Balkan Evropa

Plaže u Albaniji – Skriveni dragulji Mediterana

Netaknuta priroda, azurne boje mora i prostrane plaže belog i zlatnog peska u Albaniji predstavljaju pravo skriveno blago Mediterana. Albanska letovališta su poslednjih godina postala prava atrakcija, upravo zbog toga što pružaju mogućnost za uživanje i potpunu relaksaciju na tajnim i divljim plažama koje plene svojom lepotom.

Na albanskoj rivijeri mnogima postaje jasno kako to evropska egzotika izgleda. Kao sve popularnija destinacija za odmor Albanija zadivljuje svoje posetioce veličanstvenom prirodom, kristalno čistim morem i mirisnim borovim šumama. Severnu obalu zemlje do Otrantskih vrata zapljuskuju talasi Jadranskog mora, dok na jugu Albanija izlazi na Jonsko more. 

U ovoj, još nepotpuno otkrivenoj oazi Sredozemlja nalaze se čudesne plaže koje zavređuju da se nazovu rajem na zemlji. Pročitajte koji su to skriveni dragulji Mediterana i najlepše plaže Albanije.

Jadranska obala

Letovališta u severnom delu zemlje prepoznatljiva su po plažama zlatnog i belog peska, kao i po plitkoj vodi. Najpoznatije i najposećenije mesto za letovanje u ovom delu Albanije je Drač. No i pored onih koje se nalaze u ovom gradu-luci, postoji još mnogo prelepih plaža koje predstavljaju primer jedinstvene lepote koju samo priroda može da stvori. 

Velipolje

Velipolje je najseverniji grad na jadranskoj obali Albanije i krasi ga 4 kilometra dugačka plaža. Ova oblast uživa veliku popularnost među turistima iz Crne Gore i Srbije upravo zbog svoje blizine (udaljena je od Skadra svega 22 kilometra). Okupana suncem oko 250 dana u godini, zbog svog plićaka i prostranosti, plaža u Velipolju je idealna za porodičan odmor. Na gradskoj peščanoj plaži opremljenoj ležaljkama i suncobranima nalaze se mnogi restorani, barovi, kiosci brze hrane, te dečje igralište i sportski tereni. 

Blizu grada Velipolja nalazi se i plaža Ada, naročito interesantna za decu i mlade, jer se u njenom sklopu nalazi akva park. Zapravo, ova plaža je prva, odnosno poslednja (zavisi od pravca kretanja) na albanskoj rivijeri. Kada se putuje na jug, niz obalu od Crne Gore, to je prva plaža nakon prelaska granice, a poslednja iz pravca Grčke. Do lokacije se vrlo lako dolazi bilo kojim vozilom. Sama plaža duga je nekoliko kilometara i široka do 75 m. Sa blagim nagibom i lepim ulazom u vodu, predstavlja pravo mesto za uživanje. Na samoj plaži nalazi se nekoliko barova i restorana, a iza akva parka je i luksuzno odmaralište u antičko grčkom arhitektonskom stilu.

Biserne plaže u Draču

Drač je najveća luka i jedan od najstarijih gradova na albanskoj obali Jadranskog mora, te važi za glavni turistički centar zemlje. Peščana plaža u samom gradu se proteže na skoro 10 kilometara, a široka je 75 metara. Posebno je pogodna za porodice sa malom decom, jer ima postepen ulazak u vodu i plićak za bezbednu igru mališana u moru. Zapravo, tek je na 75 metara od obale moguće plivanje. 

S obzirom na to da je ovo prava gradska plaža, posetiocima su na raspolaganju brojni sadržaji – od ležaljki i suncobrana, preko prodavnica do barova i restorana. Turisti vole Drač i zbog odličnih mogućnosti za uživanje u vodenim sportovima, a naročito su popularni ronjenje i pecanje.

Golem

U blizini poznatog grada Drača, nalazi se jedna od najlepših plaža na albanskom Jadranu – Golem. Peskovita, okružena borovom šumom, duga je nekoliko kilometara, a u svom najširem delu široka oko 100 metara. Zbog lake pristupačnosti izuzetno je popularna među turistima. Do nje se jednostavno stiže automobilom, a možete se parkirati direktno ispred plaže, pored puta, i to uglavnom pod hladom borova. Restorani, barovi, prodavnice, sportski tereni i igralište za decu su neki od sadržaja koji doprinose atraktivnosti plaže. 

Šenđin

Šenđin plaža nalazi se u blizini grada Lješ, duga je 3 kilometra i široka do 75 metara. Izdvaja se po lepoti prirode i kristalno čistom moru. Okružena gustim borovim šumama koje daju prirodnu senku i posetioce štite od jakog sunca, sa mnoštvom hotela, prodavnica i barova uz obalu, definitivno zavređuje da na njoj provedete bar jedan dan svog letovanja u Albaniji

Spilje

Plaža Spilje je ponosni nosilac epiteta rajska plaža i predstavlja jednu od najlepših albanskih plaža na Jadranskom moru. Kristalno čisto more azurne boje i postepena dubina čine ovo mesto idealnim za porodice sa malom decom. 

Plaža je vrlo organizovana i popularno je odredište među turistima. Pristupačna je, a ima i veliki parking koji može da primi stotine automobila. Dugačka je nekoliko kilometara, pa uvek postoji mogućnost da pronađete mirno mesto za sebe. Ovde možete iznajmiti ležaljku i suncobran, te uživati u ukusnoj hrani i osvežavajućim napicima u nekom od brojnih restorana ili barova koji se nalaze duž čitave plaže. 

Plaže u zalivu Lalzi

Na sedam i po kilometra dugačkoj obali zaliva Lalzi nalaze se brojne rajske uvale i plaže, idealne za turiste koji traže više intime i spokojno opuštanje bez gužve i galame. Ljubitelji Jadranskog mora i ronjenja nikako ne bi trebalo da propuste ovaj deo albanske rivijere. Zadivljujuća lepota borovih šuma, najfiniji pesak i prozirno čisto more osvajaju posetioce na prvi pogled. Ukoliko je vaš izbor za letovanje Albanija i Drač, zaliv Lalzi i njegove plaže moraju biti na vašoj listi prioritetnih obilazaka. 

Plaže na jonskoj obali Albanije 

Kristalno plavetnilo Jonskog mora mnogi su upoznali krstareći grčkom obalom. Dok su širom sveta poznate prelepe plaže grčkih ostrva Lefkade, Krfa i Zakintosa, plaže na albanskoj rivijeri su tek odnedavno počele da očaravaju turiste. Još neiskorišćene turističke potencijale Sarande i Valone, te rajske obale Ksamila na krajnjem jugu polako počinje da prepoznaje sve veći broj posetilaca.

Upravo zbog lepote netaknute prirode, divnih borovih šuma i peščanih obala na kojima nema gužve, jonska obala Albanije postaje sve privlačnija opcija za letnji odmor.

Valona

Kao druga najveća luka u Albaniji, Valona je poslednjih godina stekla naročitu popularnost među turistima. Za ljubitelje zlatno žutog peska, koji pored odmora vole da su u centru zbivanja, plaža u gradu je definitivno dobar izbor. Na granici između Jadranskog i Jonskog mora, gradska plaža u Valoni je jedna od posećenijih, ali ne i najlepša u ovom regionu. 

Svojom lepotom i prostranošću izdvaja se plaža Narti, do koje automobilom stiže iz Valone za 15 minuta. Plaža je dugačka nekoliko kilometara, ima vrlo nizak nagib i postepen ulaz u vodu, pa će porodice sa decom uživati u bezbednom okruženju. Plaža je uređena suncobranima i ležaljkama, ima svoj tuš, sportske terene i dečje igralište, besplatan Wi-Fi. Duž cele obale u Nartiju nalaze se brojni kafe restorani i barovi, pa ne treba da iznenadi što je jedno od omiljenih kupališta u ovoj regiji.

Dhermi i Drymades

Nedaleko od Valone nalazi se zanimljivo seoce Dhermi, poznato po prelepoj šljunkovitoj plaži. Plažu čitavom njenom dužinom od oko 1 000 metara prati šetalište sa puno klupa. Ovde nećete morati da brinete za parking mesto, jer u blizini postoji nekoliko privatnih parkinga. Takođe je moguće parkirati se pored puta uz samu plažu. Okružena borovom šumom, poznata po čistoj plavoj vodi, u toku sezone ima veliki broj posetilaca. Među turistima je ova plaža naročito popularna zbog sjajnih dnevnih žurki koje se na njoj organizuju.

Za one koje bi radije odmarali u miru, bez mnogo gužve, postoje i mirniji delovi okruženi borovom šumom, koji su dalje od glavnog dela plaže. Na plažu Dhermi nastavlja se pravi skriveni dragulj jonske obale, plaža Drymades.  Prema mišljenju mnogih, ona spada u najlepše plaže ne samo u regiji Valone, već u čitavoj Albaniji. Okružena stenama, Drymades je odlična za sve koji traže potpuni mir i opuštanje uz šum talasa.

Gjipe i Jale

Između Valone i Sarande nalazi se plaža Gjipe, koja je pravi dokaz da se za vrhunsko uživanje ponekad vredi namučiti. Nesvakidašnjom lepotom prirode biće nagrađen svako ko je spreman da pešači tridesetak minuta od glavnog puta do obale. Okružena zelenilom, između dva stenovita brda, plaža Gjipe (Đipe) fascinira turiste zlatnim svetlucanjem peska koji je prekriva, mermernim kamenčićima i morem najlepših tirkiznih nijansi. 

Nedaleko od ove plaže nalazi se jednako lepa, ali znatno pristupačnija plaža Jale. Naime, skoro do same plaže je moguće doći autom, a ovo je ujedno omiljeno mesto svima onima koji vole da kampuju. Osim kampova, u blizini se nalazi i mnogo hotela i apartmana, kao i veći broj restorana, barova i picerija. Plaža je dugačka oko 1 000 m. Površina plaže je prekrivena sitnim šljunkom izmešanim sa peskom. 

Himara

Negde na pola puta između Valone i Sarande, smešten među planinskim masivima, nalazi se primorski grad Himara. Udaljeno oko 220 kilometara od Tirane, odnosno 70 kilometara od Valone i 50 km od Sarande, ovo letovalište na Jonskom moru takođe se ističe po lepoti svojih plaža. Osim gradske plaže sa šetalištem i prelepim parkom u blizini, u okolini Himare nalazi se i plaža Marači. Ona je (kao i gradska) uređena, ima ležaljke, suncobrane i brojne ugostiteljske objekte, pa je idealna za opuštanje sa porodicom i prijateljima. 

Borsch

Status najduže plaže na jonskoj obali Albanije ima plaža Borsch. Proteže se na oko 7 kilometara, a njena glavna odlika je beli pesak zbog kog je dobila nadimak „biser južne Albanije“. Dobra pristupačnost i pogodni uslovi za kampovanje neke su od glavnih karakteristika ove plaže. Suncobrani, ležaljke, tuševi, brojni restorani i barovi, veliki izbor smeštaja na samoj obali, ali i prilagođen prilaz za hendikepirana lica samo su neki od sadržaja. Međutim, uprkos odličnoj opremljenosti i savršenoj lepoti prirode, gužve na ovoj plaži su prava retkost, pa možete uživati u miru i tišini.  

Lukova

Lukova je jedna od najpopularnijih plaža na jugu Albanije. Sitan, fin pesak, čisto i mirno more i pogled koji puca prema čuvenom Krfu čine je omiljenim mestom za odmor i među turistima i među lokalnim stanovništvom. Kako se nalazi na pola puta između Himare i Sarande i ima dostupan prilaz za automobile, Lukova je lokacija koju svakako vredi posetiti. 

Saranda

Osunčana 300 dana u godini, Saranda je idealna destinacija za letnji odmor. Postoji nekoliko divnih plaža u ovom atraktivnom albanskom letovalištu, a blizina Krfa dodatno doprinosi njegovoj popularnosti. Saranda je savršeno mesto za sve koji odmor zamišljaju kao uživanje u hotelu na plaži, jer ima veliki izbor otmenih hotela (ali i apartmanskog smeštaja) na samoj obali.

Među lepšim plažama je Saranda 2, koja je dugačka oko 300 metara. Podeljena je na nekoliko delova, a glavna površina je pod sitnim šljunkom. Na njoj postoji i nekoliko betonskih tačaka, kao i pristanište koje je zgodno za skakanje u vodu. Pored brojnih ugostiteljskih usluga, možete iznajmiti ležaljku i suncobran. 

U samom centru grada nalazi se plaža Saranda 7, koja spada u kategoriju porodičnih. Plaža je dugačka oko 200 metara, a na šetalištu koje je deli od ulice naći ćete mnoštvo prodavnica, restorana, barova i poznatih albanskih bistroa brze hrane.

Pasqyra

Nedaleko od Sarande, na putu ka Kasmilu smeštena je još jedna mala plaža čarobne lepote – Pasqyra. Zbog mora čistog poput ogledala, poznata je i pod drugim imenom – Mirror. Iako je prilaz do plaže strmiji, spokojno okruženje i još uvek neukroćena priroda učiniće da potpuno zaboravite na svaki napor. Ipak, upravo zbog nepristupačnosti, porodicama sa malom decom dolazak na ovu plažu se ne preporučuje.

Rajske plaže u Ksamilu

Malo živopisno selo na krajnjem jugu Albanije – Ksamil osvaja turiste svojim rečima neopisivim ambijentom. Azurno plavo more i snežno bele peščane plaže mnogi posetioci opisuju kao raj na zemlji. Jedna od brojnih plaža čak i nosi taj naziv – Paradiso. Ova oaza prirode predstavlja kombinaciju bistre vode, belog peska i šumskog drveća. Na njoj se nalazi i malo pristanište s kog se može skočiti u more. Osim ove, vredne posete su i plaže Lori, Puerto Rico i Bora Bora.

Sasvim je izvesno da je priroda pokazala svoju moć i raskošnu lepotu upravo na albanskoj obali Jadranskog i Jonskog mora. Treba napomenuti da Albanija skriva još mnogo divljih plaža, čudesnih laguna i uvala koje čekaju (avan)turiste da ih istražuju i na njima uživaju. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: