu, kao i sistemi za skladištenje električne enerije na bazi Li-jonskih baterija. Potražnja je dostigla 1.45 GWh godišnje, pokazuje urađena studija, te se ovaj korak ka OIE nametnuo kao idealno rešenje.

Inicijativa dvadeset manastira se uklapa u Grčki desetogodišnji nacionalni put energetske i klimatske politike kojim se predviđa da mnoga naseljena ostrva u njenom vlasništvu, zamena energije iz samo fosilnih goriva hibridnim off-grid PV plantažama poput one instalirane za potrebe manastira Vatoped.

Sveti pravoslavni manastir Vatoped, na severoistočnoj strani poluostrva Atos, je instalirao hibridnu mini off-grid mrežu koja se sastoji od PV elektrane ukupne instalirane snage 462 kW solarnih panela, skladišta energije od litijum-jonskih baterija sa kumulativnim kapacitetom od 553,8 kWh, i četiri nova dizel generatora snage 250 kW i 487 kW.

Ova hibridna mreža uključuje sedam string invertora 66 kW snage svaki, kao i pretvarač-kontroler za skladištenje snage 800 kW, “step-up-and down” transformatore, mrežne kablove i kontrolne jedinice. Ovo postrojenje ima za cilj da zameni većinu od 450.000 litara dizel goriva koje manastir troši godišnje, dok je dnevna potrošnja dizela smanjena za 55%, sa 1.300 litara na 550. Rezultat je napajanje bez fosilnog goriva 12 sati dnevno i bez padova napona i fluktuacija istog.

Prema tome, Sveta Gora će pored svog uticaja na duhovni život ljudi i očuvanje duhovnog nasleđa, početi svojim primerom da pomaže razvoju svesti o očuvanju životne sredine i promociju društvene odgovornosti.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: